A 2017 júniusában indult SENTINEL projektben hamar megkezdődött a szakmai munka. Minden résztvevő országban feltérképezték a társadalmi vállalkozások fejlesztési igényeit. Az egyik olasz partner, az FTCoop módszertana alapján a partnerek azt vizsgálták, milyen támogató szolgáltatások léteznek a társadalmi vállalkozások számára az egyes országokban, és milyen hálózatosodási kezdeményezések és jó gyakorlatok ismerhetők meg.

Ezzel párhuzamosan a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által készített módszertan segítségével a Közép-Európa kevésbé fejlett térségeiben működő társadalmi vállalkozások támogatási és hálózatosodási szükségleteit is felmérték a projekt résztvevői. Az erről készült tanulmányok, illetve az azokban leírt jó gyakorlatok és fejlesztési igények alapot szolgáltatnak a társadalmi vállalkozások hálózatosodását elősegítő módszerek és eszközök gyűjteményéhez, és az ilyen vállalkozások számára létrehozott támogató és mentoring szolgáltatások módszertani összefoglalójához.

Ősszel indulnak a projekt legizgalmasabb részei az úgynevezett „pilotok”. Ezek tulajdonképpen mini-projektek, melyeket öt országban párhuzamosan hajtanak végre. A cseh és lengyel partnerek a társadalmi vállalkozások beindításának támogatását fogják modellezni, már működő társadalmi vállalkozáson keresztül. Jó példaként szolgálhat  egy szállodát üzemeltető szervezet, ahol a felszolgálóktól a takarítókon át a portásig minden munkavállaló megváltozott munkaképességű, vagy régóta munkanélküli. A szlovén, olasz és magyar partnerek elsősorban a vállalkozások üzleti és hálózatosodási támogatásának területén próbálnak majd ki új módszereket.

A projektben részt vesz többek között a pécsi elektronikai bontó üzem és a gyulaji hús- és növényfeldolgozó üzem is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét ismerők nem először hallanak a két társadalmi vállalkozásról. Ezek évek óta működnek és több tucat megváltozott munkaképességű, illetve hátrányos helyzetű munkavállalónak biztosítanak hasznos, értékteremtő munkahelyet. A pécsi bontó a szétszedett elektronikai alkatrészekből, alaplapokból készült egyedi, ékszerekről is híres, a gyulaji húsüzem pedig kiváló hústermékei, lekvárjai és szószai miatt lett ismert.