Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Történeteink

Dorka és a szemüveg

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-10-14 00:00:00

Dorka és a szemüvege a gyulaji óvodában

Az ötéves Dorka nagyon jó képességekkel rendelkező, udvarias kislány, anyukájával a Tolna megyei Gyulajon él. Vidám, érdeklődő gyerkőc, ám egy ideje angyali arcát beárnyékolta az állandó hunyorgás. Az óvoda feledezte a bajt, az édesanya utánajárt, és egy kis máltai segítséggel Dorka már nem hunyorog: angyali arcát szemüveg keretezi. 

Dorka 5 éves, halmozottan hátrányos helyzetű, roma származású kislány. Bájos arcú, szőke göndör fürtökkel, aki szereti a csinos ruhát, és mikor felveszi a kalapját olyan, mint egy hercegkisasszony.  Édesanyja egyedül neveli, igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, hogy mindent megadjon kislányának. Dorka 7 órakor már az óvodában van. Néha nyűgös, mert nagyon álmos még, de hát jönni kell, mert édesanyja a közmunka programban dolgozik, és nincs más, aki óvodába hozza. Nehezen oldódik fel, nem könnyű számára az idegen felnőtteknek, gyerekeknek megnyílni. Ha azonban közel kerül valaki hozzá, annak „cicává” változik. Nagyon kedves, barátságos, „bújós” kislány lesz.

Már a kiscsoportban észrevettük, hogy látásával probléma van. Hunyorgott, nem látta a neki mutatott ábrákat, feladatokat, színezőket. Ebből baj lesz- gondoltuk-, ha időben nem tudjuk megoldani a problémát, hiszen hamarosan nagycsoportos lesz, azután meg ott az iskola… Nem indulhat hátránnyal, eszes, ügyes kislány, ezt a középsős felmérője is bizonyította!

A védőnő megerősítette feltevésünket, Dorkának bizony szemüvegre van szüksége. Bennünk pedig felmerült a kérdés, hogyan, miből fog ez kikerekedni, hiszen az édesanyja a közüzemi számláit is alig tudja kiegyenlíteni. Azért megemlítettük a dolgot neki, időpontot kértünk szemészeti vizsgálatra Szekszárdra. Az anyuka elvitte, kétszer is, mert a lányának erre volt szüksége, és ha vinni kell, akkor ő persze, hogy viszi.

A vizsgálat eredménye még minket is meglepett: a kislánynak -5-ös szemüvegre van szüksége.

Valamit tenni kell! Hókuszpókuszra van szükség!

Mi tudtuk, a Máltánál vannak varázslók!

Egy reggel aztán megérkezett! A SZEMÜVEG, amely elegáns, nem hivalkodó. Bordó színű a kerete, ami az egyik kedvenc színe Dorkának és mellesleg nagyon jól illik a kalapjához. Hogyan-hogyan nem, másnapra már lett szemüvegtok, kettő is, és törlőkendő, meg egy csinos kis nyakba akasztó, hogy véletlenül se eshessen le izgés-mozgás közben. Sosem fogjuk elfelejteni a meglepetést és az örömet az arcán, amikor először vette fel Dorka az új szemüvegét: LÁTOK!

Dorkának kinyílott a világ! Köszönjük Magyar Máltai Szeretetszolgálat!

Kőmüves Mónika
óvodavezető