A felajánlott, mindössze tizenöt perces eljárást igénylő antigén gyorstesztekkel részben hajléktalan emberek, részben a rászoruló családok számára is lehetőség nyílik arra, hogy koronavírus tesztet végezzenek, és megtudhassák, megfertőződtek-e a vírussal.

A járvány február közepe óta újra felerősödött, és éppen a legkiszolgáltatottabbakat hozza kilátástalan helyzetbe. Tombol a koronavírus az utcán és a legszegényebbek körében is, miközben ők azok, akik számára a megfelelő egészségügyi ellátás gyakran elérhetetlen távolságban van. A járvány megállításához azonban őket sem lehet magukra hagyni. A fertőzőképes embereket gyorsan meg kell találni és el kell különíteni.  Az alapítvány szakmai tanácsadói, Dr. Szlávik János és Dr. Lakatos Botond infektológus főorvos javaslatára döntött úgy, hogy antigén teszteket juttat a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak.

A hagyományos fertőző betegségek jellege az elmúlt években, évtizedekben megváltozott. A tavaly óta zajló világjárvány megerősíti azt a jelenséget, hogy – hazánkban is – megújult, szakmai alapokon nyugvó szemléletváltoztatásra van szüksége a fertőző betegségekkel foglalkozó tudományterületnek, az infektológiának. A Pro Infectoloiga Alapítványt 2019 áprilisában, egy évvel a világjárvány kitörése előtt alapították azzal a céllal, hogy a fertőző betegségekkel kapcsolatos gyógyítási, kutatási és oktatási tevékenységeket korszerű infektológiai szemlélet jegyében támogassa. Az Alapítvány a COVID-19 kapcsán számos módon segítette a Szent László Kórházban dolgozó orvosok és nővérek munkáját.