Január 7-én tartották az Eger Csillagai Díjátadó Gálát a Líceum kápolnájában, ahol Habis László, a szervező Egri Lokalpatrióta Egylet elnöke elmondta, Egerben minden évben kiváló jelölteket találnak az elismerésre. 

2021-ben a jelöltek között volt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egri Csoportja is. A szervezet kategóriában a máltai önkéntesek kapták a legtöbb szavazatot, így átvehették az Eger Csillagai Díjat. A kitüntetést Kékesi Györgyn csoportvezető vette át. – 21 éve vagyunk a városban, évente mintegy ezer emberről gondoskodunk. Váratlan volt, hogy erre a díjra jelöltek minket, és nagy megtiszteltetés, hogy ránk szavaztak a legtöbben és mi kaphattuk meg. Biztató, hogy látják és elismerik az emberek azt, hogy segíteni vagyunk itt, azokért az emberekért, akiknek más nem segít. - mondta a csoportvezető. 

– A múlt évben 15. alkalommal meghirdetett Eger Csillagai szavazás lezárult. Az öt kategóriában három-három jelöltet állított az Egri Lokálpatrióta Egylet, hogy lehetőségük legyen az egrieknek a kiváló teljesítményt nyújtó szervezetek, személyek elismerésére. A kiírás sajátossága volt, hogy támogató szavazatokat kértünk egy különdíj odaítélése érdekében, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet munkatársai  a világjárványban nyújtott emberfeletti teljesítmény előtti főhajtásként részesülnek ebben. A cél az volt, hogy felhívjuk a figyelmet az egészségügyi dolgozók nélkülözhetetlen szolgálatára, melyet az egri és környékbeli lakosság érdekében, a közjóért végeztek – fogalmazott Habis László, aki megköszönte a helyieknek, hogy voksaikkal megerősítették törekvésüket.

Az eseményen részt vett dr. Ternyák Csaba egri érsek, Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora, illetve dr. Pajtók Gábor megyei kormánymegbízott - írja a heol.hu

Gazdasági társaságok kategóriában az Egri Road Beatles Múzeum nyert. A díjat Peterdi Gábor, a múzeum egyik alapítója és igazgatója vette át. Elmondta, kezdetben voltak, akik hittek bennük, s voltak, akik nem. – Olyan emberekkel együtt jelöltek, akik legalább annyira megérdemelték, mint mi, ha nem jobban. Igyekszünk tevékenységünkkel hozzájárulni a város turisztikai fejlődéséhez, a hozzánk látogatókkal megismertetni Eger szépségét – jelentette ki.

Intézmény kategóriában az Egri Autista Alapítvány Szent Anna Napközi Otthona kapta a legtöbb szavazatot. A képviselője, Sajgóné Kondrát Marianna közölte, ez az elismerés is visszajelzés arról, hogy munkájuk fontos az egrieknek. Szervezet kategóriában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egri Csoportja győzedelmeskedett. Vezetőjük, Kékesi Györgyné kiemelte, munkájukat a hit és a szegények megsegítése kíséri. A magánszemélyek közül dr. Juhász Bernadett, a mozgásszervi rehabilitációs osztály orvosa lett Eger Csillaga. – Egész életemet arra a sziklára alapozom, melyet a keresztény neveltetésem nyújt. Ez az elismerés mindenkinek jár, aki azon van, hogy a betegek kiszolgáltatottságát csökkentsük – fejtette ki.

Fiatalok kategóriában Békési Eszter olimpikon úszó nyert, aki arról beszélt, bár nem egri születésű, óriási megtiszteltetés és jelzés neki, hogy kitüntették.

Habis László ismertette, különdíjat kapott a covid járvány kezelésének hőse címmel a Markhot Ferenc Kórház. Ehhez csak megerősítő szavazatokat vártak a várostól, de így is több ezren voksoltak.

– Amikor egy közösség nehéz helyzetbe kerül, két út áll előtte, vagy összeroppan vagy felemelkedik. Kórházunk dolgozói az utóbbi utat választották, s több mint ezernyolcszáz kicsi csillag mindent megtesz azért, hogy nap mint nap helytálljon – fogalmazott dr. Vácity József, az egészségügyi intézmény igazgatója.