Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fő utcai épületének rehabilitációja, új funkciók és közösségi szolgáltatások létrehozásával

Bemutatkozás

Az 1700-as évek elején épült, többször átalakított, hozzáépített és felújított, volt Ferences rendi, majd Szent Erzsébet rendi kolostor- és kórházépület komplex helyreállítására az utóbbi évtizedben kettő tervdokumentáció is készült / 1999-ben, 2004-ben /. A tervdokumentációkhoz teljes körű művészettörténeti-, festőrestaurátori tudományos dokumentáció, faanyagvédelmi-, talajmechanikai szakvélemény, építész és geodéziai felmérés, statikai-, valamint környezeti zajvédelmi és akusztikai szakvélemény készült.
Az épület egy ütemben történő felújítása nem tudott megvalósulni, ezért 2011-ben az első emeleten működő Idősgondozási Központ akadálymentesítésére új személyfelvonó, valamint a II. emeleti ablakok cseréjére készült építési engedélyezési terv. A személyfelvonó építése és a II. emeleten lévő ablakok cseréje elkészült, használatbavételi engedélyük van.
2012-ben a II. emeleti irodaszint belső felújítására adtunk be engedélyezési terveket, a felújítás elkészült. Ebben az évben a homlokzatok felújítására is elkészítettük az építési engedélyezési tervet, engedélyeztettük, megvalósítása a nyílászárók teljes felújítása után 2015-ben került sor.


2013-ban a földszint, I. és III. emeleten lévő külső nyílászárók cseréjére készült engedélyezési terv, a kivitelezés 2014-ben elkészült.
2014-ben a II. emeletig működő személyfelvonó III. emeletig történő pálya meghosszabbítására kértünk és kaptunk engedélyt.
Az épület III. emeleti irodaszint belső felújítás I. üteme, az északi, templomhoz csatlakozó épületszárnyban 2015. évben megtörtént. 2017. év második felében kezdődött a belső felújítás II. üteme, a III. emelet Dunára merőleges szárny kivitelezése 2018. év elején befejeződött.
A földszint barokk részének jelenleg nincs az épület korának és értékének megfelelő funkciója, állapota is igen leromlott. A Fő utca felőli XIX. századi épületszárnyban az elavult kazánházban a négy kazánból már csak kettő működik, korszerűtlensége miatt igen sok hasznosítható alapterületet foglal el.

Építtető szeretné a földszint barokk részének belső felújítását elkészíteni, a benne lévő funkciók átcsoportosításával, új közösségi funkciókat elhelyezni. Egyben a kazánház épületszárny földszintjét átalakítani, felújítani. Célunk a barokk kolostor eredeti alaprajzi elrendezésének lehetőség szerinti visszaállítása, tartószerkezetet csak kisebb mértékben érintő építési tevékenységgel, a gépészet- és elektromos rendszer korszerűsítésével, burkolatok és álmennyezet felújításával kialakítani és helyreállítani a szintet

Máltai Szeretetszolgálat

Intézményi adatlap

IRSZ: 1011
Település: Budapest
Cím: Fő utca 41.