A Magyarországon a Máltai Szeretetszolgálat által koordinált Incorpora Program az ERSTE Alapítvány és a La Caixa Alapítvány kezdeményezésével indult civil szervezetek együttműködésével 2016-ban, azzal a céllal, hogy a veszélyeztetett helyzetű emberek elhelyezkedését támogassa. A program közreműködésével több mint 700 álláskereső talált hosszú távú munkát, és csaknem 400 vállalat csatlakozott hozzá. Az Incorpora Program nemzetközi szinten bizonyított módszertanra épül. Tizenkét éve működik Spanyolországban, és a nemzetközi hálózat jelen van Portugáliában, Lengyelországban, Tunéziában és Marokkóban, hamarosan pedig Romániában is elindul.

Az április 19-én a Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri központjában rendezett workshop nyitó előadásán Előd Ágnes, a szervezet Munkaerőpiaci Szolgáltató Központjának vezetője elmondta, a munkakeresők támogatása a kezdetek óta fontos tevékenysége a Máltai Szeretetszolgálatnak, hiszen az értékteremtő munka és az abból származó jövedelem segít visszaszerezni és erősíteni a nehéz helyzetben élő emberek méltóságát. A 2016 óta tartó Incorpora Programban olyan álláskeresőket segítenek a szakemberek, akiknek elhelyezkedése különböző okok miatt az átlagosnál több nehézségbe ütközik.

Akár betegség, több éves kihagyás (például szülési szabadság) hátráltat valakit, akár kiszolgáltatott szociális helyzete – hajléktalansága, előrehaladott életkora, fogyatékossága – jelent akadályt, a munkaerőpiaci szempontból veszélyeztetett emberek a munkába állásuk során speciális segítséget igényelnek. Az Incorpora azonban nem csak az ő, hanem a munkaadók szempontjait is figyelembe veszi, mediátorként közvetítve a szereplők között. A Máltai Szeretetszolgálat programjában jelenleg többségében harmadik országbeli munkakeresőket és megváltozott munkaképességű embereket támogatnak a munkakeresésben. „Jelenleg négy integrációs program is zajlik a Szeretetszolgálatnál, melyben az egyik legfontosabb feladatunk, hogy a Magyarországon letelepedő embereket munkához segítsük. Hiszen a munkahely a jövedelemszerzés mellett emberi kapcsolatokat is jelent, amire az ideérkezett menekült embereknek nagy szükségük van.” – mondta el Előd Ágnes.

Az Incorpora az álláskeresőket személyre szabott pályaorientációval, tanácsadással, valamint az önéletrajz és a motivációs levél megírásában, az álláskeresésben, az állásinterjúra való felkészítésben segíti, és egyre nagyobb hangsúlyt fektet mentorok bevonásával arra, hogy sikeres felvétel esetén támogatást nyújtsanak a munkahelyi beilleszkedéshez, illetve utókövetéssel hozzájáruljanak a munkahely hosszú távú megtartásához. A munkáltatóknál az Incorpora segít felmérni, hogy milyen területeken és mekkora igény van munkaerő felvételére, hozzájárul a munkahelyi környezet felméréséhez, a munkakörök átvilágításához, majd ezek alapján javaslatot tesz a munkafolyamatok akadálymentesítésére. Ezt követően indul el a munkaerő toborzás folyamata, az alkalmas jelölt felvétele esetén pedig a hálózat mentorai, integrációs szakemberei segítik a beilleszkedést. Az utánkövetés során az Incorpora mediációs jellegű üléseket biztosít a munkavállaló és a munkáltató számára, probléma esetén pedig hozzájárul a megoldáshoz szükséges lépések kialakításához.

A workshop elején Bessenyei Hajnalka, az ERSTE Alapítvány és a La Caixa Alapítvány képviseletében elmondta, az Incorpora legfőbb szerepe a mediáció, hogy összekötő híd legyen a munkakeresők és a cégek között civil szervezetek bevonásával, illetve később a munkavállaló és a munkáltatók között. „A célunk az volt, hogy ne csak egy-két éves projektek működjenek, hanem hosszú távon segítsük a munkakeresőket. A civilek mellett vagyunk és nagyon örülünk, hogy itt Magyarországon a cégek értékelik ezt a modellt és sokan csatlakoztak a programhoz.”

A szakmai nap három kiscsoportos beszélgetéssel folytatódott, melyek során cégek képviselői és civil szervezetek munkatanácsadással foglalkozó szakemberei és mentor munkatársai a harmadik országbeli munkavállalók lehetőségeivel kapcsolatban egyeztettek, a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását érintő kérdésekről beszéltek, valamint megosztották tapasztalataikat a vállalkozásindítás és átképzés témájában.