Miként az alább megnyitható videó elején hallható, kérésünkre magyarul mutatkozott be Nadia Pitulko, aki egyike annak a több mint 1500 embernek, akik részt vettek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ukrajnai menekülteket segítő integrációs programjában. Nadia édesanyjával és két nagymamájával 2022 márciusában jöttek el az Ukrajna közepén található Alexandria városából, s már csaknem két éve Veszprémben élnek.

A 17 éves lány története azért különleges, mert sportolóként érkezett, így az integrációs folyamatban a lakás és az iskola mellett neki a röplabdázás volt a legfontosabb. A Veszprémi Egyetemi Sport Club U20-as csapatának lett a tagja, de hónapokon át csak edzésekre járhatott, mivel játékengedélyét csak hosszas procedúra során, 50 ezer forintos átigazolási díj megfizetésével sikerült megszerezni – az összeget az integrációs program kerete finanszírozta.

Nadia Pitulko állítása szerint az első hónapok nagyon nehezek voltak számára, többek között az idegen nyelv és az ismerősök hiánya miatt. Aztán ahogy elkezdett iskolába járni és röplabdázni, egyre jobban sikerült beilleszkedenie. Kiderült az is, hogy a háborúval kapcsolatos feszültségének levezetéséhez jó eszköz a sport: „Minden negatív érzésemet a labdába szoktam beleütni”.

Amikor a röplabdacsapat edzését meglátogattuk, az edző, Bleicher Nóra véleményét is kikértük Nadiáról, majd ellátogattunk a veszprémi önkormányzat munkásszállójára, ahol édesanyjával beszélgetve kiderült, a diplomája honosítása óta már nem gyári munkásként, hanem a helyi kórház ápolójaként dolgozhat. Anna Pitulko egyébként lányához, Nadiához hasonlóan szintén sportol, például futni jár, ami neki is segít a háború okozta negatív érzések enyhítésében.

Az édesanya, a kamaszlány és a két nagymama sok más ukrajnai menekülthöz hasonlóan a veszprémi önkormányzat munkásszállóján lakik. Kis apartmanjukban csak a legszükségesebb tárgyak találhatók, az egyik szekrény tetején pedig négy üres bőrönd jelzi, hogy mindössze ennyivel jöttek el otthonról csaknem két évvel ezelőtt.

A Máltai Szeretetszolgálat veszprémi integrációs programjába 2022 júniusa óta 46 Ukrajnából menekült családot vontak be (az országos adat 484 család). A legfontosabb a lakhatás és az iskola, illetve a munkába járás lehetőségének megteremtése, ahogy a Pitulko család példája is mutatja.