A telephelyek kialakítása és az összekapcsolt napelemek kihelyezése után számos helyszínen már a munkálatok utolsó fázisánál tart az építkezés, a kábelek behúzása, a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá alakító inverterek beépítése, illetve a hálózati csatlakozások kialakítása zajlik ezekben a hetekben. A Felzárkózó települések program részeként 2023 őszén 20 helyszínen összesen 21 minierőmű kialakítása kezdődött meg, ezek összesített teljesítménye 12.500 kWp lesz. A létesítmények üzembe helyezése után a naperőművek által értékesített energia ára egy szociális alapba kerül, amely a következő téltől kezdődően mintegy kétezer rászoruló család fűtéséhez ad jelentős támogatást.

Az ország első szociális naperőműve 2020-ban Tiszabőn kezdte meg működését, a falu határában egyhektárnyi területen összekapcsolt napelemek azóta több mint hetven család fűtésének költségeit fedezik minden télen. A most épülő mini naperőművek mindegyike a Felzárkózó települések programban érintett kistelepüléseken valósul meg, a helyszínek a következők: Kistolmács, Zalakomár, Ötvöskönyi, Mike, Istvándi, Patapoklosi, Pári, Értény, Magyarkeszi, Nagyér, Gyöngyösoroszi, Járdánháza, Nagylóc, Karancsság, Sóshartyán, Hangony, Arló, Novajidrány, Viss, és Drávafok, ahol két naperőmű is létesül. Az erőművek által termelt bevételből képződő szociális alaphoz az ország 300 legszegényebb településén élő családok pályázhatnak majd fűtési támogatásra.

A szociális naperőművek európai uniós forrásból – RRF-3.4.1.-22-2022-00001 Közösségi megújuló energiatermelés és felhasználás projekt – épülnek.



Projekt azonosító száma: RRF-3.4.1.-22

Kedvezményezett neve: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány
Projekt címe: Közösségi megújuló energiatermelés és felhasználás
A támogatás összege: 12 919 384 709 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.12.31.
A projekt fizikai befejezésének határideje: 2025.11.30.
Támogató alap: Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv