Videóüzenet-sorozatot készített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az együttérzésről. A rövid filmekben egyházi személyek, művészek, magánemberek beszélnek arról, számukra mit jelent az együttérzés, valamint, hogy milyen gondolatokat ébreszt bennük a Hajléktalan Jézus szobor. A videók megtekinthetők ide kattintva.

A Hajléktalan Jézus szobor vidéki körútjának következő állomásai:

EGYEZTETÉS ALATT 

A helyszíneken a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai bemutatják a szobrot, gyertyagyújtás mellett a történelmi egyházak és közösségek együtt imádkoznak a hajléktalan emberekért. Egykor utcán élő emberek tesznek tanúságot, valamint helyi kórusok közreműködnek a programokon.  

Forduljunk cselekvő szeretettel a rászoruló embertársainkhoz - A Magyar Máltai Szeretetszolgálat videóüzenete

 

Lackfi János: A hajlékkészítés zsoltára

"Uram, te pedig megcsalsz minket,
ott heverészel úri kedvedben
a hidegben azzal az emberrel ott a padon,
és bennünk nincs elég bátorság,
hogy odaheveredjünk mellé,
hogy odaheveredjünk melléd."

Lackfi János Hajléktalan Jézus szobor ihlette verse teljes terjedelmében itt elolvasható.  

 

A padon fekvő, pokrócába burkolózott, elesett embert ábrázoló köztéri alkotás Timothy Schmalz kanadai szobrász műve. A fekvő ember meztelen lábfején a keresztre feszítés sebei láthatók.  A művész kettős céllal alkotta meg a Hajléktalan Jézus szobrot, részben azért, hogy a kirekesztett emberekre irányítsa a figyelmet, részben pedig azért, hogy együttérzéssel, tudatosan tegyünk az elesettekért, meglátva bennük Krisztus arcát. A bronzformába öntött üzenet ma már a világ több nagyvárosában megtalálható, többek között Londonban, Washingtonban és Rómában is. Rino Fisichella vatikáni érsek az alkotónak írt levelében úgy fogalmaz: „az Ön szobra olyan látható és kézzelfogható megközelítési lehetőséget ad az embernek, amellyel mélyebben megértheti Isten szavát.”

A szobor fő üzenete nagyon közel áll a Magyar Máltai Szeretetszolgálat meggyőződéséhez, mely szerint a hajléktalan embernek elsősorban a másik emberre van szüksége. Az elesett emberek méltóságát a szociális ellátó rendszer önmagában nem tudja visszaadni, arra csak a társadalom képes.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Ferenc pápa meghívására budapesti hajléktalan emberek zarándokcsoportját kísérte Rómába, és a látogatás során figyelt fel a Hajléktalan Jézust ábrázoló szoborra. Közben egy magánszemélyekből álló baráti társaság kapcsolatba lépett a kanadai alkotóval, aki örömmel mondott igent a budapesti szobor elkészítésére. A civil kezdeményezések összefogásával a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtést hirdetett az együttérzés szobrának budapesti elhelyezésére. A karitatív szervezet mindenkit arra kér, lehetőségeihez mérten járuljon hozzá ahhoz, hogy az örök érvényű üzenetet formázó alkotás Magyarországon is otthonra leljen.

Támogató hozzájárulásaikat  a 11784009 - 20202091 számú bankszámlán, vagy az adomanyozz.hu weboldalon fogadjuk. Hagyományos banki átutalásnál kérjük a közlemény rovatba írják be: Hajléktalan Jézus szobor, a számla neve pedig:  MMSZ Adomány.

Köszönjük!