A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018 óta van jelen Sárkeresztúron. A településen élő szociális hátrányokkal küzdő családok támogatására több programot indított a szervezet. Adósságrendezési és szociális tanácsadással segíti a rászoruló családokat, a Felzárkózó Települések program részeként lakhatási projektet indított és egészségügyi szűréseket végez, elindult a Szimfónia Program és megnyílt a Biztos Kezdet Gyerekház, mely Fejér megye első ilyen profilú intézménye. A Szeretetszolgálat a község szegregátumában, a Béke telepen ingatlant vásárolt, amelyben európai uniós pályázati forrásból végezte a Biztos Kezdet Gyerekház működtetését. A Gyerekház modern körülmények között várja a három év alatti gyerekeket és családjaikat.

A támogatási időszak alatt a Gyerekházba ötven gyerek járt rendszeresen. Harminchét családnak nyújtott segítséget az intézmény, ahol a szülők az ügyintézésben kaptak támogatást, a gyerekek pedig zenés, játékos fejlesztő foglalkozásokon vehettek részt, konduktor és pszichológus is segíti a fejlődésüket. A mindennapi fejlesztés mellett a projektnek köszönhetően a gyerekek és szülők kirándulni jártak, többek között Veszprémben és Budapesten. Az utazás a szülők számára is különleges élmény volt, akik közül többen még sosem jártak a megyén kívül, és nem utaztak még külön busszal. Évente több zenés rendezvényt is szerveztek az intézményben, melyek elsődleges célja a közösségépítés volt.

Az első ezer nap meghatározó egy kisgyermek életében, ezért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a három év alatti gyerekeknek, várandós kismamák kisgyermekes szülőknek olyan fejlesztő foglalkozásokat, programokat, közösségi eseményeket szervez Biztos Kezdet Gyerekházaiban, melyek segítik a gyerekeket és a szülőket a hátrányaik leküzdésében. A máltai szervezet tapasztalata szerint a legszegényebb településekre érkező gyerekek egynegyedének már a születéskor nincs esélye a kortársaival együtt fejlődni, a másik huszonöt százalékuk pedig óvodás korára behozhatatlannak tűnő hátrányba kerül. A sárkeresztúri Gyerekház munkatársai azt mondják, az első évek sikerét abban mérik, hogy az óvodákban szívesen fogadják az innen érkező gyerekeket.

A Sárkeresztúron működő Biztos Kezdet Gyerekházban a gyerekek mozgásfejlesztése, kognitív és mentális fejlesztése mellett a szülők is hasznos ismereteket kapnak a gyermekápolás, nevelés, pénzügyi tervezés, életvezetés területén. A gyerekházak ugyanakkor közösségi terek is, ahol a családok számára szerveznek programokat, akciókat, mely során közös célokat találnak és egymást segítő közösséggé válnak.

A legszegényebb családok gyermekeinek korai fejlesztése azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek a képességeik szerint fejlődhessenek, az általános iskola elvégzése után tovább tanulhassanak, szakképesítést szerezzenek, és tanulmányaik befejeztével az elsődleges munkaerőpiacon el tudjanak helyezkedni és értékteremtő munkát tudjanak végezni. A Biztos Kezdet Gyerekház a pályázat lejártát követően is tovább működik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartásában.

EFOP-1.4.3-16-2017-00145 számú projekt az Európai Unió támogatásával 39,99 millió forintból valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében.

A projektről részletesebb információt a https://maltai.hu/efop14316201700145 oldalon a -Szolgálatunk -Támogatott programjaink pontok alatt Sárkeresztúr településére keresve érhetnek el.