Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Gondviselés Háza Fogyatékosok és Időskorúak Otthona Ivánc

Gondviselés Háza Fogyatékosok és Időskorúak Otthona Ivánc

Bemutatkozás

Intézményünk 1951. óta működik Iváncon az „Őrség kapujában”; gróf Sigray Antal volt családi birtokán. A 20 holdon fekvő földterület nagy része kastélypark, melyben az országban is egyedülálló fafajok vannak. Itt található Magyarország legnagyobb, és legidősebb kb. 235 éves tulipánfája. A kastély és a hozzátartozó épületegyüttes műemlék védelem alatt áll.

Nevezetességei többek között az impozáns, faburkolatú könyvtárszoba, márvánnyal borított egyedülálló fürdőszoba, cararrai márványból készült kandallókkal felszerelt társalgó, stukkódíszítéses lakószobák.

Jelenleg 150 fő enyhe-, középsúlyos, súlyos- és halmozottan sérült értelmileg akadályozott, valamint 50 fő időskorú személy részére nyújt teljes körű ellátást.

Három lakóotthont is működtetünk, mely 30 fő értelmileg akadályozott személy számára biztosítja az integráció, normalizáció, autonómia lehetőségét.

Az intézményben konyha, mosoda és kisegítő gazdaság működik. Emellett a fejlesztő foglalkoztatás keretében bio-gazdálkodást is folytatunk, amely 2005. év óta tanúsított bio-minősítéssel rendelkezik. A biogazdálkodás során termesztett zöldségek, gyümölcsök, palánták, és a kézműves műhelyben előállított termékeink megvásárolhatók intézményünk parkolójában működő Tulipánfa Boltban, illetőleg kiállításokon, és vásárokon.

A lakók elhelyezése írásbeli vagy szóbeli kérelemre történik. Felnőtt korú, értelmileg akadályozott, illetve időskorú személyek fogadására van lehetőségünk.

Fő profilunk az ápolás-gondozás, ezért legfőbb mértékben a feladatok is ehhez kapcsolódnak. Az 5 munkaegységben dolgozó munkatársak valamennyien szakképzettek. Munkánkat hivatástudattal, elkötelezettséggel végezzük, a minőségi ápolás követelményei szerint igyekszünk ellátottaink szükségleteit maradéktalanul kielégíteni.

Az ápolói munka a fizikai és pszichés ellátáson túlmutató tevékenység. Szakmai igényességünk és céljaink megvalósítása érdekében a mindennapi rutin munkát a folyamatosan bővülő ismeretek alkalmazásával végezzük.

Intézményünk szakmai, fejlesztési programjaiban az időskorú, és akadályozottsággal élő emberek személyiségéből indulunk ki, s alapvető jognak tekintjük, hogy otthonlakóink egyéni képességeik szerint méltóságteljes emberi életet élhessenek.

Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy az értelmileg akadályozott emberek, és időskorú lakóink otthon érezhessék magukat, illetve megfelelő segítséget kapjanak ahhoz, hogy teljes életet élhessenek. Szakmai szolgáltatásunk során messzemenőkig szem előtt tarjuk, hogy az ellátottak állapota különböző, s valamennyiüket igyekszünk a szükséges mértékben, a strukturált ellátás keretében gondozni, és képességeiket kiteljesíteni.

 

A szabadidő tartalmas eltöltésére többféle lehetőséget kínálunk: szocioterápiás foglalkoztatás, házimozi vetítés, tankonyhai foglalkozás, irodalmi, zenei foglalkozások stb. Rendszeresen szervezünk kirándulásokat, színház és mozi látogatásokat, piknikeket, társintézményekkel találkozókat.

Mozgásterápiát tornacsarnokunkban egyéni, és kiscsoportos keretek között végzünk. Lehetőséget kínálunk: kosárlabda, kerékpár, labdarúgás és asztalitenisz szakágakban a sportolásra, és versenyzésre.

 

A szabad vallásgyakorlást alapvető emberi jogként biztosítjuk intézményünkben, az itt élő ellátottaknak és munkatársaknak nemcsak megengedett a hitük szerinti vallásgyakorlása, hanem ezek hirdetését is szabadon gyakorolhatják, amennyiben az mások személyiségi vagy egyéb jogait nem sérti.

Havi rendszerességgel katolikus szentmisét mutat be intézményünkben a római katolikus plébános és ökumenikus áhítatokat tart az  evangélikus lelkész úr.

 

Telephelyeink:

 

Gondviselés Háza Fogyatékosok Otthona Csákánydoroszló
Cím:  9919 Csákánydoroszló, Fő út 11.
Tel.: 94/542-200

 

Gondviselés Háza Tulipánfa Otthona
9931    Ivánc, Kossuth L. u. 3-3/A. 
Tel.: 94/542-037

 

Gondviselés Háza Orgona Lakóotthon
9931    Ivánc, Kossuth L. u.70.       
Tel.: 94/442-206

 

Gondviselés Háza Szivárvány Lakóotthon
9931 Ivánc, Kossuth L. u.1.
Tel.: 94/542-037

 

Gondviselés Háza Tőzike Lakóotthon
9931 Ivánc, Kossuth L. u.1.
Tel.: 94/542-037

 

Facebook elérhetőség: https://www.facebook.com/vasmegyei.szakositottotthon/

 

Szeretettel várjuk önkéntesek jelentkezését

Egész évben várjuk az önkéntesek és az iskolai közösségi szolgálatos diákok segítségét az alábbi tevékenységi körökben.

  • Részvétel a lakók teljes körű ellátásában.
  • Szakképzettséget nem igénylő feladatok felügyelet melletti elvégzése.
  • Szabadidős tevékenységben történő közreműködés: szervezés, csoport     kíséret, rendezvény   utáni pakolás.
  • Mezőgazdasági tevékenység: bio-kertészetben, parkfenntartásban ellátottakkal közösen          végzett feladat.

 

 

Gondviselés Háza Fogyatékosok és Időskorúak Otthona Ivánc
Máltai Szeretetszolgálat

Intézményi adatlap

IRSZ: 9931
Település: Ivánc
Cím: Kossuth Lajos u. 1.
Telefonszám:: 06-94/542-037
Vezető: Varga Annamária
Fax: 06-94/442-391
E-mail: varga.annamaria@maltai.hu