Több gyermekes családoknak és idős embereknek vitt tartósélelmiszer és tisztítószer adománycsomagokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat május 14-én Miskolcon. A tíz kilogrammos dobozokat a szervezet munkatársai házhoz szállítják a rászoruló embereknek. A kiszállítás a járvány elleni védekezés idején a fertőzés megelőzését is szolgálja, ugyanakkor lehetőséget ad a szakembereknek, hogy személyesen találkozzanak a segítséget kérő emberekkel. „Ebben az időszakban is fontos, hogy személyesen is megismerjük a hozzánk forduló embereket, hiszen egy levélből vagy telefonhívásból nem biztos, hogy kiderül, mire is van igazán szüksége az adott családnak. Lehet, hogy valaki élelmiszer adományt kér, ami a krízishelyzetét enyhítheti, de kiderülhet, hogy ennél komplexebb segítségre van szüksége. A Gyerekesély program 11 járásban működik, a Jelenlét programokkal további kis településeket érünk el, intézményi és önkéntes hálózatunkkal együtt szinte az egész régiót lefedjük, a kollégák a legtöbb esetben - a távolságot megtartva - személyesen tudják felkeresni a segítségkérő embereket.” – mondta el Csehely Tamás, az Észak-Magyarországi Régió regionális ügyvezetője, aki kiemelte, a felzárkózást segítő programokban, ahogy a hajléktalan emberek ellátásában is abban támogatják a bajba került embereket, hogy képesek legyenek hosszú távon az önálló boldogulásra.

„Arra ösztönözzük az embereket, hogy lássák meg azt, amit saját maguk meg tudnak tenni. Kapcsolatot kell építeni, bizalmat kell kialakítani és beszélgetni, hogy segítsünk rájönni, mi mindent meg tudnak tenni maguk is. Hogy fel tudják ásni a kertet és tudnak vetőmagokat ültetni, meg tudják igazítani a tetőn a cserepet például. Ebben segítenek a közösségi programok, a családmentorálás, beszélgetések, a folyamatos jelenlét. A tanodáink, gyerekházaink fejlesztő programjai a gyerekek esélyeit növelik, hogy tovább tanuljanak. A hajléktalan emberek ellátásában is az a feladatunk, hogy akinek az életkora és egészségi állapota lehetővé teszi, segítsük, hogy talpra állhasson, aki pedig valamiért erre nem képes, neki megtaláljuk a megfelelő ellátási formát.” Az ügyvezető azt is hangsúlyozta, hogy ez a szemlélet a járvány idején sem változott, nyomon követik a bajba jutott családokat, így az élelmiszer csomagok többségének előre meg volt a helye. „Ahol programjainkkal jelen vagyunk, ismerjük a családokat, tudjuk, hol él magányos idős ember, melyik édesapa veszítette el a munkáját, hol van a legnagyobb szükség az adományra.”

A tartósélelmiszer csomagokból a Szeretetszolgálat munkatársai többek között Miskolc Lyukóvölgybe is vittek. Názi Annamária férjével és öt gyermekével él itt, rendszeres látogatói a közösségi házban működő Lyukuckó Biztos Kezdet Gyerekháznak. Az édesapa építkezéseken dolgozott, a leállások miatt elveszítette a munkáját, a munkaügyi hivatali ügyintézésben a máltai munkatársak segítik. Kisfiuknál nemrég egyes típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak, naponta többször inzulininjekciót és gyógyszert kap, így jól jött a családnak a segítség. Két gyermekük óvodás, kettő iskolás, az otthoni tanulást számítógépen próbálják megoldani, bár internet a hó végére már nem mindig marad. „Feltöltjük a telefonkártyánkat, lekérjük hozzá az internetet, a kártyát beletesszük a stickbe, és arról megy a számítógép. Amikor elfogy, akkor megy a kapkodás, hogy megoldjuk, mert a tanárok nem mindig értik meg, hogy itt ez nem olyan egyszerű.” – meséli az anyuka. A házban áram van, de vizet a közkútról hordanak, a járvány előtt a közösségi ház mosodáját használták. „Jó lenne, ha megint mehetnénk a gyerekházba, mert már nehezen bírják a gyerekek, hogy itthon kell lenni.” A csomag mellett diabetikus élelmiszereket is adnak a máltai munkatársak a családnak és maszkokat az ügyintézéshez és bevásárláshoz, érdeklődnek a gyerekekről, munkáról, egészségről, és időpontot egyeztetnek, amikor az apuka be tud menni a közösségi házba.

Felföldi Enikő, a gyerekház vezetője azt mondja, a szülők egyesével mehetnek be, ha ügyet kell intézni, például fénymásolni, életrajzot írni, orvoshoz telefonálni. „A gyerekeknek gyógyszert telefonon lehet felíratni, hó végén pelenkát szoktunk adni, és pékáru is érkezik, amiért szintén be tudnak jönni.” Huszonhat család harmincnégy gyermekkel járt a gyerekházba, velük telefonon és online tartják a kapcsolatot, a tízórait házhoz viszik, amivel együtt játékos feladatokat, színezőt, kreatív foglalkoztatókat is kapnak a gyerekek.

A Lyukóvölgyi Közösségi Ház szomszédságában egyedül él Fekete Lajosné, aki a nyugdíjas klub tagja. Az otthon töltött időben ezer darabos puzzle képeket rak össze, melyekből már a máltaiak is kaptak ajándékba, és maszkokat készít a máltai szabásminta alapján. „Van varrógépem, varrtam magamnak, meg olyan sokszor hallottam a tévében is, hogy felajánlottam, ha kapok anyagot, szívesen megvarrom őket. Amikor nem varrok, akkor a kertben vagyok, ha megunom, puzzle-zok. Nem megyek sehova, mert hozzák az ebédet, Enikőék segítenek a bevásárlásban. Amit most kaptam annak is nagyon örülök, mert hiába, hogy egyedül vagyok, azért csak kell élelmiszer meg a tisztítószer is.”

Lyukóvölgy után Miskolc másik városrészébe is vitt a máltai autó a tartósélelmiszer csomagokból, egy olyan családnak, mely a máltai játszótér rendszeres látogatója volt, mielőtt a koronavírus járvány miatt márciusban be kellett zárni. Az Avas lakótelepi intézménytől nem messze egy Felsőrizsin körúti társasház lakásában közösségi tér is működött az ott élő idős embereknek, amit szintén bezártak. A leállást a belső terek, játékok, bútorok fertőtlenítésével és felújításával töltötték. „A lakásban elmaradnak a sütések, főzések, beszélgetések, a játszótér pedig üres és szomorú a gyerekek nélkül. Létrehoztunk egy virtuális máltai játszóteret a Facebookon, ott tartjuk a kapcsolatot a gyerekekkel, szülőkkel. A közösségi lakásba járókat pedig telefonon hívjuk hetente kétszer-háromszor, hogy beszélgessünk. Nem szeretnénk elengedni sem a fiatalok és a családok, sem az idősebbek kezét, mert nem szeretnénk, ha szétesne az a közösség, ami kialakult.” – részletezte Nagy Zsuzsanna a játszótér vezetője, aki elmondta, a játszótéren a hét meghatározott napjain pékárut és tartósélelmiszereket vehetnek át a családok. „A látókörünkben elsősorban a gyermekes családok vannak, de mivel az adományozás a játszótéren mindig is fontos szerepet kapott, ezért egy ötszáz fős névsorunk van, akik rászorulhatnak a támogatásra. Velük először telefonon egyeztetünk, hogy mikor, hol és milyen típusú segítséget tudunk adni. Emellett nagyon sok kérés érkezik máshonnan is, amikre egyrészt a készleteink végessége miatt nem mindig tudunk azonnal reagálni, másrészt velük is fel kell vennünk a kapcsolatot, hogy megismerkedjünk, és tudjuk, mire van szükségük.” A telefonhívás után időpontra érkeznek az adományért az emberek a játszótérhez a kijelölt útvonalon, majd a kapun kívülről veszik át az előre elkészített csomagot, és egy másik útvonalon távoznak. „A kapun keresztül beszélni és átadni az élelmiszert nem jó érzés, de meg kell tennünk a biztonság érdekében. Így nem is jut sok idő a beszélgetésre, pedig az adományozás alkalmával tudjuk meghallgatni a családok problémáit, tanácsot adunk, vagy csak jó szót a csoamg mellé.” A játszótér munkatársai az újranyitásra készülnek, tervezik a távolságtartást segítő szabályozásokat, és abban bíznak, hogy hamarosan visszatérnek a családok, és megszervezhetik a napközis és ottalvós táborokat is. „Amikor a Facebook csoportban szóba kerül a tábor, lemerül a telefonunk, annyi üzenet érkezik.” 

Az Észak-Magyarországi Régióban hatszáz tartósélelmiszert és tisztítószert tartalmazó csomagot adnak át rászoruló családoknak és idős embereknek a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai május folyamán, ebből kétszáz darabot Miskolcon.
 

A MiskolcTV híradójának riportja