Szombaton a katolikus egyházfőt a világ minden tájáról összesereglett több tízezer gyermek és kisérőik várták a római olimpiai stadionban. A Szentatya a gyermekekhez fordulva a békéről beszélt, majd a jelenlevők kérdéseire válaszolt. A helyszín egy rövid focimeccsre is inspirálta a fáradhatatlan gyerekhadat: a legszerencsésebbek a vilábajnok labdarúgó, Gianluigi Buffon kapuját bombázták tizenegyesekkel.

A Szentya által korábban elrendelt világnap alkalmából vasárnap délelőtt Ferenc pápa a Szent Péter térre hívta az esemény résztvevőit. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nevelőszülői hálózatában nevelkedő gyerekek sok ezer társukkal együtt részt vettek a szentmisén. (A kilencfős máltai küldöttséget egy siófoki család két gyerekkel, egy jászapáti család három gyerekkel, plusz a két-két nevelőszülő és két további kísérő alkotta.) 

A Szentatya prédikációjában is a gyermekekről szólt, valamint a béke fontosságát hangsúlyozta, folyamatos párbeszédben a gyermekközönséggel, akik kórusban válaszoltak a Szentatya tanítása során feltett kérdésekre. A minden földrészről érkezett nemzetközi gyermekcsapat néhány tagjával Ferenc pápa a szentmise után személyesen is szót váltott, és a világhírű színész, Roberto Beningi is megmozgatta a Vatikánban összegyűlt tömeget.

A „We are the world, we are the children” kezdetű sláger mindkét nap felcsendült, a vasárnapi program is ezzel a dallal kezdődött, amit sok ezren énekeltek együtt a Szent Péter téren. 

A világnapra írt üzenetében Ferenc pápa többek között az osztozás értékére összpontosított. A kislányokat és a kisfiúkat emlékezteti, hogy soha nem lehetünk boldogok egyedül, mert „az öröm olyan mértékben nő, amilyen mértékben megosztják”. Ez azért van így, mert mindenki ajándék másoknak, és jó „együtt kikapcsolódni, anélkül, hogy hátrahagynánk valakit”, de ha ezeket az ajándékokat nem arra használjuk, hogy együtt legyünk, akkor „mindig elégedetlenek leszünk és soha semmi nem lesz elég”.