Az első szociális naperőművet 2020-banTiszabőn alakította ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a létesítmény 70 kisgyermekes család, vagy egyedül élő idős ember fűtését tette lehetővé. Az érintettek házainál előrefizetős mérőórákat szereltek fel, a támogatott családok pedig nem pénzt kaptak, hanem az elektromos fűtéshez szükséges egyenleget töltötték fel havonta egyenlő részletekben a fogyasztásmérő órákra. A családok ehhez korszerű norvég fűtőpanelt kölcsönözhettek az októbertől áprilisig tartó időszakban. A program eredményeképpen a legkisebb gyermekek otthonaként szolgáló házakat egész télen fűtötték, másrészt érzékelhetően csökkent a tűzifa elfogyása után elégetett rongyok, műanyagok által jelentett téli légszennyezés mértéke. A program hatása nemcsak a szociális területen, hanem a környezetvédelemben is megmutatkozik.

Az első évek tapasztalatai alapján a Felzárkózó települések programban 20 településen 21 szociális naperőmű építése indult 2023 őszén európai uniós forrásból. Az elkészült létesítményeket fokozatosan helyezik üzembe, eddig 18 naperőmű kezdte meg az energia termelését, ezzel a téli fűtéstámogatás háttereként szolgáló szociális alap feltöltését, az utolsó mini erőművek bekapcsolása pedig augusztus 15-ig várható. Az új naperőművek a következő településeken működnek már: Járdánháza, Nagyér, Nagylóc, Értény, Zalakomár, Patapoklosi, Sóshartyán, Ötvöskónyi, Gyöngyösoroszi, Viss, Novajidrány, Pári, Kistolmács, Magyarkeszi, Mike, Istvándi és Drávafok, ez utóbbi településen két naperőmű is épült.

Az előzetes várakozások szerint az összesen 12.500 KwP teljesítményű hálózat 2000 hátrányos helyzetű család támogatására elegendő bevételt termel éves szinten. A támogatására  pályázatot hirdetnek a Felzárkózó településeken élő családoknak, az érdeklődők a helyi Jelenlét pontokon dolgozó szociális munkások segítségével adhatják be jelentkezésüket. A naperőműveket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat üzemelteti.

Videó a zalakomári naperőmű üzembe helyezéséről: