Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Bemutatkozás

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenysége jelentős részben az önkéntesek elhivatottságára és lelkes munkájára épül. Az egyén önként vállalt munkájával egy közösség gyarapodását, testi-lelki jólétét szolgálja olyan módon, hogy mindeközben ő maga is fontos készségekre tesz szert, személyisége kiteljesedik.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 21 éve résztvevője külföldi önkéntes programoknak, kapcsolódik az Európai Önkéntes Szolgálathoz is. Az Európai Önkéntes Szolgálat, angolul European Voluntary Service (EVS), támogatást nyújt ahhoz, hogy 18 és 30 év közötti fiatalok hosszabb időre (legfeljebb 12 hónapra) bekapcsolódjanak egy másik országban működő nonprofit szervezet, közintézmény, vagy ifjúsági, illetve kulturális területen működő gazdasági szervezet mindennapos munkájába.

Küldő, fogadó és koordináló szervezetként is részt veszünk a programban.


Küldő szervezetként segítünk megtalálni a külföldi fogadó szervezetet, felkészítést biztosítunk, segítünk kiutazásod megszervezésében, illetve kapcsolatot tartunk veled szolgálatod ideje alatt.


A Szeretetszolgálat által működtetett számos intézmény évről évre fogad Európából érkező önkénteseket, akkreditált fogadó szervezetként működik.


Koordináló szervezetként pedig mindazt az adminisztrációs, szervező munkát végezzük, amelyek ahhoz szükségesek, hogy sikeresen megvalósuljanak az önkéntes programok.

Az együttműködésünk során lehetőséget kínálunk számodra, hogy szociális területen szakmai- és munkatapasztalatot szerezz, megismerj más népeket, kultúrákat, táguljon világszemléleted. Arra is módod lesz, hogy bemutasd másoknak saját kultúrádat, szellemi értékeidet. A programban több országból érkező fiatal önkéntesek vesznek részt, így több kultúra közeledésére, találkozására és kapcsolatteremtésre nyílik lehetőség.

Önkéntes fogadás

Jelentkezz önkéntes szolgálatra!

Máltai Szeretetszolgálat

Külföldi önkénteseink a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményhálózatában és partnerszervezeteinél töltik szolgálatukat. A Szeretetszolgálat szociális és egészségügyi területen segíti az arra rászorulókat, újabban az oktatásra is kiterjesztettük tevékenységünket. Ezt azért tettük, hogy az általunk támogatott hátrányos helyzetű családok gyermekei szakmát tanulhassanak és nagyobb esélyük legyen a munkaerő piacon.
Jelenleg, a 2015-2016-ös évben 14 külföldi fiatal tölti nálunk az egy éves önkéntes szolgálatát.

Fogadó helyeink az alábbi településeken találhatók:

Budapest - Hajléktalanokat ellátó intézményben, családok átmenti otthonában, idősek klubjában, egyedül élő idősek segítésében vesznek részt az önkéntesek.
Debrecen - Városi önkéntes csoportunk tagjaként dolgozik a külföldi önkéntes, részt vesz a családsegítésben, az ingyenkonyha ételosztásában és alkalmi programok szervezésében.
Erk - A hátrányos helyzetű településen információs és tanácsadó pontot működtetünk, itt gyermekek délutáni tanulása, fiatalok programjainak szervezése folyik.
Fehérgyarmat - Az ország keleti csücskében segítjük a fogyatékkal élőket, akik számára nappali ellátást biztosítunk. Az önkéntes programjaink szervezésében vállal feladatokat.
Győr - Fogyatékkal élők napközi otthonában dolgozik külföldi önkéntesünk, aki részt vesz a gondozásban és a programok szervezésében, kirándulásokban.
Kecskemét - Városi önkéntes csoportunk hajléktalanokkal és egyedül álló idősekkel foglalkozik, de tanyagondnoki tennivalókat is ellát. Önkéntesünk számára változatos munkalehetőséget kínálunk e tevékenyégekben.
Keszthely - A Balaton partján fogyatékkal élők számára működik napközi otthonunk, amelynek szolgáltatásait zömmel fiatalok veszik igénybe. Külföldi önkéntesünk tevékeny részt vállal fejlesztésükben, gondozásukban és szabadidős elfoglaltságaik szervezésében.
Nagykanizsa - Családi napközit működtetünk a városban, itt elsősorban a gyermekek foglalkoztatásában vesz részt önkéntesünk.
Tatabánya - "Játszva megelőzni" programunk keretében speciális játszótereken szociálpedagógusok folgalkoznak a gyermekekkel és családjukkal. A szabad téri játékokon kívül fedett helyen is lehetőség van fogalkozásokra, ezért ez az intézmény télen is működik. A külföldi önkéntes a gyermekek számára szervezett programokban vesz részt.
Tarnabod - "Befogadó falu" programunk a település komplex fejlesztését szolgálja. Szociális ellátást, munkahelyet és oktatást biztosítunk az itt élő hátrányos helyzetű családok számára. A település óvodájában és iskolájában dolgozik külföldi önkéntesünk, aki a gyermekek oktatási időn kívüli elfoglaltságaiban vesz részt.

Partnerszervezeteink iskolákban biztosítanak önkéntes munkát a külföldi fiataloknak:

Miskolc - A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium kollégiumában az oktatási időn kívüli klubok, kirándulások és egyéb programok szervezésében vesz részt a külföldi önkéntes.
Kazincbarcika - A Don Bosco Iskolaközpontban a kollégium programjaiban vesz részt a külföldi önkéntes, ezen kívül további két közeli telelpülést látogat, ahol rendszeresen szerveznek fiataloknak programokat (Edelény).

Máltai Szeretetszolgálat

Önkéntes küldés

Jelentkezz külföldi önkéntes szolgálatra!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat lehetőséget biztosít a külföldi önkéntes munkában való részvételre, kapcsolódva az Európai Önkéntes Szolgálathoz (EVS). A mi segítségünkkel külföldi szociális intézmények, civil szervezetek munkájába kapcsolódhatsz be Németországban, Franciaországban, Angliában, Lengyelországban, Spanyolországban, Olaszországban, Litvániában és bárhol, amit akár Te is kiválaszthatsz most magadnak!

Hogyan választhatod ki magadnak a Neked legmegfelelőbb külföldi helyszínt, ahol önkéntes szociális szolgálatot végezhetsz akár egy éven keresztül és közben számodra új emberekkel, egy új kultúrával és nyelvvel ismerkedsz meg? Elég egyszerűen: az European Youth Portal oldalára jutva böngészhetsz és válogathatsz az európai önkéntes fogadó szervezetek aktuális, neked tetsző, jobbnál jobb ajánlatai között.

Gyakran Ismételt kérdések

Miért érdemes részt venni az önkéntes programban?

Először is azért, mert olyan tapasztalatokra fogsz szert tenni, amelyeknek nagy hasznát veszed majd egész életed során. Attól kezdve, hogy felveszed velünk a kapcsolatot, részese leszel egy felkészülésnek, mely során megtanulod, hogyan tarts kapcsolatot különféle szervezetek képviselőivel, miként tudod elképzeléseidet összefoglalni és másoknak hatásos módon előadni, hogyan érdemes kis lépéseket tenni azért, hogy távolabbi céljaidat elérhesd. Itthon megkezdett felkészülésedet külföldön folytatod. Képzéseken veszel részt, intenzív nyelvtanfolyamon tanulhatod meg az adott ország nyelvét azért, hogy beilleszkedésed minél zökkenő mentesebb legyen a kiválasztott szervezetnél, ahol önkéntes leszel. Érdemes önkéntes szolgálatot vállalni, mert sokféle emberrel kerülsz kapcsolatba, akik különböző országokból érkeznek. Megismered őket, szokásaikat, kultúrájukat miközben ők is megismernek Téged és rajtad keresztül hazánkat.

Nem formális tanulás

A külföldi önkéntesség sajátos tanulási lehetőséget nyújt számodra ahhoz, hogy bekapcsolódj egy másik ország társadalmának mindennapjaiba és ott munkatapasztalatot szerezz. Ez hozzájárulhat későbbi elhelyezkedési esélyeid növeléséhez. Az EVS kiemelt célja egyrészt, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak saját jövőjük formálásához, másrészt, hogy az önkéntes szolgálat során kialakuló kapcsolatokkal erősödjön az intézmények, civil szervezetek nemzetközi együttműködése és tapasztalatcseréje.

Mi nem EVS?

• az alkalomszerű, nem megtervezett, részmunkaidős önkéntes tevékenység;
• a vállalkozásnál töltött szakmai gyakorlat;
• a fizetett állás; az EVS tevékenység nem helyettesíthet fizetett munkaköröket;
• a szabadidős vagy turisztikai tevékenység;
• a nyelvtanfolyam;
• az olcsó munkaerő kihasználása;
• a külföldön töltött tanulmányi vagy szakképzési időszak.

Ki vehet részt az EVS programban?

Minden 18 és 30 év közötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező fiatal. Alsó korhatár: az önkéntes jelöltnek el kell érnie az alsó korhatárt a szolgálat kezdetének időpontjáig, tehát csak a 18. életévüket betöltött fiatalok jelentkezhetnek. Felső korhatár: a leendő önkéntes a szolgálat kezdete előtt nem töltheti be a 31 éves kort.

Hogyan kell jelentkezni?

Egyrészt vagy felhívást teszünk közzé, amely a részletes feltételeket tartalmazza. A felhívást ezen a honlapon olvashatod - ezért érdemes ezt rendszeresen felkeresni. A Felhívást széles körben terjesztjük, találkozhatsz vele levelezőlistákon, más honlapokon, hírlevelekben. A másik lehetőség pedig, hogy Te választod ki magadnak a European Youth Portal adatbázisából a neked legjobban tetsző külföldi önkéntes lehetőséget, és miután felvetted a külföldni fogadó hellyel a kapcsolatot és ők megfelelőnek találnak és szívesen fogadnának Téged, akkor ezt jelzed nekünk és mi minden szükséges dolgot elrendezünk és felkészítünk a biztonságos kijutáshoz és kinttartózkodáshoz, folyamatosan kapcsolatot tartva fogadó szervezettel és Veled. Ilyen egyszerű.

Hogyan zajlik le a külföldi önkéntesség?

Figyeled a honlapunkat, ha megjelenik a hirdetés, jelentkezel és elküldöd a kért dokumentumokat a megadott határidőre és címre.
A jelentkezéseket összegyűjtjük, majd meghívunk tájékoztató szemináriumra, ahol ismertetjük a külföldi fogadó helyeket, megismerkedhetsz nálunk önkénteskedő külföldi fiatalokkal és személyes interjút készítünk Veled.
Érdeklődésed, felkészültséged, alkalmasságod alapján munkacsoportunk értékeli a jelentkezésedet és igyekszik a számodra legjobban megfelelő fogadó helyet megtalálni a rendelkezésünkre álló lehetőségek közül. Amikor a fogadó hely elfogadja a jelentkezésedet, értesítünk a tennivalókról.
Önkéntes szolgálatod egy általunk Magyarországon szervezett több napos felkészítő tréninggel kezdődik, ahol megismerkedsz a többi kiutazó fiatallal, részletesen bemutatjuk jövendőbeli szolgálati helyedet, volt önkéntesekkel találkozol. Megismered a fogadó országot, bevezetünk a fogadó intézményben rád váró feladatok ellátásásába és ehhez segítséget kapsz.
A kiutazásod előtt egy szerződést, együttműködési megállapodást, kötünk a résztvevő felek között, ami tartalmazza a fogadó helyedre, a küldő szervezetedre (vagyis a Magyar Máltai Szeretetszolgálatra) és a Rád vonatkozó jogokat, feladatokat, kötelezettségeket, így védve Téged jogilag a kinttartózkodásod alatt. Ezen felül az utas- és külföldi egészségügyi biztosításod elintézésében és a kiutazásod megszervezésében is segítünk Neked.
Kiutazol a fogadó helyre, s miközben végzed önkéntes szolgálatodat, állandó kapcsolatban maradunk Veled, kísérünk Téged és ha kell továbbra is segítünk.
Amikor letelt a szolgálatod, meghívunk egy rövid értékelő szemináriumra, ahol elmondhatod tapasztalataidat, segíthetsz nekünk, hogy az utánad következőknek még könnyebb dolga legyen.

Európai Uniós Programok

Az Európai Bizottság 2014-ben indította el az Erasmus+ programot, amelnyek ifjúsági fejezete a fiatalok és ifjúsági szakemberek nemzetközi tapasztalatszerzését, a nemformális tanulást, a társadalmi bevonást és az aktív részvételt támogatja. A programon belül az Európai Önkéntes Szolgálat keretében a fiatalok hosszabb-rövidebb időt külföldön tölthetnek önkéntesként. Az Erasmus+ ifjúsági fejezetének magyar nemzeti irodája az NCSSZI Erasmus+ Ifjúsági Programiroda. A Programiroda által kiírt pályázatok támogatják a külföldi önkéntességet.

Az Eurodesk EU-s információs hálózat országszerte nyújt információt az Erasmus+ programról, illetve külföldi és belföldi munkavállalás, önkéntesség, tanulás, szabadidős programok terén mindenről.

Az Európai Ifjúsági Portál egy az Európai Bizottság által fenntartott hírportál, amely naprakész adatbázisként szolgáltat információkat és lehetőségeket az Európában élő fiatalok számára.

ICE - Initiative Christen für Europa e.V.

Az ICE (Drezda) magánszemélyek és szervezetek munkaközössége, amelynek fő célja hogy hidat építsen Európában a fiatalok önkéntességének szervezésével, támogatásával, szociális területen megvalósuló projektein keresztül. Az egész Európára kiterjedő hálózat tagja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is. Közös munkánk a szociális kérdések keresztény szemléletű megközelítésére épül, amelynek három alappillére a személyesség, a szolidaritás és a szubszidiaritás.
Az ICE hálózata az Európai Önkéntes Szolgálat mellett a német önkéntes programokban is részt vesz, ezért az általuk közvetített fiatalok számára jelentős számú fogadó hely áll rendelkezésre. Az ICE tagszervezetei jellemzően önkéntesek küldésével és fogadásával foglalkoznak, ezért az ICE segítségével lehetőség van Európa egyéb országaiban - nemcsak az EU tagállamokban - önkéntes szolgálatot vállalni.

Partnereink

Támogatás

Az önkéntesek küldésével, fogadásával kapcsolatos munka, a fiatalok számára szervezett programok finanszírozására nem elegendő a pályázati támogatás, ezért kérjük segítsétek a programot!
Erre a célra adományok befizethetők az OTP Banknál vezetett 11784009-20200673 számú bankszámlánkra.
Köszönjük!

Elérhetőségeink

Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület
Nemzetközi önkéntesség koordináció
H-1011 Budapest, Bem rakpart 28.

Máltai Szeretetszolgálat

E-mail:

Máltai Szeretetszolgálat

Tel: + 36 1/39-14-700, 352-es mellék, Kapuvári Zsófia
Fax: + 36 1/39-14-728