A Golgota Szeretetszolgálat kiemelt projektje a Vissza Közénk, melynek célja az, hogy hajléktalan emberek a 2 éves programot követően képesek legyenek egy albérlet önálló, folyamatos fenntartására. Szociális munkások ajánlása, majd személyi interjúk után a kiválasztott hajléktalan emberek jól felszerelt lakásba költözhetnek, ahol a méltó lakhatásra építve a programban több fajta mentális és szociális támogatást kapnak. A két éves közös munka során a szakemberek arra törekednek, hogy a hajléktalanságból kilábaló emberek önbecsülése, lelki és fizikai egészsége javuljon, társadalmi és gazdasági aktivitásuk növekedjen.

Ennek érdekében heti egyéni coachingon vesznek részt a program tagjai, akik a szükségleteikhez szabottan saját szociális segítőt kapnak maguk mellé. Továbbá képzéseken vehetnek részt, hogy megtalálják a helyüket a munka világában. A program szervezői közösségi foglalkozást is terveznek. Az „Egyek vagyunk” névre keresztelt csoportban a program résztvevői, önkéntesek és egykori hajléktalan emberek találkoznának kétheti rendszerességgel, és megosztanák egymással, hogyan jutottak túl életük nehéz szakaszán, vagy egy-egy nehéz helyzeten. A lakásokba beköltözők köré szakmai segítséget és mentorhálózatot szerveznek önkéntes szakemberekből, akik közt megtalálható addiktológus, szociális munkás, pszichológus, adósságrendező szakember.

A programban részt vesznek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai is. Árdánházi András utcai szociális munkás összefoglalta az elmúlt három év tapasztalatait.

„Jómagam 2017-ben találkoztam a Vissza Közénk programmal. Novák András programvezető adott lehetőséget egy-két általam gondozott hajléktalan embereknek a projektbe bekerülni egy alapos személyes interjú keretében. Egyikük akkor, másikuk pedig kicsivel később sikerrel járt és beköltözhetett a programnak helyt adó lakásba. Ekkor, a program megszületésének az elején, még András ajánlotta fel a lehetőséget, azóta mi kérjük, ha van lehetőség a bekerülésre, jelezze! Szerencsére elmondhatom, az együttműködés azóta is tart.

Nem csak az ellátottak, de jómagam is nagyon örültem egy ilyen lehetőségnek, mely a hajléktalan ellátásban nem sétál szembe az emberrel sűrűn. Már az első találkozásnál látszott Andráson, hogy komolyan gondolja, amit csinál és tervez csinálni, ráadásul mindezt önkéntes alapon tette, ami még inkább megerősítette bennem ezt az érzést.

Véleményem szerint a Vissza Közénk program átfogó, szoros együttműködést, valamint az általánosnál jóval több segítséget és lehetőséget nyújt azoknak a hajléktalan embereknek, akik részt vesznek benne. A lakókat a nehézségeiken coach és mentor próbálja meg átsegíteni, valamint a közösen meghatározott célokat András kellő határozottsággal és következetességgel igyekszik betartatni. Megjegyzem, már maga a programba való bekerülés is előrelépés a hajléktalan élethelyzetben lévő emberek számára, ugyanis egy nagyon magas küszöböt sikerül meglépniük: lakásban lakhatnak a szállók, vagy az utca helyett. Talán már ez önmagában is nagy lökést ad nekik ahhoz, hogy erőt merítsenek, hozzátegyék a támogatáshoz az ő részüket, ezzel pedig megvalósítsák a céljaikat és kikerüljenek a hajléktalanságból.

Kívánok a Vissza Közénk programnak, vezetőjének és segítőinek sok-sok sikertörténetet, bízom benne, hogy a jövőben sikerül bővíteni a lakásaik számát is.  Remélem, a jövőben is delegálhatok a programba önmagukért tenni akaró embereket.   

Árdánházi András
utcai szociális munkás
Magyar Máltai Szeretetszolgálat"