A rendszeres sportfoglalkozások egyénre, tanulmányi teljesítményre gyakorolt pozitív hatását jól példázó háromperces videóban a tiszaburai edzésekről és a konkrét esetről Dobó Sándor edző és Csonka Zoltán Szebasztián beszél. A „lázadóbb típusú” fiúból a bocsánatkéréssel tarkított visszatérés után csapatkapitánnyá váló fiatal labdarúgó állítja: tisztelettudóbb lett, a tanulmányi átlaga és a tanárokkal való kapcsolata is fejlődött.

A közelmúltban Balázs János-díjjal kitüntetett Maka István, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület és a Felzárkózó települések program sportszakterületi vezetője állítja: a labdarúgás a szociális munka eszköze lehet. „A monori integrációs programunk során fogalmaztuk meg először, hogy a délután hasznosan kell eltölteni az idejüket, amihez a labdarúgás egy kiváló eszköz.”

A Felzárkózó települések program keretei között 55 helyszínen zajlanak heti rendszerességgel sportfoglalkozások, a tiszaburai fiúk a helyi általános iskola melletti pályán találkoznak délutánonként. Az egyik ilyen edzésről forgatott videó itt nézhető meg: