2017-ben zenetanárok maroknyi csapata állt össze alkalmi együttessé, s vonzotta muzsikájával a körfolyosó gangjára a budapesti Drégely utcai ház lakóit. A romos épületben önkormányzati lakások találhatók, melyekben rászoruló családok, nehéz körülmények között élő emberek laknak. Hozzájuk érkeztek a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, köztük a Máltai Szimfónia Program tanárai és önkéntesei. Közösségszervezéssel, programokkal, tanácsadással és nem utolsó sorban zenével segítik a családokat. A muzsikálás a hátrányos helyzetű gyerekeknek nem csak fejlődési lehetőséget, hanem sikerélményt és önbizalomforrást is jelent, sőt, a közösséghez tartozás élményét is megadja.

A szimfóniás gyerekek 2019 őszén immár önálló koncerttel nyitották meg az akkor újonnan kialakított közösségi teret, fél év múlva pedig saját videóklippel jelentkeztek, melyben a zeneórán tanultakat saját ízlésükre formálva adták elő: egy rapszámot dolgoztak fel tanáraikkal együtt. A koronavírus-járvány miatt azonban kissé szétszéledt a közösség, az új lendülethez pedig most konkrét segítségre van szükség. A Drégely utcában egy hegedű- és egy dobtanár oktatja saját hangszerei mellett alapszinten gitárra és zongorára is a gyerekeket. A dolgukat megnehezíti, hogy eddig használt zongorájuk máshová került, ez a hangszer pedig nélkülözhetetlen nemcsak a zenetanítás, de az összehangolódás, a kísérés és a fiatalok közös muzsikálása szempontjából is.

A Máltai Szimfónia program helyi munkatársai ezért azt kérik, hogy akinek van már nem használt, de jó állapotú elektromos zongorája, akár pianínója, ajánlja azt fel a Drégely utcai gyerekek számára. A helyhiány miatt sajnos klasszikus zongorát nem tudnak fogadni. A foglalkozások jellege miatt az is fontos, hogy ne szintetizátoron játsszanak a gyerekek, az azon lévő sok-sok effekt és gomb ugyanis elvonhatja a figyelmet a közös munkáról. A nagylelkű felajánlásokat hálás szívvel várják a szimfonia@maltai.hu címre.