1989. augusztus 14-én az alig fél évvel korábban alapított Magyar Máltai Szeretetszolgálat megnyitotta első táborát a keletnémet menekültek számára – ez a nap azóta a Befogadás napja. A harminc évvel ezelőtti Európa legnagyobb humanitárius segélyakciójáról a Magyar Nemzeti Múzeum Közös időnk – 1989 című tematikus évének részeként rendeztek be kiállítást a múzeum rotundájában. A két intézmény közös időszaki kiállításán eredeti tárgyak, felvételek és beszámolók segítségével megidéződnek a berlini fal lebontása és a rendszerváltás előtti idők és körülmények: a balatoni nyarak, amikor az NDK és NSZK állampolgárok Magyarországon találkoztak, keletnémet titkosszolgálat (Stasi) működése, a zugligeti menekülttábor mindennapjai, az önkéntesek munkája, a közben zajló szigorúan titkos diplomáciai tárgyalások, a páneurópai piknik. És végül azok a döntések, amelyek lehetővé tették az osztrák határ megnyitását és az NDK állampolgárok nyugatra jutását.

A Befogadás napja ’89 című tárlatot egy hónap alatt több mint 22 ezer látogató tekintette meg. A kiállítást kerekasztal beszélgetés zárja szeptember 29-én 15 órakor. A Nemzeti Múzeum Széchenyi termében rendezett beszélgetés során Gál Vilmos, történész, a Magyar Nemzeti Múzeum Közös időnk – 1989 projektjének vezetője kérdezi Győri-Dani Lajost, a Szeretetszolgálat ügyvezető alelnökét és Adányi Lászlót, a vészhelyzet kezelési és nemzetközi fejlesztések munkacsoport vezetőjét arról, milyen szerepe volt a rendszerváltoztatási folyamatokban a Szeretetszolgálatnak, illetve, mi minden történt azóta, mi a Szeretetszolgálat mai feladata.

A rendezvényre a Nemzeti Múzeum kedvezményes, 500 forintos jegyet kínál, a részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: https://mnm.hu/hu/esemenyek/kiallitas/befogadas-napjatol-maig-magyar-maltai-szeretetszolgalat-multja-es-jelene
Időpont: 2019. szeptember 29. 15:00-17:30
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum Széchény terem