Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Előadás a felső-légúti megbetegedésekről

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-12-14 00:00:00

dr. Lőrincz Matild 2017-ben is folytatja az előadásokat Pápán

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pápai csoportja indította útjára azt a gyermek-egészségügyi sorozatot, melynek decemberi előadásán a Napsugár Bölcsődében Dr. Lőrincz Matild gyermekorvos a felső légúti megbetegedésekről beszélt a szülőknek.

A program elején Pintér-Papp Eszter a pápai csoportvezető köszönetet mondott a doktornőnek az egész éves hasznos előadásaiért, valamint a bölcsődének, mely helyet biztosított a programnak. Végül az I. Korintusi levél, vagyis a Szeretethimnusz karácsonyi átiratának felolvasásával kívánt békés karácsonyt mindenkinek. 

A doktornő elmondta, a felső légúti megbetegedések kezdődő állapotát náthának nevezzük. Ez egy betegségsorozat, amely a tüdőben ér véget, komoly betegséget okozva, ha nincs megfelelően kezelve.
-Hét diagnózis szorosan összetartozik. Az orrnyálkahártya, az orrmelléküreg, a középfül, a fültőhurut, a torok, mandula és gégegyulladás. Ezek mind a náthával egységben léphetnek fel pár nap alatt, amelyeket általában a vírus okoz. Fontos időben észrevenni és megfelelően kezelni, tehát a náthával is kell törődni – hangsúlyozta dr. Lőrincz Matild, hozzáfűzve, egy gyermek évente átlagosan hatszor-hétszer küzd meg ezzel a betegséggel.

-A náthás gyermeket egy hétig körülbelül otthon kellene tartani, hogy ne fertőzze meg a társait, s ő se essen vissza. Az orrhigiénia szabályai fontosak, vagyis az orrváladék helyes kifújása, a szoba megfelelő párásítása, a szellőztetés és tüsszentés után a papír zsebkendő kidobása – mondta a doktornő.
Dr. Lőrincz Matild a jelenlevők kérdéseire is válaszolt, valamint közérdekű információkkal is ellátta a szülőket.

-A napokban elhunyt gimnazista tragédiája felhívja a figyelmet a meningococcus fertőzés rendkívül súlyos veszélyeire. A gyors lefolyású megbetegedés évente 30-50 esetben fordul elő Magyarországon, a kórokozó többnyire a baktérium B vagy C típusa. A megbetegedés megelőzésének legeredményesebb módszere a védőoltás. A fertőzés csecsemőkorban a leggyakoribb, ezért a betegség védőoltással történő megelőzése ebben az életkorban kiemelt jelentőségű. Az oltási sorozat ilyenkor több, néhány héttel egymást követően alkalmazott oltásokból áll. Minthogy a vakcina által biztosítható védelem még így sem életre szóló, a C típusú védőoltás ismétlése 5-6 év után, de a fertőzés emelkedő kockázata miatt legkésőbb serdülőkorban ajánlott. Csecsemőkorban a C típus elleni vakcina ára államilag támogatott, két éves kor felett vény ellenében szerezhetőek be – fűzte hozzá a köztiszteletben álló orvos.
A gyermek-egészségügyi előadás sorozat 2017-ben folytatódik.