A demens idősek, pszichiátriai betegek és fogyatékossággal élők életminőségét és biztonságszükségletét javítja, valamint a máltai intézmények gondozó-ápolóinak munkáját segíti, könnyíti ezután az osztrák Samariterbund két burgenlandi idősotthonából felajánlott 71 speciális kórházi ágy és matrac, 24 falikonzolos televízió és 71 éjjeliszekrény, amelyeket a szomszédos országból az ivánci, csákánydoroszlói és zalaapáti munkatársak önkéntes segítségével szállítottak a régió társintézményeibe.

Németh Eszter néhány éve még az ivánci Gondviselés Háza - Fogyatékosok és Időskorúak Otthonában volt vezető ápoló. A nagybetűs élet azonban a szomszédos Ausztriába vitte őt, ahol szintén idősotthonban dolgozik. Egy nagyobb volumenű intézményi eszközcsere kapcsán tartott megbeszélés alkalmával mondhatni „hazahúzta a szíve”, a jelenlegiből is korábbi, ivánci munkahelyére gondolt, majd Christoph Subiccsal, az osztrák Samariterbund dél-burgenlandi régióvezetőjével egyeztetve speciális kórházi ágyakat, matracokat, falikonzolos televíziókat és éjjeliszekrényeket adományként ajánlottak fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiójának intézményeibe.

Egy nemes gondolatból határon átívelő, példaértékkel bíró „miniprojekt” valósult meg – mondta Bisztriczki Csaba, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Országos Központjának logisztikai vezetője. Régi kollégánk segítő szándéka, az osztrák civil szervezet döntése, az ivánci, csákánydoroszlói és zalaapáti régiós munkatársak önkéntes együttműködése az országos logisztikai központtal tette rendhagyóvá az adományozást és annak célbajuttatását, amely nem csak anyagi értelemben fontos az intézmények számára, mindezt a támogatás mögött megbúvó emberség és empátia tette különlegessé.

Varga Annamária, az ivánci Gondviselés Háza - Fogyatékosok és Időskorúak Otthonának intézményvezetője is köszönetét fejezte ki azért, hogy volt munkatársuk, Németh Eszter nem felejtette el korábbi munkahelyét, így a most kapott adományok a korszerű betegápolást segítik, hiszen a matracokkal ellátott ágyak fej-, láb- és oldalrésze speciális kialakítású és távirányítóval mozgatható, a televíziók helytakarékosak, biztonságosan falra szerelhetők, ennek köszönhetően az ellátottjaik életminőségét, biztonságszükségletüket javítják, és nem utolsó sorban a munkatársak napi munkavégzését könnyítik.

Ódor Richárd, a zalaapáti Gondviselés Háza - Domb Otthon intézményvezetője hozzáfűzte, hogy az érkezett eszközök és berendezési tárgyak minőségi javulást eredményeznek a társintézmények szakmai ellátásában, hiszen ellátottjaik között egyre több a nehezen mozgatható idős vagy pszichiátriai beteg, illetve fogyatékossággal élő, akik életében nagy segítségre lesznek az újonnan kapott ágyak és matracok. Ez az adomány emlékeztet arra is, hogy a jó szándék és az odaadás valóban képes pozitív változásokat előidézni, s ad számukra újabb muníciót a hétköznapok forgásában. A „Máltai Közösség” érzését pedig mi sem bizonyította jobban, mint az első hívó szóra azonnal jelentkező kollégák csapata, akik önkéntes munkájukkal segítették a speciális berendezések intézményekbe szállítását.

Balázsi János műszaki csoportvezető a zalaapáti Gondviselés Háza nevében ajándékot adott át a neufeldi idősek otthonának, amelyet Völker Judit, a Samariterbund Burgenland munkatársa vett át.

Az ivánci Fogyatékosok és Időskorúak Otthonának ajándékát Háhn Sándor és Kovács Tamás adta át a stermi idősotthonban Németh Eszternek, a Samariterbund Burgenland ápolójának. (A képen balról jobbra: Németh Eszter, Háhn Sándor, Sztubics Christoph, a dél-burgenlandi régió regionális vezetője, Kovács Tamás, Samu Verena, stermi ügyviteli munkatárs, Tica Ajsa, stermi telephelyvezető.)

 

Fotók: Bohár Ákos, Varga Annamária