Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Gondviselés Háza Esthajnal Időskorúak Otthona

Gondviselés Háza Esthajnal Időskorúak Otthona

Bemutatkozás

Tisztelettel Köszöntöm a Kedves Érdeklődőt Intézményünk honlapján!

Elhelyezkedését tekintve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Gondviselés Háza Esthajnal Időskorúak Otthona Komárom-Esztergom Vármegye egyik legszebb részén, a Dunakanyarban, jól megközelíthető helyen, a 11-es út mellett Pilismarótot elhagyva Esztergom közelében található.

Az ingatlan, melyben az intézmény helyet kapott, a háború után felszámolt téglagyár igazgatósági épülete, mely 1959-től működik szociális intézményként. Kezdetben Esztergom Város Tanácsa, majd 1995-től Komárom-Esztergom Megye Önkormányzata működtette. 2002-ben sikeres pályázat útján megkezdődhetett a több lépcsős építkezés, melynek eredményeként az épület elnyerte jelenlegi arculatát. Többszöri átszervezés után 2017. július 1-től a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartása alá került.

Gondviselés Háza Esthajnal Időskorúak Otthona vegyes profilú, integrált intézmény, mely 100 fő engedélyezett férőhellyel működik.

12 fő részére átmeneti, 88 fő részére pedig tartós elhelyezést biztosít.

A tartósan bent lakó idősek egymásra épülő differenciált részlegekben kerülnek elhelyezésre, alkalmazkodva a megváltozott élethelyzetükhöz, valamint az időskorral járó mentális problémáikhoz. Ennek megfelelően 15 férőhelyet biztosít az intézmény az intenzív ellátást igénylő demens betegek részére, 73 férőhelyet pedig a szociálisan vagy egészségügyi okokból rászoruló időskorú személyek részére. 

Az ellátottak elhelyezése, egy illetve kétágyas fürdőszobával, illetve kétszer kétágyas saját fürdőblokkal rendelkező szobákban, a demens lakók részére pedig háromágyas  fürdőszobával rendelkező helységekben történik.

Minden bent lakó részére teljes körű ellátást biztosítunk, mely magában foglalja
• A napi háromszori étkezést, orvosi javaslat alapján a diétás étkezést. – Az intézmény saját főzőkonyhával rendelkezik.
• Szükség szerinti ruházattal, textílival való ellátást. – Saját mosodai szolgáltatás.
• Egészségügyi ellátást. - Háziorvos hetente kétszer, pszichiáter havonta egy alkalommal látogatja a lakókat. Egészségügyi ellátás keretében az intézmény biztosítja jogszabályi előírásoknak megfelelően az orvos által felírt gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, valamint a kórházi kivizsgálásokon, rendeléseken történő részvételt.
• Rendszeres szabadidős tevékenységek szervezését. – Kézműves foglalkozások, kirándulások, ismeretterjesztő előadások, kávéházi felolvasások, születésnapi teadélutánok és egyéb közös rendezvények tarkítják a mindennapokat. Az intézmény külsős programokat is szervez más intézményekkel, civil szervezetekkel, támogatókkal.
• Kiemelt figyelmet fordít a hagyományos magyar ünnepek megemlékezésére.
• Egyéb szolgáltatásokat. – Pedikűr, manikűr, fodrász, gyógymasszőr.
• Vallásgyakorlást. –Hitéleti eseményeken való részvétel biztosítása, a különböző felekezetű szépkorúaknak.

Az idősgondozáson túl az intézmény feladata a fizikai, mentális, életvezetési segítség nyújtás, amelyet az ellátott ember szociális, testi és szellemi állapotának megfelelően egyéni gondozási terv alapján végez. A gondozás része a hiányzó vagy csak korlátozottan meglévő testi-szellemi funkciók helyreállítása, a képességek, készségek javítása. A gondozásnak az idős emberek szükségleteihez kell alkalmazkodnia a fizikai és egészségügyi ellátás, a mentálhigiéniés gondozás és a foglalkoztatás tekintetében egyaránt. Ezen gondozási formák egyénre szabottan az ellátottak állapotának és gondozási csoportokban történnek. Kiemelten fontos az idős embereknél az intézmény közösségéhez tartozás tudatának megőrzése, valamint a külvilággal, elsősorban a családdal való kapcsolat erősítése.

Az intézmény minden munkatársa azzal a szándékkal igyekszik munkáját végezni, hogy azt az ellátást nyújtsa, amelyet - adott esetben – hozzátartozójának is szeretne biztosítani. A legelesettebb lakók számára igyekszik méltóságot nyújtani.

Szívélyes üdvözlettel:
Weisz Csabáné
Intézményvezető