A Magyar Máltai Szeretetszolgálat négy óvodát, négy általános iskolát és négy szakképző intézményt működtet. A karitatív szervezet által az elmúlt években átvett nehéz helyzetű általános iskolák szakmai munkája megerősödött, a tanulmányi eredmények jelentősen javultak, a bukások visszaszorultak, az iskolát elvégzők pedig egyre nagyobb arányban tanulnak tovább.


A Szeretetszolgálat óvodáiban és iskoláiban dolgozók nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekek sikerélményeket élhessenek át, amire az otthoni környezetükben ritkán kapnak lehetőséget. Az átlagos családokban felnövekvő gyerekek számára természetes, hogy saját ágyukban alszanak, reggel tiszta ruhát vehetnek magukra, és a lakásban télen is meleg van. A leszakadó településeken élő családoknál mindez gyakran hiányzik. A Máltai Szeretetszolgálat oktatási intézményei ezért személyes kapcsolatot ápolnak a családokkal, miközben különböző szociális feladatokat is ellátnak.

Az általános iskolákban kiemelt szerep jut a Máltai Sportegyesület helyi szervezeteinek, és több száz kisiskolás vesz részt a Máltai Szimfónia Program zenei oktatásában. A pedagógiai munka fontos részét jelentik a kirándulások és a nyári táborok, hiszen a legtöbb gyermeknek kizárólag a közösségi programoknak köszönhetően lesz vakáció a nyári szünet. A tiszabői gyerekek Szegednél arra csodálkoztak rá, hogy ugyanazt a folyót látják, mint otthon, gyulaji és tarnabodi iskolásoknak az augusztus 20-i körmenet jelentett emlékezetes élményt. Az új tanévben valamennyi máltai iskolában és óvodában folytatódnak a rászoruló családok gyermekeiért indított esélyteremtő programok.