Ajkán 2007 óta működik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza, mely nappali melegedőt és éjjeli menedéket kínál a hajléktalan embereknek. Az átlagos hétköznapokon a hajléktalan emberek mosni, ételt melegíteni, tisztálkodni is tudnak a melegedőben, emellett ügyeik intézésében is segítséget kapnak, a szociális munkások mentálhigiénés tanácsokkal és lelki beszélgetésekkel is támogatják őket. Az éjjeli menedék normál időszakban 10 embernek nyújt szállást éjszakára. Március közepén az intézmény működése megváltozott. Az éjjeli menedék látogatási és kijárási tilalom mellett bentlakásos intézménnyé alakult, kilenc ember tölti itt a mindennapjait. Segítenek a közös területek fertőtlenítésében, olvasnak, a szociális munkások foglalkozásokat szerveznek számukra.

Nagy Bernadett intézményvezető azt mondja, a koronavírus járvány elleni védekezés miatt szigorú szabályokat kellett bevezetni, de akik vállalták a karantént, kitartanak és betartják az előírásokat. „Vezetőként sokszor súlyos döntéseket kellett meghoznom, de támaszkodhattam a kollégáimra, akik maximálisan helyt álltak ebben az élethelyzetben is.”  – idézi fel az intézményvezető és hozzáteszi: a kijárási tilalom megterhelő, frusztráló mindenki számára, mivel nem tudják, hogy meddig kell ilyen körülmények között kitartaniuk.

Az intézményvezető ugyanakkor azt is hangsúlyozza, az új helyzet a munkatársakat is közelebb hozta egymáshoz. „Összekovácsolódtunk, az eddig is összetartó kis „családunk” még erősebbé vált. Kollegiális viszonyaink is jobbá váltak. Napi szinten tartjuk a kapcsolatot egymással online felületen, esetmegbeszéléseket tartunk, váratlan probléma esetén azonnal tudunk egyeztetni és reagálni. Folyamatosan tervezünk, támogatjuk egymást. Mosolyogva szoktam mondani ismerőseimnek, hogy nekem igazából két otthonom van: itthon és otthon. Az intézmény és odahaza.”


Miterli Mária az egyik szociális munkás, aki a bent élő hajléktalan emberekről gondoskodik. „Munkatársaimmal a szabályok betartatása mellett arra törekszünk, hogy lakóinknak minél elviselhetőbbé tegyük a bezártságot, hogy könnyebben éljék meg ezt a lelkileg igen nehéz időszakot. Igyekszünk minden napra változatos elfoglaltságot találni számukra, amivel lefoglalhatjuk őket, legyen ez kártyázás, csoportfoglalkozás vagy közös főzőcskézés.” – mondja a megváltozott helyzettel kapcsolatban Miterli Mária, aki szerint bár nehéz a mostani helyzet a hajléktalan embereket ellátó intézményekben, máltai munkatársként a rászorulók mellett a helye. „Büszkeséggel tölt el, hogy a Szeretetszolgálat munkatársa vagyok. Nekem ez nem csupán egy munkahely. Hivatás.”

Mivel az éjjeli menedék egy ingatlanban működik a nappali melegedővel, a fertőzésveszély elkerülése okán és a bent lakók védelmében a melegedőt nem használhatják az utcáról betérő hajléktalan emberek. „Mosni és fürdeni ebben az időszakban csak a lakóink tudnak, a kintről érkezők nem, ők csak az ajtóig jöhetnek, ott tudják átvenni az előre megmelegített napi ételadagjukat, melyhez egyszer használatos evőeszközt adunk. A szociális segítségnyújtásunk továbbra is működik, többek között rokkantsági vagy álláskeresési ügyeket intézünk, megtartva a távolságot.” – részletezi Nagy Bernadett. Az intézményvezető hozzáteszi, a hajléktalan emberek körében nagy az igény arra, hogy újra használhassák a mosodát és fürdőt. „Naponta érdeklődnek, hogy mikor jöhetnek újra. Keressük a lehetőséget, hogy egy másik épületben biztonságosan meg tudjuk teremteni nekik a körülményeket a tisztálkodásra, a nappali ellátásra, ami a járványhelyzetben különösen fontos lenne a méltóságuk, a testi-mentális egészségük és a biztonságérzetük megőrzéséhez.”