A 300 legszegényebb település közül 2019-ben 31 helyszínen indultak segítő programok. Ezeknek a része az a vizsgálóbusz, melyet a legmodernebb szemészeti eszközökkel szereltek fel. A járművel gyermekszemészeti szűrésekre specializálódott optometrista szakemberek érkeznek a települések iskoláiba és óvodáiba. A szűrés ideje alatt videokonferencia rendszeren keresztül szemész szakorvos is rendelkezésre áll, aki online megtekintheti a műszeres vizsgálati eredményeket. Azokat a gyermekeket, akiknél ez indokolt, személyesen viszik szakorvoshoz.

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke csütörtökön a budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a felzárkózó települések hosszú távú programja keretében Európa egyik legmodernebb szűrőbusza indul el a legszegényebb településekre. A program előzményeiről szólva beszélt arról, hogy a szeretetszolgálat több mint tíz évvel ezelőtt kezdett el azzal foglalkozni, hogyan lehet a legszegényebb településekre szemüvegeket juttatni. A programot az a felismerés alapozta meg, hogy a leszakadó településeken élő gyerekek látásromlását sokszor éveken át senki nem vette észre, és tíz gyermekből kettőnél ez maradandó károsodást okozott. Ezt követően indultak a kistelepülésekre, a zsákfalvakba, a szegénysorokra szervezett szűrések. Gondot okozott az is, hogy az érintett családok többsége nem tudta kiváltani a gyerekeknek felírt szemüveget, ezért azokat a karitatív szervezet ingyenesen el is készíttette. A program azzal vált teljessé, hogy a gyerekek a helyszínre vitt készletből maguk választhattak keretet a szemüvegükhöz. A Látás ajándékba! program során száznál több helyszínen több tízezer rászorulót vizsgáltak meg, és mintegy ötezer ajándék szemüveg készült el. Ezt követően keresték meg a tapasztalataikkal az EMMI-t. 

„A legfontosabb a program kidolgozásakor és megvalósításában az volt, hogy össze tud-e érni az egészségügyi és szociális szakmai tudás. Ugyanis ott még nincs vége a folyamatnak, hogy a szűrés végén a gyermekek által kiválasztott keretben ingyenesen elkészül a szemüveg. Ha nincsenek szakemberek, akik tudják, hogy melyik gyereknek lehet hazavinni a szemüveget, mert vannak olyan körülmények, ahol már másnap nincs meg, akkor nem sokat ér a szűrés sem. És kell még valaki, aki ráveszi arra őket, hogy viseljék is ezt a szemüveget.” – mondta az alelnök. Vecsei Miklós azt is hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a legmodernebb eszközöket viszik el a programok a nagyon lemaradt területekre. „Két hete jelentettük be, hogy naperőművet építünk Tiszabőn, hogy ahol van előrefizetős villanyóra a háztartásban és gyermeket nevelnek, ott legalább egy fűtött szoba legyen. Ez is egy nagyon modern megoldás, ahogy nem túlzás azt mondani, hogy Európa egyik legmodernebb szűrőbusza indul el most. Ez azért fontos, mert nem elég, hogy ezeken a területeken valamennyivel jobb legyen az élet. A felzárkózás azt jelenti, hogy akik ott élnek, nekik gyorsabban kell haladniuk, mint a társadalom más részeinek. Tehát nem maradékból építkezünk, hanem a legmondernebb technológiát és lehetőségeket kell eljuttatnunk, hogy a felzárkózás szónak jelentése lehessen.” – hangsúlyozta a miniszterelnöki biztos.
A szemészeti program a 300 legszegényebb település helyszíneit felkereső szűrőbusszal dr. Domsa Patrícia szemészorvos szakmai felügyelete mellett zajlik.

Csiki Zoltán, az Emmi egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy gyermekszemészeti szűrésekre specializálódott optometrista szakemberek érkeznek a települések iskoláiba és óvodáiba. A szűrés ideje alatt videokonferencia keretében szemész szakorvos is rendelkezésre áll, aki online megtekintheti a műszeres vizsgálati eredményeket. Azokat a gyerekeket, akiknél ez indokolt, személyesen viszik szakorvoshoz. A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy a Szeretetszolgálat kérte az államtitkárság közbenjárását egy gyermekszemészeti vizsgálóegységhez, és ezért átalakítottak egy mammográfiás szűrőbuszt. Csiki Zoltán kiemelte: az egészségállapotban megmutatkozó egyenlőtlenségek csökkentése hatékony ágazatközi együttműködést igényel a stratégiaalkotástól a végrehajtásig, amelynek szerves része az edukáció, a szociális hálózat és az önkormányzatok infrastrukturális fejlesztése, valamint az érintett közösségek aktív bevonása.


Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója elmondta, nagyon sok gyermeket vizsgálnak és látnak el, de az említett településekről elég kevés gyermek jut el hozzájuk. Feladatuk nem csak az ellátás, hanem a programban részt vevő optometristák képzése is - jegyezte meg.  „Ebben a programban a gyógyítás, kutatás, tanítás hármas egysége meg tud valósulni. És akiket el kell juttatni a szemszakorvosi ellátásra, azokat el is tudja juttatni ez a program.”

A gyermekkorban végzett szemészeti szűrővizsgálatok segítségével könnyen felismerhetők a szembetegségek, mint például a kancsalság és a tompalátás. Gyakran a tanulási nehézségek, beilleszkedési zavarok hátterében is szembetegség áll. Az időben megkezdett kezelés kulcsfontosságú a gyermekek egészséges fejlődésében. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által szervezett gyermekszemészeti szűrővizsgálatok három részből épülnek fel: az előszűrésből, ezt követően a szűrőbuszban, optometrista által végzett szemészeti vizsgálatból és szükség esetén gyermekszemész orvos által végzett vizsgálatból. Az előszűrést végző kollégák néhány héttel a szűrés időpontja előtt az óvoda/iskola munkatársaival megkezdik a szűrés szervezését – a helyi segítők feltétlenül szükségesek a hatékony, sikeres munka megvalósításához. A szűrés napján a szűrő csapat és a helyi kollégák együtt dolgoznak: látásélességet vizsgálnak és computeres szemvizsgálatot végeznek.


Ezután megérkezik a legkorszerűbb szemészeti műszerekkel felszerelt szűrőbusz és a gyermekszemészeti szűrésekre kiképzett optometrista szakember. A technikus kolléga üzembe helyezi a szemészeti műszereket, az optometrista munkatársunk pedig a már elvégzett szűrések adatai alapján kiválasztja azokat a gyermekeket, akiknek további szemészeti vizsgálat javasolt. A szűrőbuszban lehetőségünk van ezen gyermekek komplex, magas szintű szemészeti szűrővizsgálatának elvégzésére. A szűrés teljes időtartama alatt videokonferencia rendszeren keresztül elérhető gyermekszemész szakorvos is. Amennyiben szükséges, az összes elvégzett vizsgálat eredményét, felvételét on-line megtekintheti az orvos. Ezáltal a lehető legmagasabb szakmai színvonalú szűrés valósítható meg. A szűrésen felfedezett szembetegségek hosszú távú kezelése, gondozása gyermekszemészeti rendelőkben történik. A legszegényebb családok gyermekeinek felírt szemüvegeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adományként elkészítteti, és házhoz viszi.