„A felzárkózás egyetlen módon működhet: ha gyorsabban haladunk, mint a többiek. Ehhez a legmodernebb megoldások kellenek, mert levetett eszközökkel vagy leselejtezett buszokkal nem lehet felzárkóztatani” – állítja Vecsei Miklós társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. Ezt az elvet valósította meg Felzárkózó települések program több tucatnyi településén a karitatív szervezet Naszlady Attila Egészségfejlesztési Programja.  

 

A legmodernebb technológia alkalmazása, az egészségügyi innováció lehetővé tette a telemedicina széles körű alkalmazását olyan kistelepüléseken, ahol évek óta betöltetlen a háziorvosi praxis. A mozgó rendelőkben egészségügyi asszisztensek érkeznek a településekre, az orvos pedig a legmodernebb műszerekkel, szélessávú internet és többfunkciós videoplatform segítségével távolról vizsgálja meg a pácienseket. A modell a lakóhelyhez közel nyújt egészségügyi ellátást, éppen ott, ahol a legnagyobbak a hiányok. A program márciusi indulása óta a háziorvosi típusú vagy szakorvosi ellátásnak megfelelő rendelés már 36 települést érintett, közel négyezer orvos-beteg találkozás történt telemedicina útján. Az uniós program fejlesztéseinek köszönhetően tizenkét jármű járja a legszegényebb településeket, nyolc teljes értékű mozgó orvosi rendelő, amelyek a háziorvosi ellátás nélkül maradt falvakat járják, a további négy gépkocsi pedig azokat a helyszíneket keresi fel, ahol van szabad orvosi rendelő, de nincs orvos.

Az ellátás során rendkívül modern orvostechnikai és infokommunikációs eszközöket használnak. Miközben például az asszisztens a fonendoszkópot ráhelyezi a páciens szívére vagy tüdejére, a hangot a másik településen tartózkodó orvos a saját készülékén hallgatja, de hasonló módon lehetőség van fül- és torokvizsgálatra vagy digitális EKG készítésére. Szeptember óta már ultrahangos vizsgálatok is zajlanak, így egy várandós kismamának is elég a saját falujába érkező rendelést felkeresnie – miként a többi esetben is, térítésmentesen.

A program lehetőséget teremt arra, hogy a legnehezebb helyzetben élő emberek utazás és plusz költségek nélkül juthassanak egészségügyi ellátáshoz. „A telemedicinás rendelőink túlmutatnak az alapellátáson, a szakorvosi ellátást is helybe viszi, a megépült központnak köszönhetően pedig a laborvizsgálatokat is el tudjuk végezni és a biztonságos, személyre szabott gyógyszerellátást is el tudjuk végezni. Ez a rendszer azt szolgálja, hogy nem adunk sem receptet, sem beutalót, mert mind akadályokat jelentenének a betegek számára.” – fogalmazott Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, amikor bemutatta a bicskei Egészségügyi és Logisztikai Központot, ahol orvosi laboratórium és személyre szabott gyógyszerellátási központ is létesült. A településeken levett mintákat a laborban elemzik ki, illetve a telemedicinális rendeléseken dolgozó orvos által felírt gyógyszereket is itt, névre szóló tasakokba állítják össze. Az épületben műszakonként 200 laborminta elemzése, valamint 3600 tasak gyógyszer összeállítása lehetséges, és innen koordinálják a településeken zajló ellátásokat is.

A program további fontos eleme a gyermekszemészeti szűrés. Idén eddig 76 helyszínen 9000 vizsgálat történt. A gyermekszemészeti vizsgálatok két lépésből állnak: az előszűrésből, majd – ha szükség van rá – a második lépésben a szűrőbuszon komplex gyermekszemészeti vizsgálatot végez egy optometrista szakember. Komolyabb probléma esetén itt is bekapcsolódhat telemedicinális úton egy szakorvos a vizsgálatba. Amennyiben szemüvegre van szüksége a gyermekeknek, helyben kiválasztják a megfelelő keretet, majd a kész szemüveget néhány héten belül, ingyenesen el is juttatják számukra. Az ebben az évben kiosztott szemüvegek száma meghaladja az 1100-at.  

A Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program Európai Uniós forrásból, a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg. Az EFOP-2.2.24-22-2022-00002 számú Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program beruházási komponense 8,3 milliárd forintból, amelyet 1,1 milliárd millió forinttal egészített ki az EFOP-1.8.24-22-2022-00002 számú humánerőforrás fejlesztés komponens.

Képgaléria a projektzáró eseményről:

 

További információ:

http://efop2224.maltai.hu/

http://efop1824.maltai.hu/

 

Sajtóinformáció: kommunikacio@maltai.hu