Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Több száz maszk a Dél-alföldi Régióban Bajáról

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-04-01 00:00:00

Több száz maszk a Dél-alföldi Régióban Bajáról

Továbbra is rengeteg műhely, vállalkozás és magánszemély készít maszkokat, hiszen a veszélyhelyzet egyelőre beláthatatlan ideig tart, utánpótlásra pedig folyamatosan szükség van és lesz.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja eddig hétszáz (!) maszkot tudott beszerezni önkéntesek és helyi vállalkozások jóvoltából. Az ilyen módon elkészült védőfelszerelést a dél-alföldi régió máltai fenntartású intézményeibe juttatják el – tájékoztatott Maros Beáta csoportvezető. – Több segítőnk is van. Tüske Gyuláné Érsekcsanádról hosszabb ideje önkéntesünk, főként a ruharaktári tevékenységünkben vesz részt, illetve sokat varrt is már nekünk. Amikor hallott a tervünkről, hogy az intézményi dolgozók számára szeretnénk maszkokat készíttetni, azonnal jelentkezett. Sánta Péterné szintén nagy segítségünk, neki külön hálásak vagyunk, hiszen olyan szembetegséggel küszködik, amellyel most kezelésekre sem tud járni, de nagyon szeretett volna hasznos elfoglaltságot otthonra. Ő szakaszosan dolgozik, többször megpihenve, de nagyon lelkesen. Mélykúton pedig Rajcsány Roberta segít.

A maszkokat a dél-alföldi régióban osztjuk szét. Több olyan intézmény van – pl. a családok átmeneti otthona, hajléktalanszálló, egészségügyi centrum –, ahol nagyon fontos a védelem, elsősorban a dolgozóké. Az egészségügyi alkalmazottaknak különösen nehéz most, főként a bentlakásos intézmények dolgozóira hárul hatalmas felelősség, kötelességünknek tartjuk, hogy segítsük a munkájukat – mondta Maros Beáta.

Azonnal igent mondott a megkeresésre Kretter Bea, a Stílusműhely alapítója: a Zombor utcai műhelyben jelenleg egyedül végzi a munkát, varrónő segítsége otthonról dolgozik.

– Egyelőre száz maszkkal készültünk el, de igyekszünk minél többet segíteni. Mi is későn kaptuk észbe, és mire maszkot kerestünk volna a gyógyszertárakban, már nem kaptunk, ezért nekiálltunk varrni magunknak és a családunknak, utána pedig jöttek a megkeresések, és szívesen segítettünk. Fontos, hogy teljesen tiszta és friss, magas hőfokon mosható-vasalható, kevert szálas anyagból dolgozzunk, hiszen tripla falú maszkokat készítünk – ismertette Kretter Bea.  Mint elmondta: decemberben indult vállalkozása stílussal, nőkkel, önismerettel, önértelmezéssel foglalkozik.

A járvány bekövetkezte előtt különféle műhelyeket, kreatív foglalkozásokat tartottak, mindezzel most szünetelni kényszerülnek. A 2014 óta elérhető saját márkája, a Beango keretében továbbra is szezononként két kollekcióval jelentkezik, leginkább hétköznapi, néha alkalmi ruhákat tervez aktuális témákra reagálva, az értékesítést azonban most leginkább az on-line térben tudja végezni, ahogyan a stílustanácsadást is.

A Dózsa utcai Vortextília Kft. varrodájában jelenleg szintén csökkentett munkaerővel folyik a munka: a veszélyeztetett korosztályhoz tartozó (vagy ilyen hozzátartozóval egy háztartásban élő) varrónők, valamint mindazok, akik otthon is rendelkeznek ipari gyorsvarró géppel, házi karaténban dolgoznak. Vörös Márta, a varroda vezetője elmondta: a belügyminisztérium is rendelt tőlük maszkokat, valamint örömmel álltak a Máltai Szeretetszolgálat rendelkezésére is, eddig közel ötszáz maszkot készítettek a segélyszervezet számára. – Szakmailag nem jelent kihívást, inkább monoton munkának nevezném, ami némelyeknek fárasztóbb, bár fizikailag talán könnyebb. Ezzel együtt is nagyon odafigyelünk arra, hogy csak minőségi munkát adjunk ki a kezünkből, hiszen a válság után is lesz élet, az igényességünkből pedig nem engedhetünk.

A máltai intézmények számára készülő maszkokat Nagy István szabta ki Dusnokon, mi a rögzítő gumikat méretre vágjuk, megvarrjuk, levasaljuk és készre csomagoljuk – ismertette a vezető. Hozzátette: a vállalkozás egyébként főleg női- és gyermekruhákat, illetve férfimellények készítésével foglalkozik.  

A Máltai Szeretetszolgálat továbbra is szívesen veszi azon önkéntesek jelentkezését, akik bekapcsolódnának a munkába. Jelentkezni a bajai csoport elérhetőségein lehet, a varráshoz az anyagot a segélyszervezet biztosítja.

Sándor Boglárka újságíró