A Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány 2011-es létrejötte óta komplex munkát végez a legnehezebb sorsú tanulók felzárkóztatásáért, így természetes volt, hogy részt vállal a hátrányos helyzetű emberek foglalkozózásának növelését célzó, új programban is. A szervezet a mostani tanévben két helyszínen négy részszakmában (Gyöngyösön pincér- és szakácssegéd, Tiszaburán lakástextil-készítő és famegmunkáló) valósítja meg a projektet, összesen 20, nyolc osztályt végzett tanuló bevonásával.

„A programunk fontos pillére a nyitottság és a rugalmasság, a rendelkezésre álló keretek maximális kihasználása. Minden diáknak más és más a háttere, sokuk mögött számos kudarcélmény áll, ezért teljesen új módszerek kellenek ahhoz, hogy motiváltak legyenek. Lényeges, hogy a diákok is alakíthassák a folyamatot, maguktól vállaljanak feladatokat. Ezért mindannyiukkal egyénre szabott, ösztönző megállapodást kötünk, amelyben rögzítjük, hogyan készülnek fel a részszakképesítő vizsgára, és az ösztöndíjat is az egyéni megállapodás szerinti ütemezésben kapják” – ismertette a részleteket Thaisz Miklós, az Iskola Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A szakmai tudás átadásáért a színtisztán gyakorlati oktatást végző mesterek, a szociális segítségnyújtásért pedig a mentorok felelnek, a diákok velük hármasban konzultálnak az előrehaladásukról. Az eddigiek – a vírushelyzettel nehezített körülmények ellenére is – sikeres koncepcióról tanúskodnak: a 20 tanulóból 18-an továbbra is haladnak a vizsga felé, amelyre legkorábban fél év után, azaz idén tavasszal kerülhet sor. Szintén biztató, hogy a megüresedő helyeket sikerült feltölteni, ugyanis miután a képzéseknek hírük ment, többen érdeklődtek a csatlakozási lehetőségről.

Mindez azt jelzi, hogy a kezdeményezés előtt nagy jövő állhat. „A célunk, hogy minél több településen felmérjük, milyen szakmákra van munkaerőpiaci igény, mi az, ami népszerű az érintettek körében és mihez találunk partnereket helyben. Bízunk benne, hogy a finanszírozási háttér is adott lesz a program országos kiterjesztéséhez, akár már ősztől, hiszen minden jel szerint ez egy kiváló második esély azoknak, akik nem találták meg a helyüket a hagyományos oktatási rendszerben. Itt jogviszonyuk van, ösztöndíjat kapnak, piacképes végzettséget szerezhetnek, és akár felkelthetjük az érdeklődésüket egy teljes szakma elsajátítása iránt is” – mondta Thaisz Miklós. A szakember hozzáfűzte, a kísérleti programban mostanra megszerzett tudásukat és a kialakított jó gyakorlatokat örömmel osztják meg mindenkivel, aki potenciált lát a műhelyiskolai képzésben.