Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából három időszaki kiállítást nyitott meg Erdő Péter bíboros, prímás augusztus 2-án a Pesti Vigadóban. A Katolikus Karitász Ezerarcú szeretet című kiállítása a Katolikus Egyház szolgáló szeretetéről, a karitatív küldetés beteljesítésének fontosságáról, történelmi előzményeiről, valamint napjainkban betöltött szerepéről szól.  A Görögkatolikus Metropólia Orcád világossága című kiállítása a keleti és a nyugati Egyház találkozási területén évszázadok alatt kialakult, különböző kulturális tradíciókat ötvöző Görögkatolikus Egyház világába és művészetébe vezeti be az érdeklődőket. Az esztergomi Keresztény Múzeum Legyetek tanúim című tárlata a Budapesten 1938. május 25. és 29. között megrendezett 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust mutatja be a fennmaradt tárgyi emlékek, valamint írásos, képi és hangzó dokumentumok segítségével. – írja a kiállítás megnyitójáról készített tudósításában a Magyar Kurír.

A kiállítás hajléktalan emberek ellátását bemutató részén kiemelt helyet kapott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szobra, a Hajléktalan Jézus. A padon fekvő, pokrócába burkolózott, elesett embert ábrázoló köztéri alkotás Timothy Schmalz kanadai szobrász műve, aki 2013-ban készítette el az eredeti szobrot Torontoban. A fekvő ember arcát a lepel eltakarja, meztelen lábfején pedig a keresztrefeszítés sebei láthatók. A szobor kettős üzenetet hordoz: egyrészt, lássuk meg Krisztus arcát a kirekesztett emberekben, másrészt, együttérzéssel és cselekvő szeretettel tegyünk az elesettekért.  A bronzformába öntött üzenet a világ több nagyvárosában megtalálható, többek között a Vatikánban is, ahol Ferenc pápa megáldotta a szobrot. A szobor hátterében Kovács Bence, a Szeretetszolgálat fotóriporterének képe látható, melyen a karitatív szervezet munkatársai egy hajléktalan emberről gondoskodnak.

Ünnepélyes megnyitóbeszédében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kiemelte, a három téma mintegy morális egységet alkot: az 1938-as eucharisztikus kongresszus emlékezete, a keleti Egyház bemutatása és az Egyház karitatív tevékenysége szorosan összetartozik. Az Oltáriszentségből cselekedeteknek kell fakadniuk, mert a cselekedeteknek üzenetük van. A segítő szeretet nyelvét mindenki érti.

A kiállítások szeptember 19-ig tekinthetők meg a Pesti Vigadóban (1051 Budapest, Vigadó tér 2.), naponta 10-től 19 óráig, külön-külön és közös jeggyel is.