Három nagy katolikus intézményfenntartó szervezet együttműködésével április 30-án Budapesten megalakult a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fóruma. Az alapító szervezetek – a Katolikus Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Ágota Közösség – együttesen 32 ezer személyről gondoskodnak intézményeikben, ez a szám az összes katolikus intézményben ellátott rászoruló ember mintegy harmadát jelenti. A fórum alapító dokumentumát aláíró szervezetek közös sajtótájékoztatójukon azt hangoztatták, az együttműködés során megosztják egymással jó gyakorlataikat, információkat cserélnek, képzéseket szerveznek, hogy tanulhassanak egymástól. A fórum a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia támogatásával jött létre, a későbbiekben más intézményfenntartó szolgálatok is csatlakozhatnak hozzá.

Az új szervezet elnöke Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, aki a tájékoztatón azt mondta: a megállapodás új lendületet adhat a hazai szociális ellátásnak. Az alapító szervezetek azt ígérik egymásnak, együttműködnek, hogy többet tudjanak egymás munkájáról, közösen jelenítsék meg a katolikus értékrendet a civil szférában és az ágazatban. A főigazgató közös küldetésük között említette a szemléletformálást is, hogy az hétköznapi emberek ne elforduljanak az elesettektől, hanem arra gondoljanak, ők személyesen tudnak-e valamit tenni értük.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke egy olyan családhoz hasonlította a katolikus intézményfenntartókat, amelynek tagjai a mindennapok elfoglaltságában távol kerülnek egymástól, és szinte már csak a temetéseken és az esküvőkön találkoznak. Az együttműködésre azonban egyre nagyobb szükség van az erősödő kihívások között. Példaként említette, hogy tíz éve a migrációt még egy távoli folyamatént figyelték a magyarországi segélyszervezetek, irreális elképzelésnek tűnt, hogy Európában háború lesz, és az is csak egy távoli sejtés volt, hogy a Ratkó korszakban született emberek olyan számban jelennek meg az idősgondozásban, ami egészen különleges kihívásokat jelent. A példánál maradva az ügyvezető alelnök úgy fogalmazott: eljött az ideje, hogy a család ne csak az ünnepeken találkozzon. Jó lenne együtt dolgozni, egymástól tanulni, és lehetőséget adni a katolikus közösséghez tartozó szervezeteknek, hogy közösen készüljenek fel a következő időszak kihívásaira és együtt erősebbek legyenek.

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója szerint a fórumnak fontos szerepe lehet abban is, hogy a katolikus szervezetek többet adjanak a rászorulóknak, ne csak szolgáltatásra és felügyeletre törekedjenek, hanem törődésen alapuló ellátásra, amelyben az érintettek azt élhetik meg, hogy feltétlenül szeretetre méltóak és elfogadhatóak. „Nem teszünk mást, mint amire Jézus tanított, feladatunk reményt ébreszteni, jövőt mutatni és a kiszolgáltatottság sebeit gyógyítani” – mondta a főigazgató.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tavaszi ülésén támogatta és felkarolta ezt a kezdeményezést – jelentette be a sajtótájékoztatón dr. Németh Gábor irodaigazgató, aki szerint a fórum nem arra hivatott, hogy a résztvevők érdekeit, igényeit képviselje, sokkal inkább egy koordinációs szervezet, amelynek célja a segítségnyújtás.