A Városháza dísztermében délben kezdődött az ünnepi díszközgyűlés, ahol Borkai Zsolt polgármester úgy fogalmazott: „amikor erre a napra készülök, minden évben örömmel és megnyugvással tölt el, hogy városunkban mennyi olyan lokálpatrióta ember él, aki tenni akar és tesz is ezért a közösségért, aki tesz a közös jövőnkért. Emiatt könnyű Győrben társakat találni a fontos ügyekhez, ezért működnek a széleskörű összefogások, ezért tudunk egy irányba tekinteni, és ezért tud a város ilyen dinamikusan fejlődni. A díszközgyűlés alkalmával lehetőségünk van arra, hogy megköszönjük az értéket teremtő, vagy értékeinket megóvó, a városért tevékenykedő polgárainknak azt a munkát, amit nap mint nap végeznek.„
A szociális- és karitatív ágazatban végzett több évtizedes kiemelkedő és példaértékű szakmai munkája, valamint lelkiismeretes és önzetlen szerepvállalása elismeréseként Pro Urbe Győr díjat kapott dr. Báthy Andrásné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Magyarországi Régiójának regionális ügyvezetője.

A díjazottak

Pro Urbe Győr díjjal tüntették ki továbbá Róth Kálmánt, a Győri ETO Kézilabda Club utánpótlásbázisának szakmai igazgatóját a Győri ETO Kézilabda Club utánpótlás igazgatójaként és a Győri ETO Kézilabda Club ifjúsági I. osztály vezetőedzőjeként végzett kimagasló szakmai tevékenységéért, a győri diáksport-életben történő aktív szerepvállalásáért, valamint több élvonalbeli, válogatott kézilabda játékos nevelőedzőjeként végzett odaadó és példaértékű munkájáért. Valamint Sütő Csabát, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetőjét a hajléktalan-ellátás megszervezése, korszerű bővítése és folyamatos működtetése területén végzett tevékenységéért jutalmazták a Pro Urbe Győr díjjal.

Az ünnepségen díszpolgári címet vehetett át az Agrofeed Kft. két ügyvezetője, Csitkovics Tibor és Szekeres István Győr gazdasági életében betöltött meghatározó szerepvállalásukért, valamint a város szellemi-, kulturális- és sportéletének területén nyújtott kimagasló támogató és karitatív tevékenységük elismeréseként. Jámbor László, a Kölcsey Ferenc Általános Iskola nyugdíjba vonuló igazgatója a gyermeki értékek és az egyéni képességek kibontakoztatásának figyelembevétele mellett végzett magasszintű oktatási-nevelési tevékenysége, a hosszú évek alatt szakmai tudásának legjavával irányított intézményvezetői munkája, valamint a sport és a kultúra terültén maradandót alkotó, értékteremtő szerepvállalásáért, míg prof. Dr. Oláh Attila, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, egyetemi tanár a sebészetben, különösen a hasnyálmirigy- és a májműtétek területén végzett iskolateremtő munkásságának, a nemzetközileg elismert sebészeti centrum kialakításának, gyógyító, tudományos és oktató munkájának elismeréseként vehette át a díszpolgári kitüntetést.

1848. március 15-én nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a „tizenkét pontot” és a Nemzeti dalt. Ennek emlékére 1990 óta ünnepeljük ezen a napon a Magyar Sajtó Napját. A polgármester a nemzeti ünnep alkalmából adta át a város elismeréseit a sajtó képviselőinek. A díjat az idén a Győr+ Média Zrt. munkatársa, Varga Zita, a Győr+Televízió vágója vehette át a hosszú évek óta végzett lelkiismeretes, magas színvonalú, a város történéseit megörökítő tudósítások háttérmunkáiban végzett kiemelkedő tevékenységéért, míg Molnár G. Tamás, a Magyar Televízió győri operatőre a város történéseit, eseményeit bemutató magas színvonalú szakmai tevékenységéért, művészi értékű filmalkotásaiért, valamint folyamatos, minőségi, áldozatos munkájáért.