A koronavírus-járvány kiváltotta veszélyhelyzet miatt nemhogy a ballagást, a tablófotózást sem lehetett megtartani a Heves megyei Tarnabod általános iskolájában, amelyet 2011 óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működtet. Azonban egy házaspár kiötlötte: körbejárja a családokat, s mindenkit az otthonában fotóz le (ügyelve a higiéniás szabályokra is).

No de nem valamelyik gyermek szülei, hanem két osztályfőnök volt az ötletgazda: Renkecz Barta Ildikó és Renkecz Rafael, akik egyébként minden reggel másfél órát autóznak Eger melletti otthonukból a több mint kilencven százalékban roma lakosságú falu intézményébe. „Tartottuk velük a kapcsolatot, nagyon sokat panaszkodtak, hogy se ballagás, se a szokásos ballagási táncelőadás, se tabló nem lesz ebben az évben, úgyhogy arra gondoltunk, hogy a férjem – akinek vannak fotós eszközei – az otthonukban lefényképezi őket, utána pedig én megszerkesztem a képeket” – mondta Ildikó, a szóban forgó nyolcadikosok osztályfőnöke. (Rafael a jövőre ballagó hetedikeseké.)

Renkecz Barta Ildikó az elkészült fotókat mutatja a diákoknak a tarnabodi Máltai Általános Iskolában

Május közepén, a veszélyhelyzet okozta szigorítások enyhítésekor már az elkészült fotókból válogathattak tizenegy fős osztály tanulói, akik egyúttal minden képet megkaptak elektronikusan. Olyanokat is, amelyek egy normál tablófotózáson nem készülnek, hiszen Rafael kamerája – valamint egy rongyból készített háttere – elé bárki odaállhatott. Így aztán a testvérek, szülők, nagyszülők is meg lettek örökítve, külön és együtt is. Elmondásuk szerint volt, ahol a pelenkás kisbabát is szépen felöltöztették, máshol meg süteménnyel fejezték ki hálájukat a vendéglátók.

Ildikó hozzátette: „Nyilván a lányok nagyobb lelkesedéssel vártak bennünket, egy-két fiú szégyenlősebb volt, de nem maradt ki senki.” Ez némileg tükröződik az elkészült tablón is, amelyen a Saint-Exupery-idézet alatti szövegre is érdemes figyelni: egy ilyen szegény település iskolájába járók a meleget, a tisztaságot és a gondoskodást külön is megköszönik.

A Máltai Szeretetszolgálat Nyolcágú kereszt című rádióműsorában a tablót készítő osztályfőnökökkel Radványi Benedek beszélgetett a fotózás részleteiről:

Nyolcágú kereszt | PODCAST · Házi tablófotózással nyújtott vígaszt az osztályfőnök-házaspár Tarnabodon