A Magyar Máltai Lovagok Szövetségének ajánlásával a Magyar Máltai Szeretetszolgálat százötven munkatársa és önkéntese részesül a Szuverén Máltai Lovagrend által alapított Koronavírus Elleni Védekezésért Érdemérem kitüntetésben. Az első elismerést a szervezet országos küldöttgyűlésén Nagy Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi szakterületének vezetője vehette át májusban, június 13-án pedig az országos központ és a Közép-Magyarországi Régió mintegy hetven munkatársa részesült kitüntetésben. Az érdemérmet országszerte személyesen a regionális vezetők adják át a következő hetekben.

Az elismerések budapesti átadásakor az ünnepségen személyesen nem tudott részt venni, de videó üzenet küldött Szabadhegÿ Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke, valamint Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke. Üzenetükben köszönetet mondtak minden máltai munkatársnak, aki az elmúlt két évben a kiszolgáltatott emberekért és a vírus megfékezéséért dolgozott.

A Szuverén Máltai Lovagrend alapította Koronavírus Elleni Védekezésért Érdemérmet Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök adta át, aki hangsúlyozta, ez az elismerés és az ünnepség azért is fontos a közösség számára, mert bár az intézményekben – különösen az egészségügyi területen – még mindig érezni a vírus máig tartó hatását a szabályokon, de le kell tudni zárni azt az intenzív időszakot. Mint fogalmazott, a koronavírus járvány idején a bezárkózás helyett számos új feladatot vállalt a máltai szervezet. „Azt várták tőlünk, hogy védjük meg azokat, akik az intézményeinkben élnek, ugyanakkor tegyünk meg mindent azokért, akiknek nem volt hova bezárkózni, például a hajléktalan emberekért, és azokért is, akiket le kellene tesztelni, hogy dolgozhassanak. Később, hogy vigyük el az oltást oda, ahol másképp nem juthatnának hozzá. És mi ezt meg is tettük.”

Az ügyvezető alelnök kiemelte, a máltai közösség értékét az mutatja, hogy a két év során egy feladat elől sem hátráltlak meg a munkatársak. „Egyetlen visszautasítást sem kaptam, senki nem mondta, hogy nem csinálja. Egy ilyen helyzet ez hatalmas dolog.” Győri-Dani Lajos hangsúlyozta, a máltaiak egyenként és közösségként is úrrá tudtak lenni a vírus tombolásán, biztonságot és erőt tudtak adni a rájuk bízott embereknek, családtagoknak, kollégáknak. „Egy közösség erejét az mutatja meg, hogy a bajban hogyan szolgál. Nem kellett csalódnom a máltai közösségben. Ebben a helyzetben nem csak a ránk bízottak élete forgott veszélyben, de adott esetben a sajátunk is. És az, hogy ennyi embernek tudunk országszerte köszönetet mondani ezzel az elismeréssel, azt jelenti, hogy a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai elsősorban nem önmagukra gondoltak, hanem másokért végezték a munkájukat.”

A Szuverén Máltai Lovagrend a jelentősebb humanitárius katasztrófákhoz, vészhelyzetekhez kapcsolódóan érdemérmet alapíthat, az adott válságban nyújtott kiemelkedő helytállás elismerésére. Ezt megelőzően csupán három érdemérmet alapított a Rend, 1912-ben az olasz-török háború kapcsán, majd az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharcot követően, illetve legutóbb 2015-ben, a nemzetközi migrációs krízishez kapcsolódó ,,Refugee Aid Medal”, vagyis Menekültek Megsegítéséért Érdemérmét. Ebben a sorban foglal helyet a Koronavírus Elleni Védekezésért Érdemérem. A kitüntetést a Szuverén Máltai Lovagrend nemzeti szövetségének felterjesztésére azon munkatársak, önkéntesek kaphatják – munkájuk látható elismeréseként –, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak és saját egészségüket is kockáztatták a koronavírus elleni védekezésben.

 

A Szuverén Máltai Lovagrend Koronavírus Elleni Védekezésért Érdemérem kitüntetésben részesült 2022. június 13-án:

Bálint Karola

Balogh  Emese

Bánlaki Szabolcs

Bencsik Ottó

Benkőné Lengyel Melinda

Biró Péter

Bisztriczki Csaba

Czirják Ráhel

Csehely Tamás

Cserép Emese

Demjén Zita

Dienes Ákos

Dr. Békási Sándor

Dr. Borbára Marcell

Dr. Rigó Orsolya Izabella

Elekes Erzsébet

Előd Ágnes

Eszinger Nóra

Farkas Péter

Győri-Dani Lajos

Hajnal Károlyné

Imolya Patricia

Jónás Gergely

Kicska Beáta

Kovács Bence

Kurucz Szilárdné

Lantos Szilárd

Lázár Alpár

Lázár Mária

Lénárt Zsófia

Lenkei Gáborné Ildikó

Lőrincz Norbert

Magony Ágnes

Majoros Árpád

Medgyesi Gergely

Mészáros Eszter

Molnár Tamás

Móri Krisztina

Morva Emília

Nagy Ferenc

Németh Márta

Nyíri Szabolcs

Panker Mihály

Pap Anna

Parák Eszter

Pataki Gergely

Pávay Andrea

Pintér Eszter

Preininger-Horváth Edina

Reischl  Gellért

Rigóné Kiss Éva

Romhányi Tamás

Sashalmi László

Simonné Koós Beáta

Soltész Tamás

Soós Judit

Szabján Imre

Szabó Péter

Szabó Bence

Szatmári László Jánosné Csilla

Szegedi Levente

Szovák  Gabriella

Tárkányi Viktória

Thaisz Miklós   

Tóth Máté

Törsök-Vámos Mónika

Ugron Gergely

Ványolos Melinda

Ványolosné Győri Judit

Zoltán Gertrúd Mária