Már az este 10 órakor kezdődő koncertet megelőző hangbeálláskor rengetegen gyűltek össze a pécsi Zsinagóga előtti téren, aztán mire elkezdődött az esemény, meg is telt nézőkkel a különleges koncerthelyszín. Az est folyamán filmzenék, népdalok, világzenei művek csendültek fel, helyenként tánccal is kiegészítve. A kamionból kialakított színpadon a befogadás és együttműködés fontosságát jelenítette meg a szimfóniás gyerekek koncertje, melyen a magyar és cigány népdalok mellett elhangzott Sosztakovics waltzere és Rolf Løvland szerzeménye, a Song from secret garden is. A koncert látványvilágával is kapcsolódott a Zsolnay Fényfesztiválhoz, hiszen a helyszín a WSZL hatalmas Volvo szerelvénye volt, mely év közben adományokkal járja az országot, ezen az estén pedig Varga Vince tervei alapján, Szondi György világítástervező közreműködésével, a Retextil anyagaival kiegészítve alakult át pop-up színpaddá. A kilenc településről érkezett fiatalokból alakult zenekart Báder Ernő, a Máltai Szimfónia művészeti vezetője vezényelre. A műsorban egy dallal felléptek a Máltai Szimfónia dél-dunántúli növendékei is, akik csak néhány hónapja kezdték el a zenetanulást.

Az Örömzene öt tengelyen – Guruló Szimfónia című koncerten a kamiont oldalról megnyitották a nézők felé, így hozva létre a negyvenfős zenekar számára a fellépő helyszínt. A szerelvény belső részében fotókiállítást rendeztek be Majoros Árpád Csaba, a Máltai Szeretetszolgálat fotóriporterének a Máltai Szimfóniát bemutató képeiből. A közönség számára szőnyegekkel, ülőkékkel alakították ki a nézőteret. 

Matta Lóránt, a Bóbita Bábszínház bábművésze konferálásában kiemelte: „Magyarországon először ad koncertet a Máltai Szimfónia harminc fiatal zenésze és tanáraik ezen a negyventonnás kamionból kialakított színpadon. Az egyedülálló összefogásnak köszönhetően a Waberer’s hatalmas Volvo szerelvénye, mely év közben adományokkal járja az országot, erre az estére Varga Vince tervei alapján csodálatos koncerthelyszínné alakult át.” A színész-műsorvezető azt is felidézte, hogy a koncertre készülve, utána nézett a Máltai Szimfónia kifejezés szavainak az értelmező szótárban. „A szimfónia összhangot jelent, a máltai szó eredetére három lehetőséget ad a szótár. A görög eredetű szó mézet jelent, a főníciai hegyet, a héber eredetű pedig menedéket. Így nyugodtan mondhatjuk, hogy a Máltai Szimfónia: Összhang, a zene menedék.”

 

Elmondta azt is, hogy a Máltai Szimfóniában, a Máltai Szeretetszolgálat zenei programjában 39 helyszínen, több mint ezer gyermek zenél rendszeresen, s vannak, akik már felléphettek a Zeneakadémián, a Budavári Palotában, az A38 Hajón, vagy a bécsi Wiener Konzerthausban. Matta Lóránt bemutatta Judy óriásbábot is, akit a Bóbita Bábszínház nagyasszonyának nevezett, s akit a Robert Stlyes alkotta Punch és Judy című angliai bábszínházi előadás bábházaspár női alakjáról mintáztak. Judy az előadás alatt a tér különböző pontjain feltűnve színesítette az este programját. 

A koncert végén a zenekart többször is visszatapsolta a közönség, így ráadás dalt is játszottak. József Attila Tiszta szívvel című versét a nemzetközi cigány himnusszal dolgozták egybe a Máltai Szimfónia művész tanárai. A ráadás részeként önfeledt örömzenéléssel búcsúztak a fiatal zenészek a pécsi nézőktől.  

A többször is vastaps által, illetve a közönséget bevonó énekléssel kísért koncert zárása után a gyerekek közül, aki akart, beülhetett a kamionba, a vendéglátók elvitték őket fagyizni, valamint megtekinthették a Zsolnay Fényfesztivál alkalmából a belvárosban épületein látható fényalkotásokat  – miként az alább, kattintásra megnyíló képgalériánk végén látható.

A Máltai Szeretetszolgálat és támogatóinak összefogása azzal a céllal szerveződött, hogy minél többen megismerjék az idén tízéves Máltai Szimfónia programot és a nehéz helyzetben élő gyerekekből álló zenekart, ezzel is támogassák a társadalmi beilleszkedés és felzárkózás ügyét. A 75 éves Waberer’s leányvállalata, a WSZL, a koronavírus járvány idején vált a karitatív szervezet stratégiai partnerévé, a Volvo Hungária Kft. 2022 óta támogatja rendszeresen a Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét. Az együttműködés ezúttal több mint anyagi támogatás, hozzájárulás ahhoz, hogy a gyerekek életre szóló élményeket szerezzenek és a közönség találkozzon a felzárkózó településeken élő tehetséges fiatal zenészekkel. A koncert a látványos színpadon túl így illeszkedett a hetedik Zsolnay Fényfesztivál tematikájába, mely idén az együtt létezés/coexistence.