A koronavírus járvány miatt megváltozott beosztások és kötelező szabadságolások miatt az egészségügyi dolgozók egy részének a nyár végén már nehézséget okozott a gyerekek felügyelete, ezért idén nekik szerettünk volna segíteni – mondta Demjén Klára a Máltai Szeretetszolgálat egri Család Karrier Pont projektjének munkatársa az augusztus 10. és 14. között tartott napközis táborról, melyet kollégájával, Szabó-Medve Csillával közösen szerveztek. Az egyhetes vakációt az egri egészségügyi intézményekben dolgozó szülők körében hirdették meg. A táborban tíz gyermek vett részt, a legkisebb 7 éves, a legidősebb 11 éves. Minden nap tartottak fejlesztő kézműves foglalkozásokat, ismereti vetélkedőket, de jutott idő a játékra Eger legnagyobb parkjában, az Érsekkertben.

A tábor házirendje és néhány elkészült rajz

A tizenegy éves Kocsordi Ákos azt mondta, már az első napon összebarátkoztak a többi gyerekkel, és szerinte még néhány nappal tovább is tarthatott volna a tábor. „A legnagyobb élmény a Varázstorony volt, ahol kísérleteztünk, volt csillagászat és plazmalámpa is.  De nagyon jó volt a vonatozás és a sok sétálás is, meg a kézművesség. Klári néniék nagyon kedvesek, sokat beszélgettünk.” – mesélte Ákos, aki szerint izgalmas volt a lányok-fiúk közti ismereti vetélkedő is. „A lányok nyertek fél ponttal, de mi fejeztük be hamarabb a feladatokat, úgyhogy mi győztünk.” – összegezte a bajnokság végeredményét. 

Társasozás és versenyautózás a fiúk kedvenc elfoglaltságai közé tartoztak


A programok során figyelembe vették a vírus elleni védekezést is. „Igyekeztünk olyan programokat szervezni, ami lehetőleg szabadtéri, mint a kalandpark és a Pinceszínház, illetve úgy összehangolni, hogy csak mi legyünk a helyszínen, például a Varázstoronyban. A gyerekek teljesen természetesnek veszik a gyakori kézmosást, tartották a kezüket, hogy fertőtlenítsük, ha zárt helyre mentünk, akkor hozták magukkal a maszkot. Ezek az intézkedések egy kicsit sem csökkentették az élményeiket.” – részletezte a táborvezető.

A szülők minden nap 16 órára mentek a gyerekekért, de volt, hogy még ezt is korainak érezték a táborozók. „Jók voltak a programok és jók voltak a pedagógusok, akik foglalkoztak a gyerekekkel. Ákos nagyon élvezte a tábort, csillogó szemekkel mesélte, hogy milyen sok mindent játszottak, mennyi felé mentek, nekünk pedig jó volt, hogy biztonságban tudtuk őket. Kevés szabadságunk maradt és nem volt olyan sok lehetőség az idén a gyerekeknek az élményszerzésre, mint máskor, kevesebb tábor és kirándulás volt, ahova mehettek, ezért örültünk nagyon a máltai tábornak.” – mondta el Kocsordiné Fazekas Adrienn az egyik anyuka. Milerán Noémi lánya, Dóri, szintén a máltai táborban töltötte a hetet, az édesanya azt emelte ki, hogy a gyerekekből összetartó csapat lett már a tábor első napjaiban. „Egy kislánnyal különösképpen is elkezdtek kötődni egymáshoz, és Klári nénit és Csilla nénit nagyon megszerették. Amikor délután mentem érte, akkor hiába voltak fáradtak a gyerekek, mindegyiken az látszott, hogy kiegyensúlyozott és boldog.”

A hét folyamán a gyerekek jártak marcipánmúzeumban, megnézték a Négyszögletű kerekerdő előadást, próbára tették magukat egy kalandparkban és eltöltöttek egy napot a természettudományos kísérletezések házában, a Varázstoronyban is. „A Szépasszonyvölgyben található Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont Kalandparkjában láttak minket vendégül, ahova a városnéző kisvonattal, Dottikával mentünk fel, ami nagy élmény volt a gyerekeknek. Ezt a programot a Központ térítésmentesen ajánlotta fel a táborozóinknak, ahogy a Pinceszínház is ingyenes előadásra hívta a gyerekeket, a Kopcsik Marcipániában pedig jelentős kedvezményt kaptunk. Ezek a felajánlások nagyon sokat jelentettek, megkönnyítették a szervezést, és visszaigazolás is, hogy a városban értékelik a Szeretetszolgálat jelenlétét.” – mondta el a tábor vezetője.

A nap végén fáradtan, de jókedvűen pihentek meg a táborozók az Érsekkertben