Már nagyban dolgoznak azok az asztalossegédnek tanuló roma származású pécsiek, akik felvételt nyertek a Nyolc Boldogság Alapítvány, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt., valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által indított „Dolgozva tanulás” című rendhagyó lehetőséget nyújtó projektbe. A projekt a RARE program modellprogramja. A Roma As Resource elnevezésű, nyolc országot - Bulgária, Csehország, Magyarország, Moldova, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna -, valamint 21 civil és állami szervezetet összefogó európai uniós program célja, hogy segítse a romák munkaerőpiaci részvételét a régióban.

Megkezdte a munkát az a 14 roma származású pécsi, akik az elmúlt hónapok során jelentkeztek és egy teszt, valamint egy motivációs elbeszélgetést követően felvételt is nyertek a Nyolc Boldogság Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Dolgozva tanulás” című projektjébe. A tapasztalatra és gyakorlati tudásra épülő rendhagyó mintaprogram idén augusztusban indult, a célja pedig az, hogy a projektbe bejutott, tanulni vágyó pécsi romák a szakemberek és mesterek irányításával és segítségével szerzett tudásukat a jövőben akár jól kereső munkahelyeken is kamatoztathassák.

Olyan népszerű, keresett szakmák alapjait sajátíthatják el a programnak köszönhetően, mint az asztalosság, a kőművesség, vagy a kárpitos. A szakmák mesterei pedig már meg is kezdték a jelentkezők felkészítését és oktatását a szeretetszolgálat györgytelepi épületében, ahol a leendő asztalossegédek már készítik a kárpitosok számára a fűrészbakokat.

Fehér Angéla, a Nyolc Boldogság Alapítvány programkoordinátora elmondta, hogy a programba bekerült 14 fő támogatott foglalkoztatás keretében szerez gyakorlati munkatapasztalatot a szakemberek által vezetett folyamat során. Ebből a 14 főből öten tanulnak asztalosnak, ők jelenleg – a munkavédelmi oktatás és az eszközök megismerése után – az alapokat, a praktikus fogásokat és műhelytitkokat sajátítják el – mondta Fehér Angéla.


– Örülök annak, hogy nagyon motiváltak az emberek, jó kedvvel érkeznek ide minden nap. Az első napokban már kiderült számunkra, hogy tudnak egy ilyen megkülönböztetés nélküli, jó hangulatú, hatékony csapatban dolgozni. Büszke vagyok rájuk, mert hihetetlenül fegyelmezetten, egymásra odafigyelve működik ez a brigád. Húzzák egymást előre, nincsen lógás, nincsen hiányzás, nincsen konfliktus – fogalmazott a programkoordinátor.

Szabados András az asztalosnak készülő 5 főt koordináló és betanító faipari technikus elmondta, hogy az asztalossegédeknek készülők a fűrészbakokon dolgozva tanulják meg a vonalak mentén történő fűrészelést, valamint ismerkednek a fűrészekkel és fúrógépekkel.
– Megpróbálunk ezután képkereteket is csinálni, emellett pedig bedolgozunk a kárpitosoknak is a fotelekhez és kanapékhoz szükséges elemek elkészítésével, hiszen ezek kifűrészelésével és kicsiszolásával is sokat tanulhatnak. A lelkesedésük az egyértelműen megvan ehhez, de még sokat kell gyakorolniuk ahhoz, hogy minden úgy menjen, ahogy én szeretném. Ha pedig valakit jobban érdekel ez a szakma, az a jövőben az itt megtanult alapok ismeretében könnyen tovább tudja majd fejleszteni a tudását – mondta Szabados András.

Asztalossegédnek tanul a projekt keretében Czakó György is, aki kiemelte, hogy megtiszteltetés és öröm számára, hogy bekerülhetett a programba.

– Mindig is szerettem fával, faanyagokkal dolgozni, mivel kisgyermekkoromban egy erdő közelében nőttem fel. Számomra a fa melegséget áraszt, amit én nagyon szeretek. A társaság nagyon jó, a mesterünk pedig mindenben támogat, irányít, segít nekünk, higgadtan és türelmesen áll hozzánk. Csak jót tudok elmondani a programról, és úgy gondolom, hogy el is fogok tudni helyezkedni az itt szerzett tudással, hiszen ebben is segítenek majd, de én is minden erőmmel azon leszek, hogy ez sikerüljön – mondta.