„A fogyatékkal élő gyermekeiket gondozó családok azáltal, hogy a nappali ellátást nyújtó intézményeinket be kellett zárnunk, nehéz helyzetbe kerültek, ezért elsősorban nekik nyújtunk segítséget ezekkel az adományokkal.” – hangsúlyozta Győrben az adományokat kiszállító kisbuszok mellett Dr. Báthy Andrásné, a Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiójának ügyvezetője. Az autók május 13-án közel hetven adománydobozzal indultak el a megyeszékhelyen, valamint Pannonhalma és Mosonmagyaróvár környékén élő rászoruló családokhoz. Az ügyvezető elmondta, az adományokat először a fogyatékkal élőket ellátó intézményekbe járók családjainak, valamint az önkéntes csoportokkal kapcsolatban álló egyedül élő idős embereknek juttatják el.

„Az intézménybe járó fiatalok hatvan százaléka egyszülős családban él. A szülők közül többen munkába jártak, amíg a gyerekek a napközinkben voltak. Ebben az időszakban azonban a szülőkre hárul a fogyatékkal élő gyerekek 24 órás gondozása, emiatt elveszítették az állásukat. De vannak nagyon egyedi esetek is. Például egy speciális igényű óvodáskorú kisgyermek szülei az egészségügyben dolgoznak. Nekik úgy tudtunk segíteni, hogy a házi segítségnyújtást végző gondozónőnk vállalta át a gyermek felügyeletét, amíg a szülők dolgoztak.” – részletezte Báthy Andrásné. A tizenhárom féle tartósélelmiszert és tisztítószereket tartalmazó csomagokat a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács ’Segítünk egymásnak’ felületén, és a 1357-es adományvonalon érkezett felajánlásokból vásárolta a szervezet.

A tízkilogrammos élelmiszercsomagokból jutott olyan településekre is, ahol a Szeretetszolgálat nem működtet intézményt és nincsenek önkéntes csoportjaik. „Az önkormányzatokkal együttműködünk a régióban, jelzik, hogy mely családoknál van szükség segítségre. Bakonyban egy özvegy édesanya nyolc gyermekét neveli egyedül, nekik nem csak az élelmiszeradományt visszük el, hanem tabletet is és más segítő eszközt is próbálunk adni. De az egyszeri segítségnyújtáson túl a célunk az, hogy nyomon kövessük az életüket, rendszeresen és hosszú távon támogassuk a rászoruló embereket.” Az ügyvezető azt is elmondta, hogy a régióban működő családsegítő központok segítségével olyan családokat is elérnek, ahol a szülők a járvány következtében elveszítették a munkájukat, illetve külön figyelnek a magányosan élő idős emberekre.

 

Az adománycsomagokat a támogató szolgálat autóival a napközi munkatársai viszik el azoknak a családoknak, ahol a gyermek az intézménybe jár. Németh Rita, a nappali intézmény vezetője azt mondta, a szülőkkel folyamatosan tartják a kapcsolatot, a gyerekeknek pedig online foglalkozásokat tartanak. „Harminckilenc fogyatékkal élő fiatal jár hozzánk a napközibe, 16 súlyos, halmozottan fogyatékos fiatal és 23 értelmileg akadályozott és mozgáskorlátozott fiatal. Tizenegy szakember gondozza őket, ebben az időszakban napi kapcsolatban vannak, a gyógypedagógus online fejlesztő foglalkozásokat tart, ötleteket adunk az otthoni fejlesztéshez ápoláshoz, ha szükséges, akkor bevásárlunk, segítünk kiváltani a gyógyszereket, feladjuk a csekket, de gyakran csak a lelki segítségnyújtásra van szükség, beszélgetésre. És arra, hogy elmondjuk: mi is várjuk, hogy újra kinyisson az intézmény, hogy újra személyesen találkozhassunk.”

Bán Krisztián 23 éve jár a Máltai Szeretetszolgálat győri napközijébe, enyhe értelmi fogyatékkal él és mozgáskorlátozott, elmondása szerint nagyon hiányoznak neki a társai, de a gondozók is, ezért várta őket a máltai pajzzsal díszített felsőjében. „Nagyon szeretek ott lenni, különböző foglalkozásokon veszek részt, kézműveskedünk, hittan óra is van, kirándulni is megyünk. Hiányzik a társaság, hogy nem találkozhatok velük nap mint nap. Számítógépen küldenek feladatokat nekünk, videótelefonozunk, de ennyit még nem voltam távol a máltaisoktól. Már nagyon mehetnékem van, de ki kell bírni.”

Beck Gáborné a nap 24 órájában gondozza 32 éves fiát, aki súlyos fogyatékossággal él. „Nagyon jól jön minden segítség, mert az árak mennek fel, nem úgy tudok elmenni vásárolni sem most, hogy itthon vagyok Gáborral. Már nagyon hiányzik a napközi. Nekem is, mert jó, hogy biztonságban tudom őt arra az időre, és van időm elintézni a dolgaimat, és neki is nagyon hiányzik a közösség. Mert lehet, hogy ők sérültek, de akik ott vannak minden nap együtt, igazi kis közösség lettek.”

fotó: MTI/Krizsán Csaba

A dobozokat a bejáratig viszik a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, felületfertőtlenítővel fújják le és a szülőket tájékoztatják: a csomagot legalább három napig tárolják elzárva és csak azután nyissák ki. Zala megyébe 90, Vas megyébe 166, míg Győr-Moson-Sopron megyébe 344 csomag jut, ebből Győrben összesen 164 csomag kerül a rászoruló emberekhez.

A győri adományok átadása az RTL Klub Híradó összeállításában: