Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központ

Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központ

Bemutatkozás

Az intézmény a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiójában működik. A régióról itt olvashat bővebben.

Tisztelt Adományozók! Újragondolt formában hétfőtől szombatig 15 és 19 óra között fogadja intézményünk a lakossági adományokat. A felajánlásokat a szervezet munkatársai veszik át az intézmény oldalsó zöld kapujánál található adományponton (a Raktár utcáról nyílik). Alapvetően az évszaknak megfelelő, öt évnél nem régebbi ruhákat, hibátlan állapotú, mosott fehérneműt, zoknit, takarót, hálózsákot, játékokat, könyveket, konyhai eszközöket és tisztálkodó szereket várunk. Az adományok leadása előtt érdemes telefonon egyeztetni a 06-1/368-9299-es telefonszámon. Adományaikat előre is hálás szívvel köszönjük!

Miklós utcai intézményünkben az éjjeli menedékhely, a nappali melegedő, az időszakos női éjjeli menedékhely, valamint a kerületben működő két utcai gondozó szolgálat egységes irányítással, integrált intézményként, egymás munkáját közvetlenül segítve végzi tevékenységét. Elmondható, hogy az integráció által elért szorosabb együttműködés megkönnyítette ügyfeleink ellátását. Az intézményegységek összehangolt munkarendje, hatáskörei, feladatai, valamint a munkatársak és az eszközrendszerek átjárhatóságából fakadó rugalmasság következtében hatékonyabb, gyorsabb, ügyfélkövetőbb lett klienseink szolgáltatáshoz jutása. Az integráció legnagyobb előnye, hogy az utcai gondozó szolgálat vagy a melegedőben dolgozó szakemberek akár közvetlenül is delegálhatnak lakókat az éjjeli menedékhely megüresedett férőhelyeire és folytathatják ügyfeleik gondozását a szállóra kerülést követően is. Az új működési rendnek köszönhetően jelentősen csökkent az intézmények közötti keresztbegondozás lehetősége, mivel nincs minden ügyfélnek külön „utcás”, külön „melegedős”, vagy „szállós” szociális munkása. A szociális munka folyamata tehát nem attól függ, hogy melyik egység ügyfele lesz a segítendő személy, hanem a szociális munkás „rendelődik” egy-egy ügyfélhez. Ennek következtében az esetátadás során sem vesznek el információk, hiszen az állandó szociális munkás jobban meg tudja ismerni a kliensek gondjait, és olyan információk, benyomások birtokában is van, amelyek a dokumentációkban nem feltétlenül jelennek meg.

 

Éjjeli menedékhelyünk Budapest egyik legrégebbi (1990-ben megnyílt) alacsonyküszöbű szállást nyújtó hajléktalanellátó helye. A szép hagyományokkal rendelkező szálló 50 engedélyezett férőhellyel rendelkezik. Két szinten, összesen 15 szobában látjuk el ügyfeleinket, elsősorban férfiakat. Egy négy ágyas és egy három ágyas szobában lehetőséget biztosítunk hölgyeknek is az éjszakai pihenésre, valamint egy páros szoba áll rendelkezésre párkapcsolatban levő ügyfeleink részére. A szállót délután fél 5 és reggel 7 óra között, vasárnaponként és ünnepnapokon egész nap igénybe lehet venni.  Egyéni elbírálás alapján (például műszakos munkarendben dolgozó, egészségügyi problémával küzdő) ügyfeleinknek napi 24 órás szolgáltatást tudunk biztosítani.

A menedékhely szállásnyújtó szolgáltatása felvételi beszélgetést követően vehető igénybe. Bárki jelentkezhet, aki önerejéből nem képes maga számára más lakhatási formát biztosítani, azonban a felvételnél előnyt élveznek a tartósan utcán élők, valamint az utcai gondozó szolgálat vagy a nappali melegedő ügyfelei. A felvételi beszélgetést egy vagy két szociális munkás végzi keddenként 8 órától, ha van szabad hely. Az intézményi bekerülés várólista nélkül történik. A szálló minden lakója saját ágyat, ágyneműt, zárható szekrényt, hűtőszekrényben zárható rekeszt kap. Esténként vacsorát (jelenleg az RSZTOP-pályázat keretében) biztosítunk. A tisztálkodáshoz – lehetőségeinkhez mérten – hozzájárulunk törölközővel, szappannal, borotvával, fogkefével, fogkrémmel. Lakóink nap közben, illetve tvégén kötöttségek nélkül moshatnak az intézményben található mosodában. Éjfélig használhatják a földszinti közösségi teret, ahol négy internetkapcsolattal ellátott számítógép, egy televízió és egy folyamatosan frissülő könyvtár áll rendelkezésre. Számos csoportfoglalkozást (önismereti, hitéleti, munkavállalási, életvezetési, stb.) tudhat magáénak az intézmény.
A szállásadás alapfeladatán és az intenzív szociális munkán túl különböző programokat is szervezünk, melyek a hajléktalanságban élő embertársaink problémáinak megoldását, helyzetük, mindennapi életük elviselhetőbbé, könnyebbé tételét célozzák. Rendszeresen szervezünk problémamegoldó és szabadidős foglalkozásokat (például színházi és egyéb szociokulturális alkalmak), valamint étel- és ruhaosztásokat. Az utóbbi szolgáltatáselemek különösen fontos részét képezik a tevékenységünknek a téli időszakban, mely – a fedél nélküli emberek szempontjából – a valódi „krízis időszak”. Minden nálunk lakó ügyfelünknek saját esetkezelő szociális munkása van. Az esetgazdák feladata, hogy a mélyinterjúk és a különböző esetkezelési technikák segítségével ne csupán a jelenlegi, sokszor akut helyzettel tudjunk foglalkozni. Ehhez jól képzett szociális szakemberek nyújtanak segítséget a hozzánk fordulóknak.

 

Nappali melegedőnk célja, hogy olyan alacsonyküszöbű nappali befogadó hely legyen, mely minél több embert vonz be az utcai „tartózkodásból”, ugyanakkor korábbi, színvonalas szolgáltatásainkat sem adtuk fel, így ezekre külön projekteket hoztunk létre. Az intézmény a Miklós utcai épületünk földszintjén helyezkedik el. Az épület adottságából adódóan a melegedőt kettétagolja a főbejárati előtér az információs pulttal és a lépcsőház. A nem túl szerencsés megosztottságot előnnyé fordítva, a két részt különböző funkciókkal láttuk el. A jobb oldali, kisebb terület elsősorban a higiénés szükségletek kielégítésére való. A baloldali, ügyfélszolgálati oldalt, a csak betérni és pihenni vágyókon kívül, azok részére alakítottuk ki, akik motiválhatóbbak rövidebb és hosszabb távú célok elérésére. Az ügyfélszolgálaton, a hivatalos ügyintézésen, a személyes segítésen és tanácsadáson kívül, az álláskeresést is segítjük, illetve egyéni és csoportos mentálhigiénés támaszt is nyújtunk.

 

Női krízisszállónkon 19 hölgy számára tudunk éjszakai menedékhelyet nyújtani. Az elhelyezés a napközben mosodaként működő helyiségben történik, ahol a padlóra letett műbőr bevonatú fertőtleníthető szivacsok elhelyezésével kapnak a bajba jutottak éjszakai elhelyezést. Vacsora, meleg tea biztosított számukra. Mindezek mellett intézményünk bizonyos szolgáltatásait is igénybe vehetik például: pszichológus, pszichiáter, számítógép-használat, televízió, vacsora. Intézményünkben az éjszaka folyamán egy szociális segítő kolléga tartózkodik, aki az esetlegesen felmerülő problémák megoldásában nyújt segítséget. Amennyiben az ügyfelek szociális munkás segítségét szeretnék igénybe venni, ezt megtehetik reggel 8 és este 8 óra között és természetesen minden ügyfelünk rendelkezik egyéni esetkezelő szociális munkással is, akár csak a többi szolgáltatástípusunknál.

 

Az utcai szolgálatok két körzetben 4 szociális munkással működnek a III. kerületben. A dologi segítségnyújtáson túl ügyfeleink számára egyrészt naprakész tájékoztatást nyújtunk az őket érintő és életüket megkönnyítő szociális támogatási formák lehetőségeiről, valamint segítséget nyújtunk az igényléshez szükséges ügyintézés elindításában. Másrészt ügyfeleink számíthatnak szolgálatainkra a felmerülő egészségügyi problémák kapcsán is, melyek előfordulása esetén segítjük őket megfelelő orvosi ellátáshoz jutni, szükség esetén orvoshoz szállítani, az orvosokkal együttműködve az esetleges szakirányú ellátásba juttatni őket.
 
Máltai Szeretetszolgálat

Intézményi adatlap

IRSZ: 1033
Település: Budapest
Cím: Miklós utca 32.
Telefonszám:: +36-1-368-9299
Vezető: Szentkereszty Tamás
E-mail: