A Csepp a Tengerben Alapítvány Szárnyvonalak Európában címmel rendezte meg harmadik nemzetközi találkozóját 2017. április 7-e és április 16-a között Királyréten állami gondozott fiatalok, az őket körülvevő szakemberek és az érdeklődők számára. A találkozón önkéntesek, nevelők, gyerekek, civilek és előadók egyaránt részt vettek az Európai Unió „Europe for Citizens / Európa a Polgárokért” pályázatának és az érintett önkormányzatok támogatásának köszönhetően. A Szlovákia, Magyarország, Románia és Szerbia összefogásával létrejött projekt olyan Európában élő, 14-18 éves, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataloknak nyújtott segítséget, akik mögött nincs támogató családi háttér.

A programok célja az volt, hogy a fiatalok minél jobb esélyekkel induljanak és teljesértékű életet élhessenek, amikor felnőttként elhagyják a gyermekvédelmi intézményeket. Emellett az is kiemelten fontos volt, hogy a résztvevők szociális érzékenységét fejlesszük, egyúttal felhívjuk a figyelmet azokra a veszélyekre is, amik a gyermekvédelmi gondoskodásból való kikerülés után a fiatalokat gyakran fenyegetik.

Az egyhetes találkozón szakmai programok, workshopok, terepgyakorlatok segítségével jártak körül olyan témákat, mint a mélyszegénység, az otthontalanság és hajléktalanság, a társadalom perifériáján, illetve a fogyatékkal élők nehézségei, a cigányság és a menekültek helyzete vagy a büntetett előéletűek sorsának alakulása. Az egy hét alatt hagyományos formális és alternatív tanulási módszereket is alkalmaztak. Így kerülhetett a programba a pszichodráma, a playback-színház, a csapat-workshop, a filmklub és a csapatkohézió megteremtését és erősítését szolgáló sportprogramok is.
Nemzetközi vendégeknek és a nyelvileg is kevert csoportoknak köszönhetően a találkozó során össze tudták hasonlítani a különböző országok lehetőségeit, előnyeit és hátrányait az Európai Unión belül. A szervezők úgy fogalmaztak: “Örülünk, hogy a színes programsorozattal és a nem formális tanulási eszközökkel segíthettük a fiatalok nyitottabbá válását, lehetőségeik felismerését és pozitív világlátását. A helyi lakosság együttműködése pedig pozitív megerősítés volt a projekt résztvevőinek abban, hogy a társadalmi nyitottság és érzékenység a hátrányos helyzetű fiatalok életének alakulásában meghatározó jelentősséggel bír. Pedagógiai módszereinket és eredményeinket a társszervezeteink és a szélesebb közönség számára is szeretnénk ismertté tenni, ezért projektünkkel több hagyományos oktatási intézményben is felhívtuk a figyelmet ezek fontosságára.”

A találkozó nem csupán a gyermekvédelmi gondoskodásban lévők fejlesztését, hanem az önkéntességnek a népszerűsítését is szolgálta, mivel a program során számos önkéntes tevékenykedett a fiatalok körül.

 

A Csepp a Tengerben Alapítvány külön köszönetet mond: az Európai Unió „Európa a Polgárokért“ programjának, Zugló és Pilis Önkormányzatának, Lakatos Helénának, a Prezi munkatársának, Kékesi Márknak, migrációs szakértőnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Balassagyarmati Fegyház és Börtönnek, a Magyar Afrika Társaságnak, a Váltó-sáv Alapítványnak, a SZOCIOPOLY - interaktív színházi társasjáték szervezőinek, a Még 1 mesét akciócsoportnak, az AKKU A Kulturális Egyenlőségért Alapítványnak, a gútai gyermekotthonnak (Detsky Domov, Kolárovo), a párkányi gyermekotthonnak (Detsky Domov, Stúrovo), a Csibész Alapítványnak (Asociația Tinerilor Csibész), 2-es számú családi típusú elhelyező központnak (CENTRUL DE PLASAMENT DE TIP FAMILIAL NR 2) a pilisi gyermekotthonnak (Óvoda, Általános Iskola és Gyermekotthon, Pilis), a Csepp a Tengerben Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány tagjainak és támogatóinak és Királyrét, Szada és Pilis lakosságának, valamint a Kastélyhotel Királyrétnek.