192 általános iskola tanulói készítettek karácsonyi ajándékcsomagot rászoruló társaiknak a PontVelem Okos Program, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a GLS Hungary közös felhívására, melyet ez évben is az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága támogatott és az Origo.hu médiapartnerként népszerűsített. Az idén ötödik éve megrendezett karácsonyi MosolyManók akcióban november 2. és december 11. között összesen több mint 10 ezer darab cipősdoboz méretű adománycsomag érkezett a karitatív szervezet raktárába a GLS logisztikai vállalat közreműködésével.

A csomagokat a Máltai Szeretetszolgálat még karácsony előtt átadja a legszegényebb településeken élő gyerekeknek, a koronavírus járvány miatt nehéz helyzetbe került családoknak és olyan gyerekeknek, akik az év folyamán kapcsolatban álltak a szervezettel. Emellett jut az adományokból a Szeretetszolgálat társszervezetein keresztül iskolákba, tanodákba, anyaotthonokba és családok átmeneti otthonába is.

A MosolyManók akció elmúlt öt éve során közel 36 ezer gyermeknek varázsoltak mosolyt az arcára ajándékozó társaik. 2020-ban a legtöbb csomagot, összesen 310 darabot Kapuvárról a Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanulói állították össze. A szervezők azt kérték a gyerekektől, hogy az általuk már nem használt, de jó állapotú játékaikat csomagolják be és ajánlják fel a náluk nehezebb helyzetben élő kortársaiknak. A PontVelem Okos Programban is résztvevő iskolák tanárai elmondták, több osztályban már az év folyamán készültek a gyerekek a karácsonyi akcióra, és a GyűjtsVelem programban összeszedett pontjaikból új, értékes játékokat és eszközöket vásároltak a weboldalon és ezeket ajánlották fel a rászoruló gyerekeknek karácsonyi ajándékként. A csomagok mellett nagyvonalú készpénzfelajánlás is érkezett a Szeretetszolgálathoz az akció során, melyből a legszegényebb családok számára fog támogatást nyújtani a téli hónapokban a karitatív szervezet.

Az első MosolyManók ajándékcsomagokat a PontVelem Okos Program és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai a Felzárkózó települések program egyik helyszínén, Nógrádszakálon adták át december 15-én. Az alig 664 fős településen halmozottan hátrányos helyzetű családok élnek, a gyerekek a helyi iskola bezárása miatt a közeli Ludányhalásziban végzik tanulmányaikat. A gyerekek a korábbi iskolaépületben működő Máltai Jelenlét Ponton vehették át az ajándékokat.