A Szeretetszolgálat köszönetet mond mindenkinek, aki magánszemélyként, illetve valamely mozgalomhoz csatlakozva ruhával, élelemmel, vagy személyes odafigyeléssel segítette a hajléktalan emberek ellátását. A diszpécserszolgálatokhoz beérkező lakossági bejelentések száma az elmúlt időszakban többszöröse volt a megszokottnak, mely egyértelmű jele volt annak, hogy a nagy hidegben nagyobb figyelmet fordítottak egymásra az emberek. Az ország számos pontján megjelenő ruhafogasok és az azokhoz kapcsolódó figyelmességek nemcsak a mínusz húsz fokos hidegben nyújtottak nagy segítséget a hajléktalan emberek számára, de azokon a napokon is jó szolgálatot fognak tenni, amikor az enyhülés és a csapadék következtében átázott ruházatot gyakrabban kell cserélni.

A leghidegebb napokban sokan érezték úgy, hogy tudnak hathatósan segíteni. Az elmúlt hetekben a Szeretetszolgálat a közös felelősségvállalás legváltozatosabb formáival találkozott. A hajléktalan embereket ellátó intézményekben, melegedőkben, szociális konyhákon, krízis szállókon a szakemberek mellett több száz önkéntes végzett szolgálatot megkönnyítve az étkeztetést, a ruhaadományok szétválogatását, kiosztását, illetve segítő beszélgetéseket folytattak a rászoruló emberekkel. Országszerte számos vendéglátóhely várta forró itallal, reggelivel az átfázott utcán élő embereket. A Szeretetszolgálatnak több városban élelmiszerüzletek, éttermek, pékségek, kávézók ajánlották fel segítségüket, hogy meleg ételhez, minőségi élelmiszerhez juthassanak a rászorulók. A városoktól távol, elszigetelt helyeken egyedül élő idős emberekről, fűtetlen lakásokban élő családokról való gondoskodásban nagy segítségséget nyújtottak a polgárőrség és rendőrség munkatársai, az ő együttműködésük lehetővé tette az azonnali segítségnyújtást, esetenként akár az életmentést is.

(fotó: police.hu)

A Máltai Szeretetszolgálat köszönetet mond mindenkinek, aki bármilyen módon segítséget nyújtott a rászoruló embereknek, és arra hívja fel a figyelmet: bár a hideg napok hamarosan elmúlnak, az egymás iránti felelősség megmarad. Az ember méltóságát csak a másik ember képes visszaadni. Amihez elég egy kicsit több figyelem.