A 2003-ban alapított Tüke-díjjal olyan személyeket, fiatalokat és civil szervezeteket tüntetnek ki, akik példamutató tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak Pécs fejlődéséhez. A díj Fürtös György alkotása, a pécsi Citrom utcai Tüke díszkút kicsinyített másolata. Az elismerést hagyományosan január 21-én adják át annak tiszteletére, hogy Pécs 1780. január 21-én emelkedett  szabad királyi városi rangra - ám a díjátadó ceremóniát 2021-ben és 2022-ben a pandémia miatt későbbi időpontban rendezték meg - tudósít a pecsma.hu.

Idén tizenkilencedik alkalommal adták át az elismerést. A 2022-es Tüke-díjat civil szervezet kategóriában két közösség nyerte el: a Tölösi Péter Alapítvány mellett a Máltai Szeretetszolgálat pécsi csoportja kapta “a keresztény értékekre alapozott, a hit védelmét és a szegények, a rászorulók szolgálatát 30 éve önzetlen közszolgálattal teljesítő missziójáért”.

Az emlékérmet és az oklevelet mindkét szervezetnek és a többi kategória díjazottjainak Habsburg György, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke megbízásából Habsburg Lothringen Károly főherceg és Kerényi János, a Tüke Alapítvány elnöke adta át a pécsi székesegyházban celebrált ünnepi szentmisét követően.

Forrás: pecsma.hu