A Magyar Máltai Szeretetszolgálat harminc éve rendez közösségi és sporteseményeket a fogyatékossággal élő és mozgássérült fiatalok számára, amelyeken önkéntesekkel és profi sportolókkal versenyezhetnek és szórakozhatnak együtt. A közös sportolás során a kerekesszékes és halmozottan sérült emberek is megtapasztalhatják, hogy bíztatással, erőfeszítéssel vagy kis segítséggel képesek a számukra gyakran lehetetlennek tűnő feladatokat is megoldani, a segítők és sportoló társak pedig megtanulhatják, hogyan nyújthatnak megfelelő támogatást nekik. Az együtt versenyzés segít megismerni egymást, közös élményeket szerezhetnek, és így több oldalról is bonthatják az előítéletek láthatatlan falait, mely fontos lépés egy elfogadóbb társadalom megteremtésében.

A máltai szemlélet szerint a fogyatékossággal élő embereknek nem sajnálatra, hanem elfogadásra van szükségük. Ezt vallja a Scitec Nutrition és márkanagykövetei is, ezért felelősségvállalási programja során a következő fél évben a Máltai Szeretetszolgálat mozgássérült embereket, időseket és hátrányos helyzetű fiatalokat segítő munkáját támogatja. A sporton és mozgáson keresztül hívják fel a figyelmet fontos szociális problémákra, amelyekben konkrét anyagi és terméktámogatás mellett szemléletet formálva valós segítséget is nyújtanak.

Sporttal az előítéletek ellen

A Jószívű Testépítők Akcióban program célja, hogy megmutassák, a testépítők olyan elkötelezett, felelős és szociálisan érzékeny sportemberek, akiknek nemcsak a bicepsze, de a szíve is nagy, illetve hogy a közösségi médiában és a sajtóban megjelenő tartalmakkal, valamint közösségi programokon keresztül bontsák az edzőtermi edzést életvitelszerűen űző emberekkel kapcsolatos sztereotípiákat. Ugyanakkor a közös sportolás során a testépítő sportolók is megismerkedhetnek a mozgáskorlátozott fiatalokkal, nehézségeikkel és a segítségnyújtás lehetőségeivel, így mindkét oldalról eloszlathatják az előítéleteket. A Scitec Nutrition korábban is támogatott már karitatív célokat, együttműködtek a Budapest Bike Maffiával, a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, valamint részt vettek a MentsManust Mozgalomban. 

A mozgás öröme mindenkié

Aktuális kampányukban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját segítik egy több állomásos országos programban. Ennek keretében a testépítők – Bohos Kornél, Kathi Béla, Lukács Barbara, Rakonczás Péter és Szmereka László – személyesen viszik el a mozgás örömét hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő fiataloknak, időseknek és családjaiknak, akiket a Scitec Nutrition készpénzzel és termékekkel is támogat. Annak érdekében, hogy a program nagykövetei megfelelően felkészülhessenek erre a fontos feladatra, ellátogattak a máltaiak Monori Szociális Alapszolgáltatásokat Nyújtó Integrált Intézményébe, ahol egy érzékenyítő tréning keretében megismerkedtek a fogyatékkal élőknek nyújtott nappali ellátással, illetve készségfejlesztő és szabadidős foglalkozásokon vehettek részt.

Épek és fogyatékkal élők együtt

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat programjainak évtizedek óta fontos eszköze a közösség és a sport. A közös sport és mozgás lehetőséget teremt a találkozásra, hogy az emberek megismerjék fogyatékossággal élő és mozgáskorlátozott társaikat, közös élményeket szerezzenek, és így több oldalról is bontsák az előítéletek láthatatlan falait, mely fontos lépés egy elfogadóbb társadalom megteremtésében. A fogyatékkal élő emberekért a legtöbbet akkor tehetjük, ha nem sajnálattal fordulunk feléjük, hanem társaik leszünk a mindennapjaikban, erősítjük az önállóságukat, és abban támogatjuk őket, hogy lehetőségeikhez mérten teljes és aktív életet élhessenek, értékteremtő munkát végezhessenek, és ne a korlátjaikat lássák, hanem az előttük nyíló lehetőségeket. 

A sport egyenlővé tesz 

A közös aktivitássorozat első állomása a Szeretetszolgálat 2023. szeptember 21-én, Keszthelyen megrendezendő A Sport Egyenlővé Tesz sportnapja, ahol integrált sportelemeket tartalmazó sorversenyeken és egyéb sportolási lehetőségeken vehetnek részt a fogyatékossággal élő fiatalok, akikkel együtt versenyeznek a testépítő nagykövetek is.  A közös sportolás és szórakozás növeli a fogyatékossággal élő emberek önbizalmát és megerősítést nyerhetnek, a velük együtt sportolók pedig családjuk és ismerőseik körében is leszámolhatnak a sérült emberekkel kapcsolatos tévhitekkel, előítéletekkel. A sportesemény – melyet a Scitec Nutrition 5 millió forinttal és termékekkel támogat – egyúttal felhívja a figyelmet a mozgáskorlátozott és fogyatékossággal élő emberek elfogadására.