Mosolygó gyermekarcok, a szemekben megcsillanó boldogság, hatvanöt család, akik „élnek, ahogy tudnak”, dolgos mindennapok, ünnepek, meghitt pillanatok – mintegy négyszáz kép az ország legszegényebb településeiről, és megannyi történet, melyekben nem csupán a fotókon látható történések háttere bontakozik ki, de valami a lélekből is. Azok lelkéből, akik ott élnek, és azokéból, akik vendégként, szeretett és várt barátokként érkeznek közéjük. A S Z E M B E N című fotókiállítás kibővített képanyagát és naplószerű, személyes írásait tartalmazó album a tárlat finisszázsára készült el, összefoglalva a kiállítás történetét az első képek megszületésétől a megnyitóig, miközben bemutatja azok életét, akiket láthatóvá és megismerhetővé kívánt tenni a két alkotó, Mátrai Roxána történetíró és Majoros Árpád Csaba fotóriporter.

A háromhetes kiállítás látogatói számára az alkotók tárlatvezetéseket tartottak, melyek során nemcsak a képek történeteit, de a Máltai Szeretetszolgálat és a Felzárkózó Települések programban résztvevő valamennyi szervezet munkáját megismerhették. A szociális ágazat szakemberei, turisták, művészetkedvelők, és a program településein élők is érkeztek a kiállításra. Ahogy Mátrai Roxána elmondta, az egyik legmeghatóbb pillanat számára az volt, amikor a zalakomári kamaszok érdeklődve, majd megilletődve, végül elérzékenyülve hallgatták a lyukóvölgyi mosodában dolgozó fiatalember és a dél-dunántúli koronás kislány történetét. „Nem találkoztak személyesen, de mégis közük lett egymáshoz. A sorsuk itt és a programban mégis találkozhatott, és ezt nagyon jó volt átélni.” Majoros Árpád Csaba egy Spanyolországból érkezett – ott a szociális szférában dolgozó – turistákkal való találkozást emelt ki, akik hosszan és értő figyelemmel járták végig a kiállítást. „De voltak a látogatók között kissé szkeptikus szociológusok is, akik amilyen távolságtartóan indultak el az első képtől, olyan lelkesen értek a kiállítás végére. Nem akartuk őket meggyőzni, csak meséltünk a személyes tapasztalatainkról, a jelenlétről, és végül megérezték azt, amit egy kutatásból vagy egy tankönyvből nem lehet kiolvasni.”

A tárlat zárásaként Asbót Kristóf, a Fuga - Budapesti Építészeti Központ produkciós vezetője beszélgetett Vecsei Miklóssal, a Felzárkózó Települések programért felelős miniszterelnöki biztossal, Mátrai Roxánával és Majoros Árpáddal. A beszélgetés során Vecsei Miklós elmondta, nagyon fontos volt számára személyesen is a tárlat és a hozzá kapcsolódó album, és azzal, hogy a roma kultúra napján tarthatták a kiállítás zárását, különleges ünnepé vált, hiszen egybeesett Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepével, amely az angyali üdvözlet pillanataként is ismert. „Az angyali üdvözlet a hit ünnepe, és a mi munkánk alapja is a hit. Az ügybe vetett hit, a cigányságba és a különösen is a cigány asszonyokba vetett hit az az alap, ami egészen biztossá teszi számunkra, hogy ezt a világot meg tudjuk fordítani. Nagyon sokan reménykedünk és hiszünk ebben, és ez a legnagyobb támasz a munkánkhoz.  Régóta járunk Árpival vidékre, régóta nézem a képeit és régóta olvasom Roxi írásait. Figyelem azt, ahogy ebben a világban jelen vannak. És azt szerettük volna, ha sokan látják az ő szemükkel ezeket az embereket, sorsokat. Ez sokkal többet ér, mintha sajtótájékoztatót tartanánk az eredményeinkről.”  

Mátrai Roxána elmondta, az album meg tudja mutatni azt a sajátos, bensőséges viszonyt, amely kialakult családokkal, ami az alapja az ott végzett felzárkózást segítő szociális munkának is. Majoros Árpád a fotók kapcsán kiemelte, hogy a látogatók között több fotóművész is volt, akik feltették a kérdést: miért nem fekete-fehérek a képek, ami gyakori az ilyen témájú fotóknál. „Elgondolkodtam rajta, hogy bennem ez fel sem merült. De már a kérdés is jelzés arra, hogy a társadalom egy bizonyos részét fekete-fehéren látjuk, és úgy is ábrázoljuk, holott olyan színes ez a világ, hogy szerintem vétek lenne elrejteni.”

A finisszázs alkalmával a Máltai Szimfónia korábbi növendékeiből alakult együttes, Botos Dominik és zenekara játszott a mintegy százötven vendégnek. Botos Dominik, Botos Tihamér, Botos Lion, Váradi Róbert és Váradi Rudolf a máltai program után a Rajkó-Talentum Tánc- és Zeneművészeti Iskolában tanulnak tovább és ott alakították a zenekart. A koncertet és beszélgetést követően „élő könyvtár” nyílt a FUGA-ban, a Máltai Szeretetszolgálat tíz munkatársát kérdezhették a vendégek személyes beszélgetésekben. Maka István a sport területről, Dr. Kovács Rita az egészségügy és telemedicinális ellátásról, Horányi Gergely a mozgó játszótér programról, Lantos Szilárd programvezető a Felzárkózó Települések program egészéről, Hajdú Krisztina a koragyermekkort érintő programelemekről, Nagy Kálmán a Málta Szimfóniáról, Káli Bettina a Mátraverebélyen működő varrodáról és a re-farmer projektről, Berki Judit a Heves és Nógrád térségében végzett felzárkózást segítő munkáról, Barta Beatrix a budapesti Fény utcai piacon működő Fetekertről és a hozzá kapcsolódó üzemekről, Inántsy Pap Sándor pedig a kelet-magyarországi gazdaságfejlesztési munkáról beszélt az érdeklődőknek.

A S Z E M B E N című album kereskedelmi forgalomban nem kapható, az albummal kapcsolatos kérdéseket a kommunikacio@maltai.hu címen fogadják a szerzők.

A kiállítás zárásaként tartott könyvbemutatón készült fotókat az alábbi képre kattintva lehet végignézni