A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régió központjában, Pécsett szűk körben adta át ifjabb Csonka Pál régióvezető és Jónás Gergely ügyvezető a régió öt munkatársának a Szentgyörgyváry Károly-díjat szeptember 17-én. A régióvezető elmondta, bár a koronavírus járvány miatt a szervezet legtöbb rendezvényét elhalasztották vagy online formában tartották meg, a díj átadásáról nem akartak lemondani, ezért a legbiztonságosabb módon, de személyesen vehették át a díjazottak az elismerést. Szentgyörgyváry Károly 1995-től 18 éven át volt a Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régiójának vezetője. Az ő szellemiségének kívántak emléket állítani munkatársai, mikor 2015-ben róla elnevezett díjat alapítottak. „Olyan sokdimenziós példát adott a máltaiságból, mely ma is meghatározza a Dél-Dunántúli Régió munkáját és módszereit. Szentgyörgyváry Károly a gyakorlat embere volt, példát adott arról, hogyan lehet szelíden, de kitartóan szolgálni, nem csak elméletben, de gyakorlatban.” – hangsúlyozta a régióvezető és kiemelte, olyan munkatársakat tüntetnek ki a róla elnevezett díjjal, akik hosszú éveken át átlagon felüli szolgálatot végeztek a Szeretetszolgálatban lelkesítve és bátorítva a máltai közösséget.

Jónás Gergely regionális ügyvezető a díjak átadása előtt felidézte Szentgyörgyváry Károly mondását: Mindenkiben ott rejlik egy szikrányi darab a Teremtőből, s annak szolgálni a legszebb, legizgalmasabb feladat. Mint az ügyvezető elmondta, az egykori régióvezető élete hiteles kapcsolatokról tett bizonyságot, és ma is azt üzeni, hogy nem csak be kell lépni az emberek életébe, de jelen is kell lenni a kapcsolatokban, és ahogy ő tette, nem a nehézségeket hangsúlyozni, hanem a megoldásokat keresni.

A régió legmagasabb kitüntetésével évente a betegekért, szegényekért, elesettekért végzett segítőmunkát ismerik el. A díjazottak máltai munkatársak, önkéntesek és külső (nem máltai) személyek, akik hosszabb ideje példát mutatva, átlagon felüli erőfeszítéssel szolgálják a rászoruló embereket.

A Tihanyi Péter Pál üvegművész által készített plakettet és a Szentgyörgyváry Károly-díjat 2020-ban Fehér Angéla, a Dél-Dunántúli Régió Jelenlét Programjának koordinátora és ifjúsági önkéntes koordinátor, Utasi Krisztina, a Csilla Gondviselés Haza intézményvezetője, Puskás Antal, az Egyházaskozári Csoport vezetője, Surján József, a Bonyhádi Csoport vezetője és Kiss Dezsőné, a Magyarszéki Csoportvezetője vehette át.

A díjazottak: Surján József, Utasi Krisztina, Fehér Angéla, Kiss Dezsőné és Puskás Antal