A Magyar Máltai Lovagok Szövetségének ajánlásával a Magyar Máltai Szeretetszolgálat százötven munkatársa és önkéntese részesül a Szuverén Máltai Lovagrend által alapított Ukrán Segélyakció Érdemérem kitüntetésben. December 13-án az országos központ és a Közép-Magyarországi Régió mintegy hetven munkatársa és önkéntese részesült kitüntetésben. Az érdemérmet országszerte személyesen a regionális vezetők adják át a következő hetekben.

A Szuverén Máltai Lovagrend a jelentősebb humanitárius katasztrófákhoz, vészhelyzetekhez kapcsolódóan érdemérmet alapíthat, az adott válságban nyújtott kiemelkedő helytállás elismerésére. Ezt megelőzően csupán négy érdemérmet alapított a Rend, 1912-ben az olasz-török háború kapcsán, az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharcot követően, 2015-ben, a nemzetközi migrációs krízishez kapcsolódó ,,Refugee Aid Medal”, vagyis Menekültek Megsegítéséért Érdemérmét, és legutóbb a Koronavírus Elleni Védekezésért Érdemérem kitüntetést. Ebben a sorban foglal helyet az Ukrán Segélyakció Érdemérem, a „Medal for Ukraina Campaign”. A kitüntetést a Szuverén Máltai Lovagrend nemzeti szövetségének felterjesztésére azon munkatársak, önkéntesek kaphatják a vezetőik általi felterjesztésre munkájuk látható elismeréseként.

Az újonnan alapított érdemérem átadása után a Szuverén Máltai Lovagrend magas rangú érdemrendjét. Az 1920-ban létrehozott Pro Merito Melitensi kitüntetést olyan személyeknek ítélik oda, akik a Rend működése szempontjából elismerésre méltó munkát végeztek, népszerűsítették a keresztény értékeket. A kitüntetés állami rangú elismerés, a Magyar Érdemrendnek megfelelő díj, melynek több fokozata létezik.

A díjátadó képekben az alábbi fotóra kattintva megtekinthető

Szabadhegÿ Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke megnyitó beszédében elmondta, a rohanó világban időt kell szakítani a teljesítmény elismerésére és a sikerek megünneplésére. „A Pro Merito Melitensi Érdemrenddel azokat ünnepeljük, akik már nagyon sok éve segítenek abban, hogy meg tudjuk valósítani a Máltai hivatást itt Magyarországon. Ez nem azt jelenti, hogy vége ennek a közös útnak, hanem inkább bíztatás arra, hogy folytassák a Máltai hivatást. Másrészről ma elismerjük azokat a kollégákat, önkénteseket, akik majdnem egy éve segítenek azokon a szerencsétlen embereken, akiket az ukrán háború leginkább sújtott. Itt sajnos nem látjuk még az út végét, még sok feladatunk lesz. Nagy megtiszteltetés ezeket az elismeréseket ma átadni a Lovagrend Kormányának nevében. Mindenkinek nagyon sok erőt és egészséget kívánok, hogy folytatni tudják ezt a munkát.”

Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök kiemelte, a szolgálatot csendben, alázattal végzik, nem kell hozzá közönség, sem taps, sem himnusz. „A szolgálathoz két ember kell: egy, aki segít, és egy, akinek segítenek. Mindig készen kell állnunk arra, hogy a nálunk gyengébbnek odaadjuk önmagunkat, és készen kell arra is állnunk, hogy a tőlünk erősebbnek a segítségét elfogadjuk. Ti, akik itt ültök ma, mindnyájan kérés nélkül, felszólítás nélkül olyan teljesítményt nyújtottatok a rászoruló emberekért, ami valóban kimeríti a szolgálat fogalmát. Nem munkát, nem feladatot végeztetek, hanem szolgálatot, emberi szolgálatot.”

Az ünnepségen Kozma Imre atya, a Szeretetszolgálat alapító elnöke kifejtette, a szervezet alakulásakor gyakran mondták a máltaiak jelképéről, a nyolcágú keresztről, hogy a világ négy égtája felé sugárzó szeretet jelképe. A szolgálat pedig nem más, mint az önkéntes szeretet. „A szolgálat az egyetlen, amely önkéntes szeretetben tud csak megnyilatkozni, ugyanis az ember önmagának tartozik azzal, hogy a másik embert szeresse. Szolgálni lehet az embert akkor is, ha boldog és mindene megvan, és szolgálni lehet az embert olyan helyzetben is, mint amilyen helyzetben vannak azok, akikkel nagyon szomorú és fájdalmas pillanatokban találkozunk. Egymásért vagyunk. Amikor ez betölti az ember gondolatát, amikor ez áthatja az ember törekvéseit, akkor hívő emberek vagyunk. A világnak erre a hitre van szüksége. A máltai szolgálat életépítő, társadalomgyógyító, közösségteremtő szolgálat.”

A Szuverén Máltai Lovagrend Pro Merito Melitensi Érdemrend Tisztikeresztjét kapta

Romhányi Tamás kommunikációs vezető

Nagy Ferenc egészségügyi szakmai vezető

Lantos Szilárd regionális ügyvezető

Csehely Tamás regionális ügyvezető

Molnár Tamás regionális ügyvezető

Szalai Ferenc régióvezető

Solymári Dániel nemzetközi vezető

 

A Szuverén Máltai Lovagrend Pro Merito Melitensi Érdemrend parancsnoki keresztjét kapta

Tihanyi Gábor munkacsoportvezető

 

A Szuverén Máltai Lovagrend Pro Merito Melitensi Érdemrend keresztjét kapta

Preininger-Horváth Edina regionális ügyvezető

Rigó Orsolya regionális ügyvezető

Magony Ágnes kontrolling vezető

Jónás Gergely regionális ügyvezető

Panker Mihály regionális ügyvezető

Szabján Imre vészhelyzetkezelési vezető

 

A Szuverén Máltai Lovagrend Pro Merito Melitensi Érdemrend papi személyeknek szóló egyfokozatú keresztjét kapta

Dr. Jeney Gábor atya régióvezető

A Szuverén Máltai Lovagrend Pro Merito Melitensi Érdemrend keresztje pajzzsal kitüntetést kapta

Benkőné Lengyel Melinda alelnöki tanácsadó

Ukrán Segélyakció Érdemérem kitüntetést kapta

Ádám Orsolya

Ákos-Antunovics Diána

Albert Zoltán

Angyal Benedek János

Balogh Endre

Balogh Erzsébet

Bán Ildikó

Bélik Bence

Bélik József

Biró Boglárka

Biró-Sas Nádija

Bisztriczki Csaba

Bognár László

Bölömi Ludmila Milaniva

Czető László

Czikó Krisztina

Csehely Tamás

Cserép Emese

Csete Erzsébet

Dulics-Kovács Judit

Előd Ágnes

Farkas Géza

Fellegi Máté

Fodor Éva

Gattner István

Gottschling Gyula

Groska Éva

Gruber Veronique Eva

Habarics Anikó

Hajdú Krisztina

Hajdú Mónika

Hajnal Ágnes

Hazír Andrea

Heindl Sára

Inántsy Papp Sándor

Ivácson Tímea

Jónás Gergely

Kemény Csaba

Kenesey Balázs

Kenessei Péter

Király Eszter

Király Zoltán

Kiss Imre

Klemm Simon Sebő

Kuzics Vanda

Lantos Szilárd

Lázár Alpár

Lippai Eszter

Lutas Csaba

Mátrai Roxána

Mihály Lajos

Molnár Tamás

Nazir Waseem

Németh Norbert

Orosz Ágota

Panker Mihály

Pap Anna Gyöngyi

Papp Luca Anna

Parák Eszter

Polgár Viktor

Preininger-Horváth Edina

Renner Ágnes

Rigó Orsolya

Romhányi Tamás

Santos-Petroff Sebastian Daniel

Soltész Tamás

Somogyi Dorottya Klára

Somogyvári Fanni

Soós Judit Erzsébet

Szabján Imre

Szegszárdy Ildikó

Széli Júlia

Szemlits Gyula

Szilágyi József

Szovák Gabriella

Szőnyi Péter

Takács Eszter

Téglássy Pál

Thaisz Miklós

Tóth Csongor

Törsök-Vámos Mónika

Ulrich Judit

Vándor Attila

Varga Lívia