Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Bemutatkozás

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenysége jelentős részben az önkéntesek elhivatottságára és lelkes munkájára épül. Az egyén önként vállalt munkájával egy közösség gyarapodását, testi-lelki jólétét szolgálja olyan módon, hogy mindeközben ő maga is fontos készségekre tesz szert, személyisége kiteljesedik.

1993 óta küldünk magyar fiatalokat külföldi önkéntes szolgálatra, és fogadunk külföldről önkénteseket, akik a Máltai Szeretetszolgálat országos hálózatában végezeznek önkéntes munkát. Az Európai Szolidaritási Testület/ESZT (European Voluntary Corps) önkéntes programjában fogadó és támogató akkreditációval rendelkezünk. A hozzánk forduló fiatalok számára az ESZT-ben meghirdetett lehetőségeken túl a német és francia nemzeti önkéntességi törvény alapján e két országba helyi partnerszervezetek útján tudunk magyar fiatalok számára önkéntes lehetőséget biztosítani.

Önkéntes fogadás

Jelentkezz önkéntes szolgálatra!

Máltai Szeretetszolgálat

A külföldi önkéntesek intézményhálózatunkban és partnerszervezeteinknél töltik szolgálatukat. Fogadó helyeink rendelkeznek az Európai Szolidaritási Testület akkreditációjával. Az ide érkező fiatalokat külföldi együttműködő szervezetekkel közösen választjuk ki. Fogadó helyeink az ország különböző részein találhatók: Budapest, Debrecen, Fehérgyarmat, Győr, Keszthely, Miskolc, Nagykanizsa, Tarnabod. Ezek közül évente változó helyekre és létszámban, a meghirdetett projektekre érkeznek a külföldi fiatalok.

Máltai Szeretetszolgálat

Önkéntes küldés

Jelentkezz külföldi önkéntes szolgálatra!

A hozzánk jelentkező fiatalok számára két különböző csatornán tudjuk támogatni külföldi önkéntes szolgálatukat.

1. Európai Szolidaritási Testület (ESZT) keretében

Az Európai Szolidaritási Testületet azzal a céllal hozta létre az Európai Unió, hogy a fiataloknak lehetőséget teremtsen arra, hogy saját hazájukban vagy más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkában vegyenek részt. A részvétel feltétele az Európai Szolidaritási Testület küldetésének és alapelveinek elfogadása és tiszteletben tartása. Ahhoz, hogy valakit kiválaszthassanak egy adott projektben való részvételre, először regisztrálnia kell magát az Európai Szolidaritási Testület megfelelő weboldalán. Ez ITT található. Segítő kézre sok területen szükség van, legyen szó természeti katasztrófa megelőzéséről vagy katasztrófa sújtotta területeken végzett újjáépítési munkáról, menedékkérőknek fenntartott központokban nyújtott segítségről, vagy a közösséget érintő különböző társadalmi problémák kezelésében való részvételről. Az Európai Szolidaritási Testület által támogatott projektek két hónaptól egy évig terjedő időszakra szólnak. A munkavégzés helye általában az Európai Unió tagországain belül van. További részletek és az aktuális felhívások a program weboldalán, ITT találhatók.

2. Német és francia nemzeti önkéntességi törvény keretében

Franciaország és Németország nemzeti önkéntes törvénye lehetőséget ad arra, hogy külföldi fiatalok önkéntes munkát vállaljanak, amelyet ezen országok költségvetésükből finanszíroznak. Ezt a programot helyi civil szervezetek valósítják meg együttműködve külföldi önkéntesküldő szervezetekkel. A Máltai Szeretetszolgálat több mint húsz éve együttműködik olyan francia és német fogadó szervezetekkel, amelyek közvetítésével elsősorban szociális intézményekbe küldhetünk magyar önkéntes fiatalokat. Erre a lehetőségre 18 és 30 év közötti fiatalok jelentkezhetnek. Évente január 1. - március 10. között hirdetjük meg a jelentkezést, a kiválasztást követően szeptember 1-től a következő esztendő augusztus 31-ig lehet szolgálatot vállalni. További részletek és az aktuális felhívások a program weboldalán, ITT találhatók.

Gyakran Ismételt kérdések

Miért érdemes részt venni az önkéntes programban?

Először is azért, mert olyan tapasztalatokra fogsz szert tenni, amelyeknek nagy hasznát veszed majd egész életed során. Attól kezdve, hogy felveszed velünk a kapcsolatot, részese leszel egy felkészülésnek, mely során megtanulod, hogyan tarts kapcsolatot különféle szervezetek képviselőivel, miként tudod elképzeléseidet összefoglalni és másoknak hatásos módon előadni, hogyan érdemes kis lépéseket tenni azért, hogy távolabbi céljaidat elérhesd. Itthon megkezdett felkészülésedet külföldön folytatod. Képzéseken veszel részt, intenzív nyelvtanfolyamon tanulhatod meg az adott ország nyelvét azért, hogy beilleszkedésed minél zökkenő mentesebb legyen a kiválasztott szervezetnél, ahol önkéntes leszel. Érdemes önkéntes szolgálatot vállalni, mert sokféle emberrel kerülsz kapcsolatba, akik különböző országokból érkeznek. Megismered őket, szokásaikat, kultúrájukat miközben ők is megismernek Téged és rajtad keresztül hazánkat.

Nem formális tanulás

A külföldi önkéntesség sajátos tanulási lehetőséget nyújt számodra ahhoz, hogy bekapcsolódj egy másik ország társadalmának mindennapjaiba és ott munkatapasztalatot szerezz. Ez hozzájárulhat későbbi elhelyezkedési esélyeid növeléséhez. Az ESZT kiemelt célja egyrészt, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak saját jövőjük formálásához, másrészt, hogy az önkéntes szolgálat során kialakuló kapcsolatokkal erősödjön az intézmények, civil szervezetek nemzetközi együttműködése és tapasztalatcseréje.

Ki vehet részt az EVS programban?

Minden 18 és 30 év közötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező fiatal. Alsó korhatár: az önkéntes jelöltnek el kell érnie az alsó korhatárt a szolgálat kezdetének időpontjáig, tehát csak a 18. életévüket betöltött fiatalok jelentkezhetnek. Felső korhatár: a leendő önkéntes a szolgálat kezdete előtt nem töltheti be a 31 éves kort.

Hogyan kell jelentkezni?

Egyrészt vagy felhívást teszünk közzé, amely a részletes feltételeket tartalmazza. A felhívást ezen a honlapon olvashatod - ezért érdemes ezt rendszeresen felkeresni. A Felhívást széles körben terjesztjük, találkozhatsz vele levelezőlistákon, más honlapokon, hírlevelekben. A másik lehetőség pedig, hogy Te választod ki magadnak a European Youth Portal adatbázisából a neked legjobban tetsző külföldi önkéntes lehetőséget, és miután felvetted a külföldi fogadó hellyel a kapcsolatot és ők megfelelőnek találnak és szívesen fogadnának Téged, akkor ezt jelzed nekünk és mi minden szükséges dolgot elrendezünk és felkészítünk a biztonságos kijutáshoz és kint tartózkodáshoz, folyamatosan kapcsolatot tartva fogadó szervezettel és Veled. Ilyen egyszerű.

Hogyan zajlik le a külföldi önkéntesség?

Figyeled a honlapunkat, ha megjelenik a hirdetés, jelentkezel és elküldöd a kért dokumentumokat a megadott határidőre és címre.
A jelentkezéseket összegyűjtjük, majd meghívunk tájékoztató szemináriumra, ahol ismertetjük a külföldi fogadó helyeket, megismerkedhetsz nálunk önkénteskedő külföldi fiatalokkal és személyes interjút készítünk Veled.
Érdeklődésed, felkészültséged, alkalmasságod alapján munkacsoportunk értékeli a jelentkezésedet és igyekszik a számodra legjobban megfelelő fogadó helyet megtalálni a rendelkezésünkre álló lehetőségek közül. Amikor a fogadó hely elfogadja a jelentkezésedet, értesítünk a tennivalókról.
Önkéntes szolgálatod egy általunk Magyarországon szervezett több napos felkészítő tréninggel kezdődik, ahol megismerkedsz a többi kiutazó fiatallal, részletesen bemutatjuk jövendőbeli szolgálati helyedet, volt önkéntesekkel találkozol. Megismered a fogadó országot, bevezetünk a fogadó intézményben rád váró feladatok ellátásába és ehhez segítséget kapsz.
A kiutazásod előtt egy szerződést, együttműködési megállapodást, kötünk a résztvevő felek között, ami tartalmazza a fogadó helyedre, a küldő szervezetedre (vagyis a Magyar Máltai Szeretetszolgálatra) és a Rád vonatkozó jogokat, feladatokat, kötelezettségeket, így védve Téged jogilag a kint tartózkodásod alatt. Ezen felül az utas- és külföldi egészségügyi biztosításod elintézésében és a kiutazásod megszervezésében is segítünk Neked.
Kiutazol a fogadó helyre, s miközben végzed önkéntes szolgálatodat, állandó kapcsolatban maradunk Veled, kísérünk Téged és ha kell továbbra is segítünk.
Amikor letelt a szolgálatod, meghívunk egy rövid értékelő szemináriumra, ahol elmondhatod tapasztalataidat, segíthetsz nekünk, hogy az utánad következőknek még könnyebb dolga legyen.

Európai Uniós Programok

Az Európai Bizottság 2014-ben indította el az Erasmus+ programot, amelnyek ifjúsági fejezete a fiatalok és ifjúsági szakemberek nemzetközi tapasztalatszerzését, a nemformális tanulást, a társadalmi bevonást és az aktív részvételt támogatja. A programon belül az Európai Önkéntes Szolgálat keretében a fiatalok hosszabb-rövidebb időt külföldön tölthetnek önkéntesként. Az Erasmus+ ifjúsági fejezetének magyar nemzeti irodája az NCSSZI Erasmus+ Ifjúsági Programiroda. A Programiroda által kiírt pályázatok támogatják a külföldi önkéntességet.

Az Eurodesk EU-s információs hálózat országszerte nyújt információt az Erasmus+ programról, illetve külföldi és belföldi munkavállalás, önkéntesség, tanulás, szabadidős programok terén mindenről.

Az Európai Ifjúsági Portál egy az Európai Bizottság által fenntartott hírportál, amely naprakész adatbázisként szolgáltat információkat és lehetőségeket az Európában élő fiatalok számára.

ICE - Initiative Christen für Europa e.V.

Az ICE (Drezda) magánszemélyek és szervezetek munkaközössége, amelynek fő célja hogy hidat építsen Európában a fiatalok önkéntességének szervezésével, támogatásával, szociális területen megvalósuló projektein keresztül. Az egész Európára kiterjedő hálózat tagja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is. Közös munkánk a szociális kérdések keresztény szemléletű megközelítésére épül, amelynek három alappillére a személyesség, a szolidaritás és a szubszidiaritás.
Az ICE hálózata az Európai Önkéntes Szolgálat mellett a német önkéntes programokban is részt vesz, ezért az általuk közvetített fiatalok számára jelentős számú fogadó hely áll rendelkezésre. Az ICE tagszervezetei jellemzően önkéntesek küldésével és fogadásával foglalkoznak, ezért az ICE segítségével lehetőség van Európa egyéb országaiban - nemcsak az EU tagállamokban - önkéntes szolgálatot vállalni.

Partnereink

Támogatás

Az önkéntesek küldésével, fogadásával kapcsolatos munka, a fiatalok számára szervezett programok finanszírozására nem elegendő a pályázati támogatás, ezért kérjük segítsétek a programot!
Erre a célra adományok befizethetők az OTP Banknál vezetett 11784009-20200673 számú bankszámlánkra.
Köszönjük!

Elérhetőségeink

Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület
Nemzetközi önkéntesség koordináció
H-1011 Budapest, Bem rakpart 28.

Máltai Szeretetszolgálat

E-mail:

Máltai Szeretetszolgálat

Tel: + 36 1/39-14-700