A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nagy létszámú idősotthonaiban kezdődött meg január elején az koronavírus elleni oltások beadása. A salgótarjáni Baglyaskő Időskorúak Otthonában hetven bentlakó idős ember kapta meg az első oltási körben a vakcinát. „A lakóink hetven százaléka megkapta az oltást, és még nagyon sok lakó kérte, de nekik pozitivitásuk volt az elmúlt hónapokban, ezért most nem kaphatták meg. Amikor eltelik a megfelelő idő, ők is felvehetik a védőoltást, mert ez az egyetlen módja, hogy megszabaduljunk a koronavírustól.” – mondta el Holecz Istvánné intézményvezető. Időközben az idősotthon munkatársai is megkapták a védőoltást a megyei kórházban.

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri Egészségügyi Centrumának munkatársai is megkapták a Pfizer/BioNTech COVID-elleni első védőoltását a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján. A betegségen 6 hónapon belül át nem esett dolgozók mindegyike kérte a vakcinát.

„A Centrum a hajléktalan emberek háziorvosi ellátását végzi, akik túlnyomó többsége az igen magas kockázatú csoportba tartoznak, így betegeink és a szállóinkon lakó ellátottak védelme érdekében mindenképpen szerettünk volna élni a védőoltás lehetőségével” - mondta el Kurucz Szilárdné Krisztina főnővér.

Dr. Békási Sándor, az Egészségügyi Centrum intézményvezető főorvosa elmondta, a munkatársaik közül négy orvos és egy szakápoló kapta el eddig a koronavírus-fertőzést, közülük egy orvos jelenleg is küzd a fertőzéssel. „Eddig sikerült megakadályozni a komolyabb fertőzéshullámot a bennfekvők ellátását nyújtó budapesti hajléktalan intézményeinkben, bízunk benne, hogy a széles körű oltási program hamarosan megkönnyíti a mindennapok küzdelmeit.” - hangsúlyozta a főorvos.

Az Egészségügyi Centrum 2020-ban a járvány ellenére folyamatos nyitvatartással fogadta a beteg rászoruló embereket, egy napra sem zárt be. A Szeretetszolgálat alapellátási praxisaiban a tavalyi évben rekordszámú beteget láttak el, a mozgó orvosi szolgáltatásokkal együtt 14.149 betegellátási eseményt rögzítettek a Szeretetszolgálat egészségügyi ellátó rendszerében.

„Arra számítunk, hogy a 2021-es év legalább olyan terhelést jelent majd, mint az előző. Az egyszerre több krónikus betegséggel küzdő betegeink száma egyre növekszik, es mindaddig, amíg a járvány ilyen mértékben tombol, igyekszünk a kórházi beutalások számát minimalizálni. Ezzel csökkentjük az ellátórendszer terhelését, valamint lehetőség szerint elkerüljük betegeink kórházi megfertőződését. Ez sokkal szorosabb gondozási folyamatot, gyakoribb viziteket igényel, vagyis mi most ezzel a fokozott odafigyeléssel tehetjük a legtöbbet a betegekért.”- részletezte munkájukat Dr. Békási Sándor.