Az MMSZ Iskola Alapítvány immár hagyományosan igyekszik egy fórumot biztosítani, ahol a felzárkózó településeken élő gyerekek is szerezhetnek sikerélményt, ahol megmutathatják magukat, és azt, amiben igazán jók. A leghátrányosabb helyzetű településen élő gyerekekhez ugyanis nem feltétlenül jutnak el azok az országos versenylehetőségek, amelyek egyébként működnek. A távoli kistelepüléseken élő gyerekek kevesebb eséllyel indulnak az országos középiskolai tanulmányi versenyeken vagy más hasonló, ismert megmérettetésen is.

A tehetségkutató versenynek idén új helyszín adott otthont, mivel az előző, Gyöngyösön már nem volt képes befogadni a növekvő létszámot. „A rendezvényt Vácott tartottuk, ahol sokkal több résztvevőt tudtunk méltó körülmények között fogadni. Örömmel jelenthetem, hogy az esemény 300 diákot mozgatott meg, akik 20 különböző településről érkeztek” – mondta a rendezvényen Thaisz Miklós, a Máltai Iskola Alapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzátéve, „a központi téma, a család, minden résztvevő számára inspiráló és összekötő elemként szolgált. A diákok előadásai révén bepillantást nyerhettünk abba, mennyi érték és mélység rejlik bennük. Különösen megindító volt látni, hogy az öröm mellett a szomorúság is megjelent, amit különböző művészeti eszközökkel, például versmondással, énekkel, tánccal és montázskészítéssel tudtak különböző módon kifejezni."

A PüspökVác rendezvényen tartott döntőben igazi színpadon állhattak a versenyzők, akik Vizsolyból, Rakancából, Taktakenézből, Sajókazáról, Magyról, Tarnabodról, Tiszakerecsenyből, Tarpáról, Nyírpilisről, Nyírvasváriról, Kölkedről, Sárkeresztúrról, Gyulajról, Nógrádszakállról, Kállóról, Tiszaburáról és Tiszabőről érkeztek a versenyre.

A versenyen egy szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat a különböző kategóriákban, ezzel is biztosítva a verseny színvonalát és a tehetségek méltó elismerését. A verseny nem csupán a tehetségek felkutatására és támogatására szolgál, hanem arra is, hogy a gyerekek önbizalmát és motivációját növelje, és megmutassa, milyen sokrétű és mély értékekkel rendelkeznek. „Ez az esemény ismét bebizonyította, hogy a tehetség és a kreativitás valóban határtalan, és a művészet képes hidakat építeni különböző közösségek között – fogalmazott a kuratóriumi elnök.

A képzőművészet kategória győztese az 5-6 osztályosok között gyulaji Bogdán Szabolcs, „Dallamok szárnyán” című alkotása lett. Második helyezést ért el Léber Krisztián ugyancsak Gyulajról, a harmadik pedig Orsós Katrin Amanda, Gutemuria című kollázsával Nógrádszakállból.

Fotók: Majoros Árpád Csaba