Egy év alatt 115 ezer Ukrajnából elmenekült embernek nyújtott segítséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek közül több tízezren a beregsurányi segítő ponton, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai között élték át, hogy a menekülés véget ért, immár biztonságban vannak. A másfél hónapon át tartó első menekülthullámban naponta 1200 ember érkezett Beregsurányba, bár a számuk később jelentősen lecsökkent, a máltai szervezet még egy év után is 24 órás ügyeletet tart fenn a határon, és fogadja az érkezőket.

A Szeretetszolgálat Budapesten és több településen is ideiglenes szállást működtetett, ahol hosszabb-rövidebb időre megpihenhettek az úticél nélkül érkezők. Míg a máltai szervezet gondoskodott róluk, kisbabák születtek, menekülés közben szétszakadt családok találtak egymásra, betegek gyógyultak. A menedékhelyen lehetőségük nyílt átgondolni a sorsukat érintő kérdéseket, megtervezni a jövőjüket.

A tovább nem utazó családok Magyarországon maradásukhoz, és a beilleszkedésükhöz kaptak támogatást. Tízezrek részesültek a mindennapos életüket megkönnyítő adományokban, 170 ukrán család pedig egyéves integrációs programba kapcsolódott be, hogy a későbbiekben saját keresetükből legyenek képesek eltartani magukat, miközben gyermekeik beilleszkednek a magyarországi óvodákba, iskolákba.

Egy év alatt 570 tonna segélyszállítmányt vitt Ukrajnába a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Az Ukrajnában maradó belső menekültek ellátására átszállított adományok értéke 570 millió forint. A Szeretetszolgálat segítő programjaihoz több mint 7 ezer támogató járult hozzá. Voltak napok, amikor négypercenként érkezett valamilyen felajánlás. Az adományok jellemzően a Beregszászi Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével jutottak el a rászorulókhoz, de Ukrajna távolabbi településeire is indultak adománnyal megrakott konvojok. A szállítmányokat a szükségletek alapján állította össze a Máltai Szeretetszolgálat, a kéréseknek megfelelően vitt egészségügyi eszközöket, tábori felszereléseket, illetve áramfejlesztőket a folyamatosan szállított élelmiszerek mellett.

Egy év alatt új ellátási formákat vezetett be, és a tömeges segítségnyújtás feltételeit is megteremtette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Amikor a legtöbb menekült érkezett, naponta 400 ember végzett önként vállalt munkát a segítő programokban. A menekülők ellátása idővel rendszerezett munkafolyamattá vált, az önkénteseket főállású dolgozók váltották fel. Egy év után 90 családsegítő, tolmács és szociális munkás gondoskodik az ukrajnai családokról, a munka folytatásához pedig telepíthető konténerek, járművek és felszerelések állnak készenlétben. A menekülőknek nyújtott támogatások során a Máltai Szeretetszolgálat több újítást is bevezetett a tömegeket kiszolgáló karitatív munkában, széles körben alkalmazni kezdte például a humanitárius kártyát. A speciális bankkártya célzott támogatást tesz lehetővé, mivel csak az előre beállított termékkör vásárlását engedélyezi, menekülők ezzel jellemzően élelmiszert, gyógyszert és ruhaneműt vásárolhattak.

Az egyéves segítő munkáról készült részletes beszámoló itt letölthető.