A Magyar Máltai Szeretetszolgálat győri Menekültek Integrációját Segítő Intézményének munkatársai szervezték meg a programot a Győrben és Győr környékén élő családok gyermekeinek. A Mobilis csapata a digitális technológiák színes palettáját vonultatta fel a hét folyamán, amelybe a gyermekek nagy érdeklődéssel kóstoltak bele. A 3D-s tervezésen és nyomtatáson, a LEGO-játékok programozásán, a robotokkal való megismerkedésen túl, Győr természeti adottságait és a folyóvizek közelségét kihasználva, lehetőségük nyílt kipróbálni a sárkányhajózást is, kirándultak a közeli Püspökerdőben, ahol az erdei növény- és állatvilággal ismerkedhettek meg.  

A Mobilis ismeretterjesztő bemutatói során nagy érdeklődés övezte a nem mindennapi kísérleteket, amelyek közelebb hozták a gyermekekhez a fizika és kémia tudományát. Természetesen egy gyerektábor elmaradhatatlan programpontja a szabad játék, így a digitális világ rejtélyeiből kiszakadva minden nap jutott idő vidám társasozásra és az „agyi munkát” követően mozgásra is az élményközpont körül található sportpályákon és játszótereken.

A táborban szerzett élményeket a gyerekek papírra is vetették, a szervezők pedig egy édesanya üzenetét juttatták el nekünk: „Amikor láttam a fiam arcán a mosolyt, amikor boldogan mesélt az aznapi történetekről és arról is, hogy egy másik fiúval milyen barátság fűződött közöttük, megfogalmazódott bennem, milyen nagy lehetőség számára, hogy tartalmas és élménydús napokat tölthetett el ebben a táborban, amely egy kicsit feledtette vele a menekülésünk okát.” 

Fotók: Domonkos Dóra